Meny Stäng

Sightseeing med amfibiebuss i Stockholm

Vi har testat sightseeing med amfibiebuss i Stockholm! Amfibiebussarna har faktiskt kört i Stockholm sedan hösten 2014, men det var först i helgen vi kom oss för att testa. Och detta ångrar vi inte, en superkul upplevelse!

Sightseeing med amfibiebuss i Stockholm

En amfibiebuss är en buss som kör både på land och på vatten, och under senare år har dessa blivit populära för sightseeing i en del städer runt om i Europa. Sedan hösten 2014 kör företaget Oceanbus flera gånger om dagen i Stockholm, med avgång från Strömgatan, mellan Kungliga Operan och Grand Hotel. Vi bokade in oss på turen klockan 14:00 och förberedde oss på äventyr med amfibiebussen Estelle!

Ocean bus Sverige
Titta, där står den ju och väntar på oss! Som passagerare kommer ni att få en riktig upplevelse!

Oceanbus kör amfibiebuss i Stockholm

Paul Ekwall och hans bror kom på idén med en amfibiebuss i Stockholm när de såg liknande bussar i andra europeiska städer. Stockholm är en stad fylld av vatten, och de tänkte att en amfibiebuss skulle passa perfekt här. Men steget från idé till genomförande var inte så enkelt som de kanske hoppats.

Skandinaviens enda amfibiebuss

Sverige är ett land fullt av regler, och det krävdes flera år av arbete, huvudbry och oro innan allt var på plats. Men skam den som ger sig! Nu rullar Skandinaviens första, och hittills fortfarande enda, amfibiebuss regelbundet, och till nästa säsong (2019) kommer det finnas ytterligare en amfibiebuss i Stockholm.

Både chaufför och kapten

Bussen bygger från början på ett Volvo-chassi som har skeppats till USA, där det byggts om till amfibiebuss av en ”amfibiebuss-expert”, som vid det här laget producerat 80 liknande amfibiebussar. Chauffören/kaptenen är både utbildad busschaufför och fartygsbefäl, och med ombord har man dessutom en guide som berättar om Stockholm.

Ocean bus crew
Chaufför/kapten Olle Dahlstedt, vår eminenta guide samt ägaren Paul Ekwall

En tur på land och vatten

Turen började på land, där vi bland annat åkte förbi Stureplan, Humlegården, Karlaplan och Kaknästornet innan det var dags att plumsa ner i plurret. Vår guide var riktigt, riktigt bra och berättade roliga och intressanta anekdoter om alla platser vi körde förbi.

Vi tog oss förbi Djurgården, under Djurgårdsbron och förbi raden av museer: Junibacken, Vasamuseet, Vikingamuseet, ABBA-museet och nöjesparken Gröna Lund. Vi rundade Skeppsholmen och Kastellholmen, körde förbi det kungliga slottet på vår vänstra sida och passerade under Skeppsholmsbron. Därefter körde vi förbi Grand Hotel och Strandvägen där man ser alla de fina husen från sjösidan.

Amfibiebuss
Här har vi precis plumsat ner i vattnet!
Stockholm Amfibiebuss
På väg in under Djurgårdsbron

Amfibiebussen

Bussen är 12 meter lång, 3,5 meter hög och väger 10 ton utan människor. Det är med andra ord ett rejält fordon … eller ska man kanske säga fartyg? Paul berättade att turen är populär både bland stockholmare och andra svenskar, men att det också kommer folk från hela världen för att åka amfibiebuss i Stockholm.

Stockholm Ocean bus
Vår guide berättar underhållande för den fullsatta bussen …. förlåt, båten

”Turister i sjönöd”

Förutom att vi fick guidning om Stockholm fick vi lära oss lite mer om amfibiebussen. Vi fick bland annat veta att de små röda verktygen på väggarna, som normalt används för att slå sönder fönsterrutor i bussar när man behöver ta sig ut i en nödsituation, enligt regelverket måste sitta där trots att bussens fönster är plastskynken som knäpps av och på med enkla knappar.

Nyhetsbrev

Vi fick också veta att vi inte ska googla ”turister i sjönöd”, eftersom vi då kanske råkar läsa om en av de tidiga turer som inte gick som planerat …

Amfibiebuss Ocean bus
Vi närmar oss Gamla stan

Vill du testa sightseeing med amfibiebuss?

Om du inte redan gjort den här turen rekommenderar vi verkligen en tur med amfibiebuss i Stockholm! Detta är ett riktigt roligt sätt att få se många platser från Stockholm. Man blir på bra humör och får ett litet äventyr, samtidigt som man får en massa ny intressant information om Sveriges huvudstad. Amfibiebussen går hela året runt, förutom när isen lägger sig och man bokar enkelt på online för att vara säker på att få en plats.

Sightseeing med amfibiebuss i Stockholm
Unik sightseeing med amfibiebuss genom Stockholm

Har du också åkt amfibiebuss i Stockholm, eller kanske någon liknande utomlands? Berätta gärna!

Fakta om amfibiebuss i Stockholm

  • Turens start och stopp: Bussen avgår från Strömgatan 3 i Stockholm, mellan Kungliga Operan och Grand Hotel. Turen avslutas på samma ställe.
  • Höjdpunkter längs turen: Gamla stan, Kungliga Djurgården, Strandvägen, Kungliga slottet, Dramaten, Stureplan, Vasamuseet, Diplomatstaden, Gröna Lund och Skeppsholmen.
  • Åktid: 75 minuter
  • Guidning ombord: Liveguidning, ca 80 procent engelska och ca 20 procent svenska.

Hitta till amfibiebussen

  • Tunnelbana: Närmaste tunnelbanestation är Kungsträdgården (blå linje). Härifrån tar det 5 minuter att promenera.
  • Promenera: Att promenera från T-centralen tar cirka 15 minuter.

Guide: Turer och priser med amfibiebuss i Stockholm

  • Priser: Biljettpriset är 280 kronor per person (2019). Bran under 3 år åker gratis. Observera att priserna kan ändras. Kontrollera aktuella priser på företagets webbsida.
  • Biljetter: För att vara säker på att få en plats bokar du online, på företagets webbsida. Du betalar på plats, vid bussen. Det går bra att betala med kort.
  • Turer: Amfibiebussen går hela året runt, förutom när isen lägger sig. Du kan se aktuell tidtabell på företagets webbsida.
  • Läs mer: Du hittar mer information på Oceanbus.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev