Meny Stäng

Åka på språkresa – även för vuxna

Annons
I SAMARBETE MED EF SPRÅKRESOR

Åka på språkresa – varför det egentligen? När jag som 15-åring gav mig av på språkresa till Bournemouth i Storbritannien var det nog mest äventyret som lockade, inte så mycket tanken på att lära mig ett språk. I efterhand är jag tacksam för båda delar – både för äventyret och för språket.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Språkresa till England

När jag var 15 år åkte jag på språkresa till England med min bästa kompis Johanna.  Året var 1991 och jag hade precis flyttat från Skåne till Stockholm. Johanna bodde kvar i Skåne, så när vi gav oss av mot England i buss (för att se Paris på vägen) träffades vi för första gången på länge. Men riktigt bra vänner håller man ju kontakten med, oavsett geografiskt avstånd. Och ja, Johanna och jag har fortfarande kontakt!

Just då, 1991, var det förstås fantastiskt spännande att resa ”ensamma” utan familjen. Samtidigt fanns språkreseföretaget hela tiden där, för frågor och hjälp. Vi bodde i en brittisk familj och fick lära oss allt möjligt intressant, som att äta ”bread and butter pudding” till exempel. Samtidigt råkade vi bli bättre på engelska. Mest på köpet liksom.

Språkresa
Min kompis Johanna och jag vid busshållplatsen i Skåne innan avfärd, 1991
På plats i Bournemouth
På plats i Bournemouth
Språkresa
Jag och två italienska språkresetjejer i samma familj (vi fick ibland ta till teckenspråk för att kommunicera …)

Massor av upplevelser

Förutom att det var spännande att uppleva en annan kultur fick vi se och göra mycket under våra veckor i England. Vi åkte bland annat tåg till London och vi besökte Stonehenge. Fantastiskt spännande! Nu är ju detta förstås evigheter sedan, men språkresor arrangeras ju även idag. Du kan läsa mer om språkresor hos EF, som anordnar språkresor för alla möjliga åldrar och till alla tänkbara länder.

Stonehenge
Stonehenge – häftigt att få se på riktigt!

Språkresor för vuxna

Att resa på språkresa som vuxen är förmodligen lite annorlunda. EF anordnar språkresor för vuxna till ett helt gäng olika destinationer – allt från England och Australien till Tyskland och Japan. Resorna är allt från 1 – 52 veckor långa och varierar i intensitet. Vart jag skulle vilja åka? Till Frankrike! Helt klart, utan tvekan.

Jag pluggade franska i fyra år i skolan och lyckades på något sätt lära mig uttalet, någorlunda. Förståelsen är det väl lite sämre med. Jag kan högläsa ur en bok, men jag förstår inte. Men det gör mig frustrerad, och sugen. Franska är ju ett så vackert språk!

Frankrikes västkust
Franska västkusten
En dag i Nice
Nice, Frankrike

Språk är en nyckel

Peter är inte helt överens med mig om att det är just franska som lockar mest, men när jag läste upp länderna dit man kan åka på språkresa för honom sa han ”Om jag var 15 år idag skulle jag vilja åka på alla de där resorna”. Det är ju inte alltid man fattar det som 15-åring, men att lära språk är en nyckel.

Jag har förstås inte enbart lärt mig engelska från språkresan, men den hjälpte till att släppa på vissa spärrar, vilket gjorde att det blev lättare sen. Idag är jag tacksam för det för nu använder jag engelska jämt, både i jobbet och när jag reser. Det enda jag skulle önska nu är att jag kunde prata ytterligare några relevanta språk, som tyska, franska eller spanska. (Helst franska).

Vad är din erfarenhet av språkresor? Har du varit på språkresa som ung … eller som vuxen? Eller har dina barn varit på språkresa? Hur har det påverkat dig/dina barn?

Att lära sig ett nytt språk
Foto: Pixabay

Prenumerera på vårt nyhetsbrev