Meny Stäng

Sevärdheter på Öland – guide Öland runt

Det finns gott om sevärdheter på Öland. Framför allt finns det mycket spännande historia att upptäcka, men också vacker natur och allehanda härliga smultronställen. Här hittar du en guide för resan Öland runt.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Sevärdheter på Öland – en guide för dig som planerar en roadtrip

I somras reste vi runt Öland med husbil. Vi har skrivit flera reportage om de största sevärdheterna, men vi har samtidigt mycket kvar att berätta om. Öland är nämligen en perfekt roadtripdestination, med massor av små intressanta stopp längs vägen. Nu har vi knåpat ihop en roadtripguide för dig som reser med husbil, bil, motorcykel … eller tar dig fram på vägarna på annat sätt.

Roadtrip på Öland

Sevärdheter på Öland – uppdelade på åtta etapper

Vi startar guiden med att köra över Ölandsbron, och sedan strax svänga söderut. Vi har valt att dela upp guiden i åtta etapper, och varje etapp avslutas med en plats där du kan stanna över natten med husbil.

Du som inte reser med husbil kan i vissa fall stanna på samma ställe i tält eller stuga – alternativt sova någonstans i närheten. Och naturligtvis kan resan göra både långsammare och snabbare, beroende på din takt och på hur många sevärdheter på Öland du planerar att hinna med … Nu kör vi!

Sevärdheter på Öland - Ölandsbron

Etapp 1: Från Kvarnkungen till Långe Jan

Etapp 1 startar så snart vi kommit över Ölandsbron. Vi börjar med att kolla in en stor kvarn, och därefter svänger vi söderut längs västkusten.

Sevärdheter på Öland - karta

Kvarnkungen

Varför inte starta med att kolla in ”Kvarnkungen” för att få riktig Ölandskänsla? Detta är Skandinaviens största bevarade stubbkvarn, och den ligger i Björnhovda, strax öster om centrala Färjestaden.

Sevärdheter på Öland - Kvarnkungen

Stora Alvaret och södra Ölands odlingslandskap

Något av det mest kända på Öland är Stora Alvaret och världsarvet södra Ölands odlingslandskap. Stora Alvaret är ett 37 kilometer långt och 15 kilometer brett område alvarmark på den södra delen av ön. Om man vill upptäcka detta ordentligt, till exempel genom att vandra, får man förstås spendera lite mer tid här.

Färjestaden

Färjestaden är den största orten på Öland, och här kan du till exempel passa på att handla eller göra ärenden innn du fortsätter turen.

Karlevistenen

Karlevistenen är en runsten som står mitt i en åker, och som brukar räknas som en av Sveriges märkligaste runstenar. Stenen är från slutet av vikingatiden och innehåller en dikt på ”drottkvätt”. Dikten tillägnas en mäktig hövding vid namn Sigge, som kanske var en öländsk hövding som gjorde stordåd.

Capellagården

Capellagården ligger i Vickleby och är en skola med utbildning i konsthantverk och trädgård. Sommartid kan man kika in i trädgårdsbutik eller konsthantverksbutik, eller fika på trädgårdscaféet.

Bårby borg

Bårby borg byggdes under åren 400 – 700 efter Kristus. Idag kan man se rester av borgen i form av den omgivande vallen. På skylten kan man läsa att en bonde i början av 1900-talet hittade ett guldmynt från Östrom här.

WIFI.se
Sevärdheter på Öland - Bårby borg

Gettlinge gravfält

Gettlinge gravfält är ett av de större gravfälten på Öland, och här hittar man bland annat en skeppssättning. Här finns också hällkistor, och i gravarna har man hittat spjutspetsar och svärd.

Kar X Gustavs mur

Karl X Gustavs mur är 4,5 kilometer lång och byggdes tvärs över Öland under 1600-talet, för att skilja kungens mark från den allmänna marken. En av alla annorlunda sevärdheter på Öland!

Sevärdheter på Öland - Karl X Gustavs mur

Långe Jan och Södra Ölands udde

Vid Ölands södra udde ligger naturreservatet Ottenby, med både knubbsälar och en av Sveriges bästa fågellokaler. Landskapet är exotiskt och fascinerande osvenskt, med öppna vidder och djur som strövar fritt över vägarna. Här finns också fyren Långe Jan, som är Sveriges högsta och en av landets allra äldsta. Dessutom hittar du Naturum Ottenby, med fina utställningar.

Sevärdheter på Öland - Långe Jan

Camping/ställplats: Ställplats Drottning Öda

Om du vill vara redo för nästkommande dags äventyr kan du med fördel övernatta på Drottning Öda ställplats. Här finns den mesta service du behöver samt el på vissa av platserna. Hotellrum finns också.

Etapp 2: Från Eketorps borg till Gråborg

Vi fortsätter turen från den allra sydligaste delen av Öland och norrut, längs med östkusten.

Sevärdheter på Öland - karta

Eketorps borg

Eketorps borg är den enda av Ölands fornborgar som återskapats så man kan uppleva hur livet en gång kan ha varit. Inne i borgen har det funnits bebyggelse mellan 300-talet och 1200-talet, och idag är den återuppbyggda borgen en stor sevärdhet på Öland. Missa inte!

Sevärdheter på Öland - Eketorps borg

Seby gravfält

Seby gravfält är ett av Ölands mest kända fornlämningsområden från järnåldern. Här finns bland annat 280 gravar, en skeppssättning, en vikingatida runsten samt hällkistor och skålgropar.

Sankt Knuts kapell

I Borgs by kan man besöka ruinen efter Sankt Knuts kapell. Kapellet byggdes i slutet av 1100-talet och övergavs i början av 1500-talet. På skylten bredvid kan man läsa om en tid då Öland låg i ett gränsland och Sverige inte fanns, en tid då kungarna stred runt Östersjön och alla skulle kristnas.

Gråborg

Strax intill Sankt Knuts kapell ligger fornborgen Gråborg, som är den allra största av Ölands alla fornborgar. Här har man hittat romerska guldmynt som skvallrar om rikedom och en tid med resor och kontakter över världen.

Camping/ställplats: Bläsinge hamn

I Bläsinge hamn finns både ställplatser i hamnen, med utsikt över havet, och högre upp på gräs. På platserna i hamnen finns el.

Etapp 3: Från Lerkaka till Sankta Britas kapell

Vi fortsätter norrut längs kusten, men inte så långt denna gång. Det finns nämligen mycket att se längs vägen.

Kvarnraden i Lerkaka

Om du vill se (eller fota) många väderkvarnar på en och samma gång är kvarnraden i Lerkaka ett hett tips.

Ölands museum Himmelsberga

Ölands museum Himmelsberga är ett trevligt friluftsmuseum som visar upp en ålderdomlig öländsk radby och hur livet kunde te sig förr i världen. Här finns också ett mysigt litet café, en handelsbod och en konsthall.

Ölands museum Himmelsberga - Norrgården

Ismanstorps fornborg

Ismantorps borg är en ringborg innanför vilken det finns 95 husgrunder. Borgen uppfördes och användes mellan 300 och 600 efter Kristus, och bygget är inspirerat både av romerska härläger och fornnordisk mytologi. En fascinerande sevärdhet på Öland för dig som gillar historia.

Gärdslösa kyrka

Gärdslösa kyrka är en av de bäst bevarade medeltidskyrkorna på Öland. Grunden är från 1100-talet och inuti finns bland annat ett kyrkskepp från 1600-talet.

Störlinge Lantbruks- och Motormuseum

Störlinge Lantbruks- och Motormuseum är ett privat museum med runt 2500 föremål.

Störlinge kvarnar

Om du inte fick nog av öländska kvarnar i Lerkaka kan du se ännu fler i Störlinge. Här finns inte mindre än sju stycken.

Skedemosse museum

Runt Kristi fördelse var Skedemosse en av södra Sveriges viktigaste offerplatser, och här har man bland annat hittat guldringar med en vikt på 1,3 kilo. Här finns idag ett museum som berättar om arkeologi, kultur och historia.

Sankta Britas kapell

Sankra Britas kapell byggdes troligen på 1200-talet och låg vid den medeltida handelsplatsen Sikavarp. Idag kan man se ruinen och ett högt stenkors, samt njuta av den rofyllda miljön vid vattnet.

Camping/ställplats: Ställplats Kårehamn

I Kårehamn finns en ställplats för husbilar, där man står med utsikt över havet. Service finns.

Etapp 4: Från Källa gamla kyrka till Böda Sand Camping

Resan fortsätter norrut längs östkusten och vi närmar oss den allra nordligaste delen av Öland.

Källa gamla kyrka

Källa gamla kyrka ligger längs vägen till Källa hamn, som en gång var en av nordöstra Ölands viktigaste hamnar. Den gamla stenkyrkan uppfördes på 1200-talet och har byggts om och renoverats flera gånger sedan dess.

Högby kyrka och kyrkstallar

Tornet på Högby kyrka är ett försvarstorn från 1200-talet med många trappor och en fallucka. Kyrkan är från 1871 och här finns bland annat ett Madonnaskåp från 1400-talet.

2D café Kex på Mellböda gård

På Mellböda gård finns något så unikt och annorlunda som ett 2D-café. På gården hittar du dessutom ett konststall, en leklada, en fantastiskt fin leksaksbutik, drakflygning och en minst sagt annorlunda semesterlägenhet. Caféet bjuder både på en sevärdhet på Öland och en speciell upplevelse!

Böda Sand Camping

Böda Sand Camping är Sveriges största camping, och dessutom känd från realityserien Böda Camping på TV. Campingen ligger längs en två mil lång vit sandstrand och är som en egen liten by med pooler, barer, restauranger, butiker, nöjen och aktiviteter.

Camping/ställplats: Böda hamn ställplats i Löttorp

Om du inte vill stanna på Böda Sand Camping över natten är ett alternativ att stanna på Böda Hamns ställplats i Löttorp. Här finns servicehus samt el på vissa av platserna.

Etapp 5: Från Trollskogen till Byxelkrok

Nu spanar vi in den allra nordligaste delen av Öland, med vacker natur och den kända fyren Långe Erik.

Trollskogen

Strax norr om Böda Sand ligger den härliga Trollskogen. Här finns knotiga träd och fina vandringsstigar. Du kan också besöka Naturum för att lära mer om naturen.

Böda skogsjärnväg

Vid Trollskogen ligger också Böda Skogsjärnväg. Under sommaren kan man vanligtvis ta turer med tåget då och då.

Långe Erik och Ölands norra udde

Fyren Långe Erik är ett 32 meter högt fyrtorn som uppfördes 1844-1845. Byggnaden är idag ett byggnadsminne och intill finns en före detta fyrvaktarbostad. Om du vill kan du gå upp i tornet, och få en fantastisk utsikt.

Neptuni åkrar

Neptuni åkrar är ett klapperstensfält och naturreservat som ligger vid kusten norr om Byxelkrok. Fältet fick sitt namn av Carl von Linné 1741 efter den romerska havsguden Neptunus. Området är kalt, men på somrarna blommar bland annat massor av blåeld.

Sevärdheter på Öland - Neptuni åkrar

Byxelkrok och Blå Jungfrun

Byxelkrok är en liten ort vid kusten. Här hittar du bland annat en gästhamn med fiskaffär och restauranger. Om du vill göra en speciell utflykt kan du ta båten M/S Solvind till ön och nationalparken Blå Jungfrun.

Camping/ställplats: Tokenäs camping i Byxelkrok

Om du vill kan du övernatta på Tokenäs camping i Byxelkrok. Detta är en enkel, trevlig och personlig camping, med kort promenadavstånd till havet.

Etapp 6: Från Byrums raukar till Borgholm

Då var det dags att börja röra oss söderut igen, men denna gång kör vi längs den vackra västkusten.

Kustvägen Byrum – Äleklinta

Kustvägen som går mellan Byrum och Äleklinta på västkusten är väldigt vacker. Här kör du längs med vattnet samtidigt som du kan uppleva både vacker natur och historiska platser.

Sevärdheter på Öland - kustvägen

Stranden i Byrum-Sandvik

I Byrum-Sandvik finns en fantastiskt fin sandstrand, där det kan vara lite lugnare än vid stränderna på östkusten.

Sevärdheter på Öland - stranden i Byrum-Sandvik

Byrums raukar

Det är inte enbart Gotland som kan skryta med raukar. I Byrum kan du se Ölands mest kända raukområde, med imponerande stenstoder som skapats under miljontals år.

Sevärdheter på Öland - Byrums raukar

Jordhamn

Stenindustrin på Öland har medeltida anor, och när man reser längs västkusten kan man se en hel del spår av detta. Vid Jordhamn finns öns enda bevarade vinddrivna skurkvarn, och strax intill finns en ”skurvandring”, där hästar eller oxar hjälpte till att slipa kalksten.

Sevärdheter på Öland - Jordhamn

Ormöga kamelranch

En bit norr om Borgholm kan du uppleva något så exotiskt som kameler. På somrarna går det att boka besök på ranchen. En annorlunda sevärdhet på Öland!

Sevärdheter på Öland - kameler

Blå rör

Blå rör är Ölands mest kända bronsåldersröse. Det är också öns största röse med en diameter på 40 meter och höjd på cirka tre meter.

Borgholm

Borgholm är en mysig och charmig turistort, som är full av caféer och restauranger. Här kan du shoppa i små butiker, spana på båtar i hamnen eller köpa en Ölandsglass.

Sevärdheter på Öland - Borgholm

Camping/ställplats: Kapelluddens camping

Kapelluddens camping är en stor och fin camping som ligger fint vid vattnet. Från campingen har du promenadavstånd till centrala Borgholm.

Etapp 7: Borgholms slott och Solliden

I Borgholm finns det mycket att se, så nu gör vi en liten paus för att hinna med både Borgholms slott och Solliden.

Borgholms slott

Borgholms slott uppfördes på 1200-talet, och på 1600-talet lät Karl X Gustav bygga om borgen till ett storslaget barockpalats. Borgen är en storslagen plats, och det finns dessutom ett museum där man kan lära mer om historien.

Sollidens slott

Sollidens slott är kungafamiljens privata sommarparadis, men större delen av den vackra trädgården öppen för allmänheten. Här kan du strosa i vackert anlagda parker, och kanske ta en fika på Kaffetorpet.

Camping/ställplats: Sollidens parkering

Strax intill Sollidens slott finns en parkeringsplats där man kan övernatta med husbil. Observera att det inte finns någon service.

Etapp 8: Från VIDA Museum till Kalmar

Då var det dags att avsluta resan, och på den sista etappen avslutar vi i Kalmar på fastlandet. Stort tack till härliga Öland!

VIDA Museum & Konsthall

VIDA Museum & Konsthall är ett privatägt konstmuseum som ligger strax söder om Borgholm.

Halltorps hage

Halltorps hage är ett naturreservat fyllt av värdefull ädellövskog. På grund av de stora ekarna är detta bland annat en miljö för stora skalbaggar.

Algutsrums kyrka

Kyrkan i Algutsrum uppfördes på slutet av 1100-talet. Här finns bland annat ett medeltida altarskåp, som anses komma från Sankt Knuts kapell.

Ölands djur- och nöjespark

Om du vill uppleva en annan typ av sevärdheter på Öland kan du passa på att besöka Ölands djur- och nöjespark.

Sevärdheter på Öland - Ölands djurpark

Kalmar

Strax efter du lämnat Öland via Ölandsbron befinner du dig i Kalmar, som också är ett trevligt resmål. Här kan du till exempel besöka Kalmar slott eller strosa på Kvarnholmen.

Camping/ställplats: Ölandskajen i Kalmar

Vid Ölandskajen i Kalmar finns ställplatser på asfalt, med bra läge för att utforska staden. Turistbyrån ligger strax intill.

Ännu fler sevärdheter på Öland?

I den här guiden har vi samlat massor av sevärdheter på Öland, men naturligtvis finns det ännu fler saker att se och göra. Har du fler tips? Tveka inte att dela med dig!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev