Meny Stäng

Rovinj i Kroatien – härlig medeltidsstad i Istrien

Rovinj i Kroatien är en härlig medeltidsstad vid Adriatiska havet i Istrien. Här kan du strosa runt i charmiga kullerstensgränder, njuta av tryffel på uteserveringar eller kanske bada från badklipporna mitt i stan. Rovinj är en stad som har mycket att bjuda på.

Rovinj i Kroatien

Rovinj i Kroatien ligger på Istriens västkust, cirka fyra mil norr om Pula. Detta är en vacker medeltidsstad precis intill det Adriatiska havet, fylld av charmiga gränder och mysiga restauranger.

Med husbil till Rovinj

När man är van att köra en stor husbil borde det ju vara enkelt att köra och parkera med en liten ”plåtis”, som vi gör den här gången. Det fanns ganska gott om parkeringar i Rovinj, men överallt fanns skyltar med överkryssade husbilar så det tog lite tid innan vi hittade ett ställe att stå – en större gratisparkering där flera husbilar och campingbilar parkerat.

Rovinj

Inte alltid lätt att handla utomlands …

Eftersom det blir goda middagar på restauranger på kvällarna under den här resan försöker vi äta lite enklare på lunchen. Vi planerade att göra äggmackor med stekta ägg och hade alltså köpt med oss bröd, ägg och ett litet paket smör – trodde vi ja! Någon som provat att steka i jäst? Inte lätt att handla ibland när man inte förstår språket och inte kan läsa på paketen … Det blev kokta ägg till lunch, och sedan gav vi oss ut på stan!

Rovinj i Kroatien
Istrien i Kroatien

En äggformad stad i havet

Staden Rovinj ligger på en äggformad halvö som sticker rakt ut i havet. Många tipsade oss om att besöka den här staden, och vi förstår verkligen varför! Staden är fylld av smala kullerstensgator och vackra barock- och renässanshus som ligger tätt i den gamla stadskärnan. Detta är verkligen en idyllisk liten stad, där man med fördel kan strosa runt i några timmar.

Rovinj
Rovinj i Kroatien
Charmiga kullerstensgränder i Istrien

Båtar och badplatser

Rovinj ligger precis vid havet och det finns gott om båtar i hamnen. Det är lätt att hitta båtar som tar med turister på turer, men här ligger också fiskebåtarna tätt. Man lever nämligen inte enbart på turism här, utan detta är också en traditionell fiskestad. Det finns också många små klippavsatser med små praktiska trappor, så att man enkelt kommer åt att bada, mitt i stan. Trevligt!

Gott om båtar i hamnen i Rovinj
Gott om båtar i hamnen i Rovinj
Badklippor vid Adriatiska havet
Små solplatser runt hela staden

Restauranger och lokala delikatesser

När man promenerar runt möts man av den ena uteserveringen efter den andra, och staden är också full av marknadsstånd, där man till exempel kan handla tryffel och olivolja.

Marknad i Rovinj

Utsikt från Eufemiakatedralen

På en hög höjd i staden tronar St Eufemiakatedralen. Vi promenerade uppför alla de branta kullerstensgatorna till kyrkan och betalade 20 kuna (26 kr) var för att gå upp i kyrktornet. Det var jättemånga trappsteg (jag lovar!) och alla bestod av smala ojämna balkar som man kunde titta ner emellan – inte alls bra när man har svindel. Jag (Helena) gav upp efter halva vägen, men Peter gick hela vägen upp och fotograferade utsikten åt mig!

Rovinj sett från stadens kyrktorn
Rovinj sett från stadens kyrktorn

Se mer i närheten av Rovinj i Kroatien

Det finns mycket att se och uppleva i Kroatien! Här är förslag på några fantastiska platser, som inte ligger alltför långt från Rovinj:

Nyhetsbrev
 • Porec – Semesterort i Istrien
 • Vrsar – Liten stad i Istrien med stora överraskningar
 • Fažana – En pärla på Istriens västkust
Vrsar
Charmiga och vackra Vrsar i Istrien

Fakta om Rovinj i Kroatien

 • Land? Kroatien
 • Län? Istriens län
 • Språk? Kroatiska (många pratar också engelska)
 • Invånare? 14 000 (2015)
 • Valuta? Kuna (HRK)
 • Prisläge? Billigare än Sverige
 • Tidsskillnad? Ingen

Resa till Rovinj i Kroatien

 • Bil: Att köra från Zagreb till Rovinj tar cirka 3 timmar (betalväg). Att köra från Opatija till Rovinj tar drygt en timme (betalväg). Restid från Pula är cirka 45 minuter.
 • Buss: Man kan åka buss från många olika städer i Kroatien.

Delar av denna resa ingick i en pressresa. Texterna, bilderna och åsikterna är som vanligt våra egna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev