Meny Stäng

Fornborgar på Öland – 5 borgar du inte vill missa

Visste du att det finns runt 15-20 fornborgar på Öland? Borgarna är idag ruiner, som genom de fynd som gjorts berättar historier om vardagsliv på järnåldern, rikedom, resor till Östrom och om ond bråd död. En av borgarna, Eketorps borg, har återuppbyggts så att man kan se hur livet en gång tedde sig.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Fornborgar på Öland

De öländska fornborgarna är vid första anblicken kanske bara ruiner i sten och jord, men dessa gamla lämningar har en hel del att berätta. De romerska guldmynt som hittats här visar till exempel både på handel med romarna, och på att ölänningarna emellanåt tog värvning som soldater i den romerska armén.

fornborgar på Öland

Vi har besökt fem av alla fornborgar på Öland, som vi berättar mer om. Här kan du se var de ligger.

1. Eketorps borg – en återuppbyggd järnåldersborg

Eketorps borg är den enda av Ölands fornborgar som återskapats så man kan få en visuell bild av hur livet en gång i tiden tedde sig här. Inne i borgen har det funnits bebyggelse mellan 300-talet och 1200-talet, och idag är den återuppbyggda borgen en stor sevärdhet.

fornborgar på Öland - Eketorps borg

Med tanke på den stora parkeringsplatsen och det moderna turistcentret kan det nog vara mycket folk här ibland. Vi råkade komma hit en dag då besökscenter och museihus var stänga, men det gick ändå utmärkt att besöka själva borgen.

På innergården har man byggt upp ett flertal boningshus, så man kan se hur det en gång i tiden kan ha sett ut. Skyltar med text och bilder bidrar ännu mer till bilden som växer fram. Om du kommer hit under högsäsong kan du vänta dig allt från öppna museihus till eventuellt andra aktiviteter, som till exempel brödbakning, pilbågsskytte och historiska lekar.

Om du vill stanna över natten i närheten kan du ta in på Drottning Öda, som både erbjuder rum och ställplats för husbilar. Att stanna med husbilen över natten vid Eketorps borg är inte tillåtet.

På ställplatsen vid Drottning Öda

2. Bårby borg – med guldmynt från Rom

Bårby borg ligger på den sydvästra delen av Öland. Den här borgen byggdes under åren 400 – 700 efter Kristus. I den här borgen, liksom i många andra av Ölands borgar, har bebyggelsen planerats noga. Husen hade gemensamma murar och uppfördes nästan som radhus.

Inne i borgen hittade en bonde i början av 1900-talet ett guldmynt från Östrom. För att föreställa sig vad som en gång varit behöver man dock en stor dos fantasi. Det enda som syns idag är den runda vallen.

3. Sandby borg – massakern som stannade tiden

Sandby borg är för närvarande inte mycket till sevärdhet – men historien är mycket spännande. Vi åkte hit efter att vi läst om borgen och blivit nyfikna, men upptäckte att platsen för närvarande är ganska otillgänglig för turister. Det finns knappt parkeringar i närheten och det är ont om informationsskyltar. Ändå är det historien om denna fornborg vi kommer minnas allra bäst!

fornborgar på Öland - Sandby borg

År 2010 hittade man en rad smyckesgömmor från 400-talet här, med exklusiva glaspärlor, ringar och förgyllda dräktspännen. När man började göra utgrävningar uppdagades en hemsk historia. Överallt i borgen hittade man mänskliga kvarlevor, huller om buller.

WIFI.se

Alla verkar ha dödats med våld, och ingen tycks ha blivit kvar för att kunna begrava de döda. På bilden nedanför kan du se en översikt över de människor som hittades i hus 40 – allt från barn till vuxna. Fotona nedan har vi tagit på en utställning om borgen på Kalmar läns museum i Kalmar. Där kan man också läsa om olika teorier om vad som kan ha hänt, mycket intressant!

4. Gråborg – Ölands största fornborg

Av alla fornborgar på Öland var Gråborg, som ligger i Borgs by i mellersta Öland, den allra största. Här har man hittat romerska guldmynt (solidus) som tyder både på rikedom och en tid med resor och kontakter över världen.

fornborgar på Öland - Gråborg

När borgen byggdes på 300-talet var den ett imponerande byggnadsverk som kunde ses på långt håll. Precis som Ismantorps borg (nedan) så utrustades borgen med nio öppningar i muren – kanske för att symbolisera de nio världarna i fornnordisk mytologi. Gråborg är en av cirka fem fornborgar som rustades upp under 1100-talet, och därför är den också mer välbevarad än många andra.

I Borgs by kan man förutom Gråborg besöka ruinen efter Sankt Knuts kapell. Kapellet byggdes i slutet av 1100-talet och övergavs i början av 1500-talet.

5. Ismantorps fornborg – med inspiration från fornnordisk mytologi

Ismantorps borg är en spännande plats mitt i skogarna i mellersta Öland. Efter att ha parkerat på anvisad plats gör man en kortare promenad genom grön natur. Sedan är man framme vid en magisk plats.

fornborgar på Öland - Ismantorps borg

Ismantorps borg är en ringborg med nio portar i en ringmur med en omkrets på 400 meter. På insidan finns 95 husgrunder, liggande tätt intill varandra. Borgen uppfördes och användes mellan 300 och 600 efter Kristus, och bygget är inspirerat både av romerska härläger och fornnordisk mytologi.

Eftersom nio portar torde vara opraktiskt ur försvarssynpunkt tror man att det är relaterad till mytologins nio världar, kanske med världsträdet Yggdrasil i mitten.

Fler fornborgar på Öland

För den som är speciellt intresserad finns det ännu fler fornborgar på Öland att upptäcka. Vi tror annars att vi hittade fram till några av de mest sevärda – och kan absolut rekommendera en kombination med utställningen om Sandby borg på Kalmar läns museum.

Fler historiska sevärdheter på Öland

Öland är sprängfyllt av historia! Vart man än kör på den avlånga ön ser man skyltar som visar på skeppssättningar, järnåldersgravar, borgruiner och andra fornlämningar. Du kan till exempel kolla in Gettlinge gravfält på södra Öland eller Skäftekärrs järnåldersby på norra Öland.

Det finns också en hel del historia att upptäcka vid Ölands södra udde och längs kustvägen Byrum – Äleklinta. Du vill förstås heller inte missa Borgholms slottsruin!

Gettlinge gravfält på södra Öland

Har du besökt några fornborgar på Öland? Hur var din upplevelse? Har du kanske fler tips på fina platser att besöka på ön?

Fakta om fornborgar på Öland

 • Kommuner: Mörbylånga och Borgholm
 • Län: Kalmar län
 • Landskap: Öland
 • Antal: 15-21 enligt olika listor (varav vissa listade är ”möjliga fornborgar”)

Lista över fornborgar på Öland

I denna lista har vi tagit upp de fornborgar som listas på Allt om Öland.

 • Bårby borg
 • Eketorps borg
 • Gråborg
 • Hässelby borg
 • Högkullebacken
 • Ismantorps borg
 • Lenstad borg
 • Löts borg
 • Medeltida borg söder om Vedby borg
 • Mossberga borg
 • Norra Möckleby borg
 • Sandby borg
 • Svarteberga borg
 • Sörby borg
 • Triberga borg
 • Träby borg
 • Vannborga borg
 • Vedby borg

Prenumerera på vårt nyhetsbrev