Meny Stäng

2D café på Öland – charmigt och unikt på Mellböda gård

Ett 2D café, vad är det? Det visste inte vi heller innan vi besökte ett. Men om vi ska tipsa om ett enda ställe på Öland så blir det kanske detta. Missa inte 2D Café Kex på Mellböda gård, på norra Öland! Här kan du uppleva konst, lek, drakflygning och goda bakverk.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

2D café på Öland – Mellböda gård

Några månader innan vi reste till Öland fick vi ett mejl från Ann på Mellböda gård där hon berättade om ”Sveriges första 2D café”. Hm, intressant, men vad innebar det? Vi sparade mejlet ifall att vi kanske skulle åka till Öland senare. Det blev Öland, och vi ångrade inte besöket på Mellböda gård och 2D Café Kex.

2D café Mellböda gård

Ann och Kex kommer från Tyskland, och det var Anns kärlek till Sverige som ledde dem hit. Nu har de bott länge på gården och de driver all möjlig konstnärlig och hantverksmässig verksamhet.

Om du undrar varför de inte alltid har öppet beror det på att de under lågsäsong driver praktisk arbetshjälp via ”Tyska hustomten”, och inte har möjlighet att öppna cafeet förrän det kommer tillräckligt många gäster. Men då erbjuder de å andra sidan mer än bara café.

2D café Mellböda gård

Mellböda gård ligger på norra Öland, cirka 8 kilometer söder om Böda Sand camping och cirka 5 mil norr om Borgholm.

Konst (som berör) i stallet

Vi fick först se konststallet, och vi älskade det. Vi var egentligen här vid fel tillfälle, för utställningarna hade inte öppnat riktigt ännu, men vi älskade miljön. Kan det bli bättre än att ställa ut konst bland spiltorna i ett gammalt stall?

2D café Mellböda gård

Ann är själv konstnärinna, och när hon visade ett av sina konstverk så visade det sig att vi nyligen redan sett det, på Ölands museum Himmelsberga. Just det konstverket ägnade jag (Helena) en längre stund åt. Ann gör ingen enkel konst, utan väcker frågor kring sånt som gör lite ont, som trafficking och kvinnomisshandel. Därför vill hon gärna hålla ”konstprat” kring sina verk, men hon visar också andra konstnärer i stallet.

2D café Mellböda gård

Lekladan – för vår lekfulla ådra

Vägg i vägg med konstutställningen ligger ”lekladan”. Förut hade vi kanske tänkt att det varit ett stort steg mellan allvarsam konst och lustfylld lek, men nu kändes det på något sätt tvärtom. Som att steget var ganska kort.

2D café och leklada

När vi besökte lekladan var det ännu inte städat och iordninggjort för säsongen, så vi kunde inte ta så många foton, men vi kan berätta att vi älskade det vi såg. Här kan man leka gammaldags skola (där barnen förstås är lärare och föräldrarna elever) eller bygga egna (högljudda!) rörledningar med bollar längs väggarna.

2D café och leklada

Leksaker (som de var förr)

Det finns också en leksaksaffär i ladan, och vi blev exalterade. Här finns genuina träleksaker, välskräddade dockor och kort som vecklar ut sig när man öppnar dem, allt i miljövänliga material. Man vill helst köpa allt, men det går ju inte. Vi köpte i alla fall med oss en present!

Drakflygning vid 2D Café

Om Mellböda gård är känt för något så är det kanske drakflygning. Ann berättade att drakflygning är stort i Tyskland och att hon blev förvånad när hon upptäckte att svenskar inte var så vana att flyga drake, och ofta inte visste hur man gjorde. Hon ville visa!

WIFI.se
2D café Mellböda gård

Idag har Mellböda gård södra Sveriges största utbud av drakar. Det bästa är att man får testflyga de flesta av drakarna innan man köper dem. Gården erbjuder dessutom kurser för barn, då man får måla sina egna drakar och sedan flyga dem.

Drakar Mellböda gård

Insektshotell, hönor och ”gissa ljudet”-dass

Strax intill stallet ligger ett litet insektshotell samt en inhägnad för hönor, där hönorna kanske snart flyttar in igen.

Det roligaste var ändå det gamla utedasset som gjorts om. ”Gissa ljud och bajs i dasset” står det. Va!?

Mellböda gård

Jodå, om man kliver in så kan man lyfta på toalettstolarna och kika på konstnärligt tillverkat ”djurbajs”. Man kan också gissa på lätena från olika djur.

2D café Mellböda gård

Semesterlägenhet vid 2D Café

Ann och Kex har alltid nya idéer och en av deras senaste idéer innefattade att bygga en lägenhet för övernattning. ”Undrar vilka färger vi ska ha?” tänkte de, och sedan blev det nästan alla regnbågens färger. För att utnyttja ett utrymme vid sidan blev detta en sovkoja, och när det blev tvungna att bygga ”lufthål” i toppen så blev det en ”sovborg” … Ingen brist på fantasi!

Café, trädgård och kakrally

Nu har vi berättat om alla ”kringaktiviteter”, men i grunden är Mellböda gård ändå ett café. Kex är en utbildad konditor, och det är en av anledningarna till att paret startade café. Idag kan man äta deras goda kakor (bland annat tysk apfelstrudel!) och njuta i deras härliga trädgård.

Under Kristi Himmelsfärdshelgen brukar man kunna ta del av Mellböda Gårds ”kakrally”. Man beställer då en kaka som serveras i en kruka. När man ätit upp kakan tar man med sig krukan till Böda hamn där man hämtar inspiration och får en gåva. Slutligen åker man till Torp på nordvästra Öland, där man får en stickling att plantera.

2D café
Kruka med kaka, Foto: Mellböda gård

2D Café Kex

Nu ska vi berätta om 2D Café Kex! Detta var ju trots allt det som lockade oss till Mellböda gård från början. Och visst är det coolt! Hela rummet är målat i svart och vitt, med stor konstnärlig skicklighet, för att uppnå känslan från en tvådimesionell tecknad serievärld. Fascinerande!

2D café Mellböda gård

Vi älskade kreativiteten på detta ställe! Besök gärna för 2D caféet, men lika gärna för konsten och leksakerna!

Var kan man stå med husbilen över natten?

Knappt två kilometer från Mellböda gård ligger Böda hamn. Där ligger Böda hamns camping, men också en ställplats för husbilar. Servicehus finns samt el för att visst antal av husbilarna.

Se mer i närheten

Inte långt från Mellböda gård ligger Böda Sand camping, som är känt för sin popularitet och sina fina stränder. Ännu längre norrut hittar du Trollskogen och den nordligaste delen av Öland med fyren Långe Erik. På västkusten kan man följa en vacker väg förbi Byxelkrok och Byrums raukar. Om du kör längre söderut kan du naturligtvis besöka charmiga Borgholm med omnejd.

Fyren Långe Erik i norra Öland

Har du besökt Mellböda gård, eller några andra platser på norra Öland? Hur var din upplevelse? Har du kanske fler tips på fina platser att besöka i närheten?

Fakta om Mellböda 2D café

  • Adress: Landsvägen Mellböda 74, Löttorp
  • Kommun: Borgholms kommun
  • Län: Kalmar län
  • Landskap: Öland
  • Läs mer: Du hittar mer information på gårdens webbplats.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev