Meny Stäng

Medeltidsstaden Rovinj på Istrien

Medeltidsstaden Rovinj på Istrien i nordvästra Kroatien – här hittar du allt från kullerstensgränder och färgglada hus till Italieninspirerande restauranger med tryffel och olivolja. Strosa runt i den mysiga staden, från fiskehamnen och förbi konstgalleriorna till klipporna vid havet och njut av din semester. Medeltidsstaden Rovinj på Istrien vid Adriatiska havet har mycket att bjuda på.

Medeltidsstaden Rovinj på Istrien med husbil

Rovinj KroatienNär man är van att köra en stor husbil borde det ju vara enkelt att köra och parkera med en liten “plåtis”. Det fanns ganska gott om parkeringar i Rovinj, men överallt fanns skyltar med överkryssade husbilar så det tog lite tid innan vi hittade ett ställe att stå – en större gratisparkering där flera husbilar och campingbilar parkerat.

Eftersom det blir goda middagar på restauranger på kvällarna under den här resan försöker vi äta lite enklare på lunchen. Vi planerade att göra äggmackor med stekta ägg och hade alltså köpt med oss bröd,ägg och ett litet paket smör – trodde vi ja! Någon som provat att steka i jäst? Inte lätt att handla ibland när man inte förstår språket och inte kan läsa på paketen … Det blev kokta ägg till lunch om man säger så, och sedan gav vi oss ut på stan!

Mysiga gränder i medeltidsstaden Rovinj på Istrien

Mysiga gränder i Rovinj

Rovinj

Små solplatser runt hela staden

Rovinj

En äggformad stad i havet

Marknad i RovinjStaden Rovinj ligger på en äggformad halvö som sticker rakt ut i havet. Många tipsade oss om att besöka den här staden, och vi förstår verkligen varför! Detta är en vacker och trevlig stad full av uteserveringar, små butiker och marknadsstånd, där man kan köpa tryffel och olivolja.

Staden är fylld av smala kullerstensgator och vackra barock- och renässanshus, och i hamnen ligger fiskebåtarna tätt. Man lever nämligen inte enbart på turism här, utan detta är också en traditionell fiskestad.

Gott om båtar i hamnen i Rovinj

Gott om båtar i hamnen i Rovinj

Rovinj

Utsikt (om man inte har höjdskräck)

På en hög höjd i staden tronar St Eufemiakatedralen. Vi promenerade uppför alla de branta kullerstensgatorna till kyrkan och betalade 20 kuna (26 kr) var för att gå upp i kyrktornet. Det var jättemånga trappsteg (jag lovar!) och alla bestod av smala ojämna balkar som man kunde titta ner emellan – inte alls bra när man har svindel. Jag gav upp efter halva vägen, men Peter gick hela vägen upp och fotograferade utsikten åt mig!

Rovinj sett från stadens kyrktorn

Rovinj sett från stadens kyrktorn

Delar av denna resa ingår i en pressresa. Texterna, bilderna och åsikterna är som vanligt våra egna.