Meny Stäng

Alla hjärtans dag – historia och kärleksfulla tips

Alla hjärtans dag, eller Valentindagen, är kärlekens dag som firas den 14 februari. Men varför firar vi egentligen? Och vem var den där Valentin? Vi bjuder också på lite inblick i andra länders firande – samt på ett antal kärleksfulla tips. Önskar alla en fin Alla hjärtans dag!

Historien bakom Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag, eller Valentine’s Day som högtiden heter på engelska, började firas ganska sent i Sverige. Här inspirerades man under 1900-talet av den amerikanska traditionen, som fortfarande idag har en större betydelse där än här.

Medeltida ursprung

Även om vi i Sverige började fira högtiden först under 1900-talet, så är det egentligen en högtid med medeltida ursprung. Under medeltidens vårfester i England och Frankrike parade man på lek ihop flickor och pojkar. Varför just den 14 februari? Jo, för att denna dag på medeltiden ansågs vara den dag då fåglarna bildade par.

Svanfamilj
Två svanar som hittat kärleken

Den helige Valentin

Den 14 februari har Valentin namnsdag. Valentin var ett romerskt helgon, som man inte vet så mycket om. Faktum är att man inte ens säkert verkar veta vilken Valentin som avses. Det fanns åtminstone tre Sankt Valentin som led martyrdöden på 200- och 300-talet.

Den kanske mest kända av dem är prästen Valentinus i antikens Rom, som lär ha halshuggits den 14 februari år 269 efter Kristus, under kejsar Claudius II:s förföljelse av kristna. Han valde martyrdöden istället för att avsäga sig sin kristna tro. Brottet? Han skulle ha vigt ett kristet par.

Romantiska legender

Under historiens gång har många romantiska legender uppstått kring Valentin och Alla hjärtans dag. Redan på 1400-talet producerades Valentinkort, och på 1700-talet såldes kommersiellt framställda kort.

I modern tid har det uppstått en legend som försöker förklara valentinbrevens ursprung. Enligt legenden lärde den fängslade Valentin känna fångvaktarens dotter, och innan han dog skrev han ett avskedsbrev undertecknat ”Din Valentin”. Den här historien verkar dock inte ha någon historisk bakgrund.

Moderna traditioner – blommor och godis

I Sverige var det handeln som uppmärksammade traditionen och spådde goda försäljningsmöjligheter. Den första skyltningen för Alla hjärtans dag i Sverige genomfördes 1956, och sedan dess har försäljningen av framför allt blommor och godis ökat.

choklad på Alla hjärtans dag
Belgisk choklad, som vi mumsade i oss för några år sedan

Alla hjärtans dag i andra länder

Firandet av Alla hjärtans dag är kanske fortfarande störst i USA, Storbritannien och andra engelskspråkiga länder, men idag firar man runt om i världen, på lite olika sätt.

I Sydkorea ger kvinnorna bort choklad till männen de tycker om på Alla hjärtans dag. En månad senare, på White Day den 14 mars, är det männens tur att ge gåvor till kvinnorna.

I Wales firas förutom Alla hjärtans dag även Dydd Santes Dwynwen (Sankt Dwynwens dag) den 25 januari. Sankt Dwynwens dag högtidlighåller Sankt Dwynwen, Wales skyddspatronen för kärlek.

I Finland kallas dagen för ”vändagen”. Dagen togs upp i den finska kalendern 1987 och syftar till att man ska komma ihåg sina vänner. Till firandet hör middagar, blommor och vändagsbakelser.

I Kroatien ger man gärna bort så kallade licitarhjärtan, ett hjärtformat bakverk, till den man tycker om.

Hjärtan till Alla hjärtans dag
Licitarhjärtan på julmarknad i Zagreb 2016

Fem kärleksfulla tips för Alla hjärtans dag

Vi avslutar med fem kärleksfulla tips för Alla hjärtans dag.

1. Kärlek och omtanke till alla

Kärlek handlar ju inte bara om romantik och förälskelse, utan också om omtanke för våra nära och kära. I dessa tider finns det många som har det tufft. Vad passar bättre än att visa att vi tänker på människor omkring oss? Kanske kan det passa att skicka ett sms eller ringa ett telefonsamtal.

2. En kärleksfull middag

Varför inte duka upp till en kärleksfull middag, med partnern eller familjen? Duka fint, tänd några ljus och laga något ni tycker om. Här är några förslag:

  • En klassisk 3-rätters middag med förrätt, huvudrätt och efterrätt. En middag känns alltid lite lyxigare om den får dra ut lite på tiden!
  • Vad är mer romantiskt än skaldjur? Frossa i ostron, musslor eller räkor.
  • Gå all in med ett rött/rosa tema! Komponera kreativt med ingredienser som rödbetor, tomat, rödlök, rödkål, chillifrukt, lax, hummer, röda linser, röda äpplen, färska fikon, hallon …
  • Fondue kanske? Välj mellan köttfondue och ostfondu. En annan variant är att laga någon annan huvudrätt – och istället avsluta med chokladfondue.
  • En romantisk pastamiddag med spagetti a lá Lady och Lufsen på julafton. Ett glas rött blir pricken över i.
Kärlekspasta för Alla hjärtans dag

3. Lyxa med choklad

Om man vill ha lite guldkant kan man förstås lyxa med lite extra god choklad. Det kan vara i form av chokladpraliner (kanske hjärtformade!) eller i form av någon efterrätt, som kanske chokladmousse, chokladfondant, chokladglass eller kladdkaka. Gärna toppat med några röda bär!

Chokladtårta med bär på Grand Hotel för några år sedan

4. En present (det är tanken som räknas)

Visst kan det vara trevligt med en present till någon man tycker om. Men det behöver ju inte nödvändigtvis vara något dyrt eller speciellt. Det är tanken som räknas! Kanske några chokladtryfflar, ett gott te eller ett nybakat bröd.

5. En romantisk resa, utflykt eller hemmakväll

En resa? I dessa tider är resandet förstås begränsat, men under andra år kan man spana in romantiska resmål som Paris, Florens, Brygge, Marrakech eller Maldiverna. Det kan också vara romantiskt i svenska fjällen eller på ett spa. Eller varför inte nöja sig med en mysig hemmakväll? Kanske levande ljus, en brasa, god mat och en (romantisk) film.

Hur firar du Alla hjärtans dag?

Vi tycker i och för sig att det är viktigt med kärlek varje dag, och inte bara en dag om året. Men vi planerar att laga en lite extra god middag och köpa hem en lite lyxig efterrätt. Firar du Alla hjärtans dag på något sätt? I så fall hur?

Alla hjärtans dag
En av de mest romantiska platser vi besök: Plage de cupabia på Korsika

Faktakällor: Nordiska museet och Wikipedia. Bildkällor: FREEDOMtravel och Pixabay. Översta bilden i inlägget: Middag på restaurang i Marrakech under en av våra resor

Prenumerera på vårt nyhetsbrev