Meny Stäng

Ölands södra udde och fyren Långe Jan

Ölands södra udde bjuder på ett landskap som nästan känns exotiskt, med öppna vidder och djur som strövar fritt över vägarna. Här står också fyren Långe Jan, som är Sveriges högsta fyr och en av landets allra äldsta fyrar.

Ölands södra udde

Ölands södra udde gjorde stort intryck på oss. Landskapet är så speciellt med sin karga natur, alla djur som strövar fritt och den stora fyren längst ut mot havet.

Ölands södra udde

Ölands södra udde ligger ligger längst söderut på Öland.

Som exotisk safari på Ölands södra udde

När vi lämnade den större vägen och svängde ner mot den sydligaste udden började det kännas som att vi befann oss på safari i Serengeti, eller på någon annan afrikansk savann. De låga små träden står här och var på de öppna markerna. Överallt strövar djuren – korna och fåren – i stora flockar.

Djuren är kanske inte så exotiska, men de strövar fritt och passerar tvärs över vägen när de känner för det. Man får krypa fram i långsam hastighet på vägen och på något sätt känns det hela … exotiskt.

Ölands södra udde
Korna och fåren rör sig fritt precis intill vägen

Naturreservat och paradis för fågelskådare

Vid Ölands södra udde ligger naturreservatet Ottenby, och här finns både knubbsälar och en av Sveriges bästa fågellokaler. Vi kan inte själva så mycket om fågelskådning, men våra fågelskådande vänner har varit här för att skåda fåglar. De har berättat för oss att fågelskådare från hela världen brukar samlas här.

Ölands södra udde
Landskapet känns nästan exotiskt

På platsen har man bedrivit forskning kring fåglarna sedan 1940-talet. Våra vänner har berättat att man bland annat kan se skärfläcka, småtärna, havstrut, storspov och strandpipare här. En gång var de med om att se en svartbent strandpipare, vilket idag är extremt ovanligt, och vilket skapade tumult när alla fågelskådare samtidigt lämnade sina bilar med tubkikarna i högsta hugg …

Ölands södra udde
Vackert, men svårt att fota med mobilkamera från bilen

Kyrkhamn och S:t Johannes kapell

Under medeltiden fanns stora mängder sill utanför Ölands södra udde och ett fiskeläge växte fram, som fick namnet Kyrkhamn. Här skedde förr i tiden livlig marknadshandel, och det finns en del spår i form av gropar och husgrunder. Man kan också se spår efter S:t Johannes kapell som fanns här på medeltiden.

Ölands södra udde

Fyren Långe Jan på Ölands södra udde

Fyren Långe Jan tändes för första gången 1785, och är därmed en av Sveriges äldsta fyrar. Namnet kommer från det gamla kapellet. När kapellet revs användes stenarna för att bygga fyren.

Nyhetsbrev

Fyren är 41,6 meter hög, vilket gör den till Sveriges högsta fyr. Sedan 2008 är fyren ett statligt byggnadsminne. På sommaren brukar den hålla öppet för besökare, men när vi var här var det stängt.

Ölands södra udde

Lite extra roligt att se fyren var det eftersom vi i vår webbutik har grytunderlägg och glasunderlägg med fyrarna Långe Jan och Långe Erik! Kolla gärna in våra produkter med fyrar.

Fyrbyn och Naturum Ottenby

Vid fyrplatsen finns en bokhandel, ett litet fyrmuseum, en restaurang, Ottenby fågelstation samt Naturum Ottenby. Vi besökte Naturum som är riktigt fint och intressant, med utställningar om fåglar bland annat.

Peter provade också att flyga som en ladusvala, i naturumets ”flyttsimulator”. Lite kul!

Var kan man stå med husbilen?

Det är möjligt att det finns platser närmare, men efter vårt besök vid Ölands södra udde valde vi att rulla till ställplatsen Drottning Öda, drygt fem kilometer nordost om Ottenby. Den här platsen ligger på en gård och det finns både el och ett litet servicehus. Här hade vi också bra utgångsläge för att besöka Eketorps fornborg, som vi hade på agendan dagen efter.

Se mer i närheten

Det finns mycket att se och uppleva på Öland. På södra Öland kan du bland annat besöka Eketorps fornborg, där man återuppbyggt en borg från 300-talet. Här kan du också uppleva naturområdet Stora alvaret samt se otaliga fornlämningar och väderkvarnar.

Har du besökt Ölands södra udde och fyren Långe Jan? Hur var din upplevelse? Har du kanske fler tips på fina platser att besöka i närheten?

Fakta om Ölands södra udde

 • Kommun: Mörbylånga
 • Län: Kalmar län
 • Landskap: Öland
 • Läge: Längst söderut på Ölands sydligaste spets

Fakta om fyren Långe Jan

 • Officiellt namn: Ölands södra udde
 • Smeknamn: Namnet ”Långe Jan” kan komma från det medeltida kapellet ”Capella Beati Johannis” eller ”S:t Johannes”.
 • Typ av fyr: Angöringsfyr. Den elektrifierades 1948 och är i dag obemannad och helautomatisk.
 • Svenskt fyrnummer: 552800
 • Internationellt fyrnummer: C7280
 • Lyshöjd: 41 meter över havet
 • Tornets höjd: 41,6 meter
 • Byggår: 1785
 • Färg: vit med svart bälte
 • Lysvidd: 26 nautiska mil

Prenumerera på vårt nyhetsbrev