Meny Stäng

Vrsar i kroatien – liten stad med stora överraskningar

Annons

Vrsar i Kroatien ligger på Istriens västkust och är en medeltidsstad där vi besökte en riktigt bra restaurang. Vi spanade in campingen Porto Sole och en naturistcamping Koversada i Vrsar. Båda har fantastiska lägen bredvid Adriatiska havet och nudistcampingen har även en egen ö för glamping.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vrsar i Kroatien

Vrsar i Kroatien ligger vid Adriatiska havet på Istriens västkust, norr om Rovinj och söder om Porec. Vrsar är lite mindre än dessa två, mer kända turistorter, men kanske minst lika trevlig.

Restaurang vid havet

Vrsar ligger vid havet och det är trevligt att strosa längs kajerna och kika på alla båtar. Här finns också flera restauranger, med trevliga uteserveringar precis vid vattnet. Vi hittade till restaurang Trost, som ligger i centrala stan, med en härlig vy över vattnet.

Restaurang Trost i Vrsar

4-rätters middag på restaurang Trost

Personalen var dessutom ovanligt trevlig och tog sig god tid att prata med oss. De visade upp färska lokalt plockade kantareller och undrade om vi kanske ville ha dem i vår risotto? Ja, det ville vi ju förstås! Peter fick också ta en selfie med Mr Hummer …

Nyplockade kantareller från regionen
Restaurang Vrsar

Menyn då? Jo, vi började med en helt grymt god fisksoppa och fortsatte med en smakrik risotto på kantareller och räkor. Till huvudrätt blev det färsk fisk och bläckfisk, med det klassiska kroatiska tillbehöret till fisk: potatis med mangold.

Färsk fisk och bläckfisk med tillbehör
Färsk fisk och bläckfisk med tillbehör

Till sist avslutade vi med två lokala bakverk, en kaka med pinjenötter, ost och vallmofrön och en annan med fettfri ost och fikon – och den sistnämnda var bara sååå god!

Efterrätt på restaurang Trost i Vrsar i Kroatien
Efterrätt på restaurang Trost

Camping Porto Sole i Vrsar

Vi bodde på camping Porto Sole – en trevlig camping som är lummig och fin trots att den rymmer 840 platser. Vi fick en superfin plats precis intill havet, där vi kunde sitta med fönster och dörrar öppna mot vattnet. WiFi ingick i priset (17 euro/dygn med ACSI-kort under lågsäsong) och fungerade utmärkt. Bäst av allt var att det är promenadavstånd in till stan längs en fin strandpromenad.

Porte Solo, Vrsar i Kroatien
Husbilarna står ända nere vid stranden på Porto Sole

Naturistcamping i Vrsar

Precis intill camping Porto Sole ligger naturistcampingen Koversada, som drivs av samma ägare. Den här campingen har hela 1300 platser som ligger utspridda i en vacker naturmiljö. Ägaren visade oss runt i bil (det är liksom för stort för att man ska kunna promenera!) och det vi framför allt gillade var den helt egna ö (!) som campingen har.

Glamping på egen ö

Ön är förbunden med fastlandet med en liten bro, och när man kommer ut här är det verkligen natur och lugn man upplever. Man kan inte ta med campingfordon hit utan det är tält eller glamping som gäller, och om man vill kan man besöka den lilla restaurangen, som självklart har havsutsikt.

Glamping på camping Koversada, Vrsar i Kroatien
Glamping på camping Koversada

Inne i restaurangen kan man följa campingens historia på gamla foton, och det känns som en helt annan tid (eller en annan planet) när man ser skönhetsmissarna  posera nakna med röda band för den årliga begivenheten “Miss Koversada” på det glada 70-talet. Idag är medelåldern på naturistcampingarna betydligt högre, även om naturistcamping fortfarande är väldigt populärt i Kroatien.

En ö utanför en naturistcamping Koversada, Vrsar i Kroatien
Camping Koversadas helt egna ö

Se mer i närheten av Vrsar i Kroatien

Det finns mycket att se och uppleva i Kroatien! Här är förslag på några fantastiska platser, som inte ligger alltför långt från Vrsar:

 • Porec – Semesterort i Istrien
 • Rovinj – Charmig medeltidsstad i Istrien
 • Hum – Världens minsta stad
Kroatien
Alla våra bästa tips om Kroatien. Klicka på bilden!

Fakta om Vrsar i Kroatien

 • Land? Kroatien
 • Län? Istriens län
 • Språk? Kroatiska (många pratar också engelska)
 • Invånare? 2100 (2015)
 • Valuta? Kuna (HRK)
 • Prisläge? Billigare än Sverige
 • Tidsskillnad? Ingen

Resa till Vrsar i Kroatien

 • Bil: Att köra från Zagreb till Vrsar tar cirka 3 timmar (betalväg). Att köra från Opatija till Vrsar tar cirka 1 h 15 min. Restid från Pula är en knapp timme.
 • Buss: Det går bra att åka buss från många olika orter i Kroatien.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev