Meny Stäng

Att läsa franska, spanska eller italienska på språkresa

I samarbete med Ef språkresor

Av och till har vi varit lite sugna på att lära oss franska, spanska eller italienska. När man reser i Sydeuropa vore det ju trevligt att svänga sig med det lokala språket, istället för att hanka sig fram på engelska, vilket inte alltid fungerar så bra som man skulle kunna önska.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Varför lära sig ännu ett språk?

Det viktigaste språket för de allra flesta idag är ju utan tvekan engelska. Med engelska klarar man sig på de flesta håll i världen, men det finns ändå en hel del tillfällen då man känner att man skulle haft mycket nytta och glädje av att kunna det lokala språket. Vi har rest en hel del i södra Europa, och varje gång önskar vi att vi var lite bättre på franska, spanska eller italienska.

Även om vi tycker att det är ganska roligt med språk, så är det ändå en tuff utmaning att lära sig ett nytt språk. Det bästa är förstås att vara på plats i ett land där man både kan studera och samtidigt öva praktiskt. Ett sätt att göra det är att åka på språkresa och ja, det finns språkresor till Frankrike, Spanien och Italien (för både ungdomar och vuxna)!

Gardasjön surfing
Studera italienska på språkresa och samtidigt sola och bada kanske?

Franska?

Jag (Helena) läste franska i skolan, mellan sjuan och ettan på gymnasiet, och kan säga sådant som ”Je m’appelle Hélène est je suis 13 ans” (Jag heter Helena och är 13 år) och embouteillage (trafikstockning). Det senare stod på en gloslista och vår lärarinna sa att vi inte behövde lära oss just det ordet, så vilket var det enda ordet som fastnade? Ja, du fattar …

Jag kan inte prata franska, men uttalet är ganska bekvämt för mig (jag brukar skylla på mina skånska r som jag kan plocka fram från barndomen) och på något känns det som att franskan ligger där och vill vakna upp. Fördelen med att lära sig franska är att språket inte bara pratas i Frankrike, utan också i stora delar av Afrika, samt i delar av Belgien, Schweiz och Kanada.

Språkresor till Cannes i Frankrike
Cannes är en vacker stad med mäktiga lyxyachter

Spanska?

Jag har också läst spanska, mellan ettan och trean på gymnasiet. När jag valde bort ett språk för att få mer bildlektioner var det faktiskt franskan som fick stryka på foten. Franskan är ju så vacker, men spanskan kändes lite enklare.

Jag pratar tyvärr inte spanska heller, men mina år av franska- och spanskastudier gör ändå att jag förstår en del, inte minst när det kommer till att läsa menyer och skyltar och sådana saker. Spanska är dessutom ett väldigt bra språk att kunna om man vill resa till Sydamerika. Vi påbörjade till och med en kvällskurs en gång, men sedan var det annat som kom emellan …

Blomsterparad
Det finns språkresor till Madrid, Barcelona och Malaga i Spanien

Italienska?

Det tredje romanska språket som förstås är populärt att lära sig är italienska. Italien har ju ett romantiskt skimmer över sig, och det är nog många som kan föreställa sig att promenera runt på gatorna i Rom eller Venedig, medan man övar på att beställa glass på italienska … Och kom ihåg, men behöver inte vara flytande på ett språk för att ha nytta av det. Små, små språkkunskaper räcker långt många gånger!

Italienska på språkresa

Pratar du franska, spanska eller italienska? Vilket av språken skulle du helst vilja lära dig?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev