Meny Stäng

Ölands museum Himmelsberga – friluftsmuseum och konsthall

Annons

Ölands museum Himmelsberga är ett trevligt friluftsmuseum som visar upp en ålderdomlig öländsk radby och hur livet kunde te sig förr i världen. Här finns också ett mysigt litet café, en handelsbod och en konsthall.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Ölands museum Himmelsberga

Ölands museum Himmelsberga bjuder på ett trevligt stopp med ålderdomliga gårdar och gammaldags miljöer.

Ölands museum Himmelsberga

Museet ligger i Borgholms kommun, på Ölands ostkust.

Himmelsberga – en dubbel radby

Byn Himmelsberga är en traditionell radby, en medeltida byform som blev vanlig på Öland på 1300-talet. I en radby ligger gårdarna längs med gatan, istället för i en klunga. Gårdarna i en radby kan ligga längs med ena sidan av gatan eller, som i Himmelsberga, på båda sidorna. Byn kallas då för en dubbel radby.

Café Kaffestugan

Vid Ölands museum Himmelsberga hittar man cafeet Kaffestugan. Här beställde vi varsin glass och slog oss ner i skuggan. Inte fel denna varma dag!

Karl Olsgården

Vi kikade sedan in i Karl Olsgården, som är en av museets gårdar. Mansbyggnaden härstammar från slutet av 1700-talet och här finns också en så kallad ”undantagslägenhet”, där föräldrarna kunde bo då barnen tog över gården.

I en lada strax intill kan man bland annat se en samling av ålderdomliga vagnar.

Norrgården

Norrgården är en gammal släktgård och den äldste kände ägaren i släkten, Lars Olsson, stod skriven för gården 1737. Nu kan man kliva in och se den fina inredningen i mangården, men också kika runt i lador och stall. Här kan man bland annat också se ett tröskverk och ett duvslag.

Visst är det fint inne på gården! Det är fascinerande att tänka tillbaka på hur människor levde förr i tiden. För många var det säkert mycket hårt jobb, men det fanns ingen stress i form av plingande mejl eller sociala medier …

Norrgården

Fler byggnader och aktiviteter på Ölands museum Himmelsberga

Utöver de två stora gårdarna finns flera andra byggnader på museet såsom Malmstället, Kvarnen, gården Hedvigs och Stacketorpshuset. Det finns också odlingar och trädgårdar, och det ska finnas svenska lantrasdjur, även om vi inte såg dem. Dessutom ordnas olika kurser, workshops, barnaktiviteter och evenemang.

Ölands museum Himmelsberga

Konsthall

Vid museet finns också en konsthall där olika utställningar visas. Vi var här den sista dagen på utställningen som du kan se nedanför, och därefter var det dags för ett nytt tema. Ett av de konstverk jag tittade längst på visade sig senare vara gjort av en konstnärinna som vi besökte två dagar senare, på charmiga Mellböda gård. Världen är bra liten ibland!

Var kan man stå med husbilen?

Om du reser med husbil kan du välja att stå kvar på parkeringen utanför museet. Det finns en liten skylt om att man i så fall får betala en mindre summa (minns inte priset exakt, men tror att det var under 50 kronor), och då också får tillgång till toalett. I övrigt finns ingen service.

Parkering vid Ölands museum Himmelsberga

Se mer i närheten

Strax i närheten av Ölands museum Himmelsberga kan du besöka Lerkaka med massor av väderkvarnar samt Ismantorps fornborg. Det är heller inte så långt till Borgholm, där du bland annat kan se Borgholms slott och Sollidens slott.

Borgholms slott

Har du besökt Ölands museum Himmelsberga? Hur var din upplevelse? Har du kanske fler tips på fina platser att besöka i närheten?

Fakta om Ölands museum Himmelsberga

 • Adress: Himmelsberga Bygata 1, Borgholm
 • Kommun: Borgholms kommun
 • Län: Kalmar län
 • Landskap: Öland
 • Ägare: Ölands Hembygdsförbund
 • Läs mer: Du hittar mer information på museets webbplats.

Service och praktisk info

 • Öppettider: Museet håller öppet dagligen under sommaren, och på helger under för- och eftersäsong. Se museets webbplats för exakta tider.
 • Priser: Vuxna 80 kr, barn 10-15 år 40 kr och barn under 10 år gratis (2021). Medlemsskap i öländsk hembygdsförening, hembygdsårskort och kulturarvskort ger rabatt.
 • Matservering: Kaffestugan erbjuder pajer, smörgåsar och bakverk.
 • Butik: Handelsboden säljer hantverksprodukter, böcker och gammaldags karameller.

Visningar och aktiviteter

 • Barnaktiviteter: Malmstället med hantverk och lek, djuren, nyckeljakten samt onsdagsaktiviteter under sommarlovet.
 • Program och kurser: Vernissage, workshops, tankesmedja och andra aktiviteter enligt kalendarium.
 • Evenemang: Julmarknad, nationaldagsfirande, midsommarfirande och andra aktiviteter enligt kalendarium.
 • Vandring: Långlötleden är en vandringsled som börjar och slutar på Ölands Museum Himmelsbergas parkering.

Historia vid Ölands museum Himmelsberga

 • 1683: Den äldsta kända kartläggningen är från denna tid, och visar att det då fanns fyra hemman i byn, varav tre ”kronohemman”.
 • 1957: Ölands hembygdsförbund köpte två kringbyggda gårdar i Himmelsberga radby i Långlöts socken, vilka restaurerades.
 • 1959: Ölands museum Himmelsberga invigdes.
 • 1986: Ytterligare gårdar köptes in till museet.
 • 1988: Konsthallen invigdes.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev