Meny Stäng

Sightseeing med amfibiebuss i Stockholm

För första gången testade vi sightseeing med den första amfibiebuss i Stockholm eller i hela Scandinavium. Amfibiebussarna har faktiskt kört i Stockholm sedan hösten 2014, men det var först i helgen vi kom oss för att testa. Och detta ångrar vi inte, en superkul upplevelse och vi ska köra ner i vattnet!

Sightseeing med amfibiebuss

En amfibiebuss är en buss som kör både på land och på vatten, och under senare år har dessa blivit populära för sightseeing i en del städer runt om i Europa. Sedan hösten 2014 kör företaget Ocean bus flera gånger om dagen i Stockholm, med avgång från Strömgatan, mellan Kungliga Operan och Grand Hotel. Vi bokade in oss på turen klockan 14:00 och förberedde oss på äventyr. Här ska vi uppleva Stockholm med Ocenbussen Estelle!

Ocean bus Sverige

Titta, där står den ju och väntar på oss! Som passagerare kommer ni att få en riktig upplevelse!

Oceanbus kör amfibiebuss i Stockholm

Paul Ekwall och hans bror kom på idén med en amfibiebuss i Stockholm när de såg liknande bussar i andra europeiska städer. Stockholm är en stad fylld av vatten, och de tänkte att en amfibiebuss skulle passa perfekt här. Men steget från idé till genomförande var inte så enkelt som de kanske hoppats. Sverige är ett land fullt av regler, och det krävdes flera år av arbete, huvudbry och oro innan allt var på plats. Men skam den som ger sig! Nu rullar Skandinaviens första, och hittills fortfarande enda, amfibiebuss regelbundet, och till nästa säsong (2019) kommer två bussar finnas på plats.

Bussen bygger från början på ett Volvo-chassi som har skeppats till USA, där det byggts om till amfibiebuss av en “amfibiebuss-expert”, som vid det här laget producerat 80 liknande amfibiebussar. Chauffören/kaptenen är både utbildad busschaufför och fartygsbefäl, och med ombord har man dessutom en guide som berättar om Stockholm.

Ocean bus crew

Chaufför/kapten Olle Dahlstedt, vår eminenta guide samt ägaren Paul Ekwall

En tur på land och vatten

Turen började på land, där vi bland annat åkte förbi Stureplan, Humlegården, Karlaplan och Kaknästornet innan det var dags att plumsa ner i plurret. Vår guide var riktigt, riktigt bra och berättar roliga och intressanta detaljer och anekdoter om alla platser vi körde förbi. Vi tog oss förbi Djurgården och under Djurgårdsbron – längs med “Museums Walk of fame” i Sverige: Junibacken med Pippi Långstrump, Vasamuseum, Spritmuseum, Vikingamuseum, ABBA museum och nöjesparken Gröna Lund.

Efter det vek vi av vid Kastellholmen längs med Skeppsholmen, med kungliga slottet på vår vänstra sida och passerade precis under Skeppsholmsbron. Därefter körde vi förbi Grand Hotel och Strandvägen där man ser alla de fina husen från sjösidan. Turen är riktigt bra och väldigt trevlig och varvas mellan engelska och svenska på bästa sätt.

Amfibiebuss

Här har vi precis plumsat ner i vattnet!

Amfibiebussen

Bussen är 12 meter lång, 3,5 meter hög och väger 10 ton utan människor. Det är med andra ord ett rejält fordon … eller ska man kanske säga fartyg? Paul berättade att turen är populär både bland Stockholmare och andra svenskar, men att det också kommer folk från hela världen för att åka amfibiebuss i Stockholm. Man får se de mest kända sevärdheterna samtidigt och när bussen kör ner i vattnet… är en hit!

Stockholm Amfibiebuss

På väg in under Djurgårdsbron

Stockholm Ocean bus

Vår guide berättar underhållande för den fullsatta bussen …. förlåt, båten

Förutom att vi fick guidning om Stockholm fick vi lära oss lite mer om amfibiebussen. Vi fick bland annat veta att de små röda verktygen på väggarna, som normalt används för att slå sönder fönsterrutor i bussar när man behöver ta sig ut i en nödsituation, enligt regelverket måste sitta där trots att bussens fönster är plastskynken som knäpps av och på med enkla knappar. Vi fick också veta att vi inte ska googla “turister i sjönöd“, eftersom vi då kanske råkar läsa om en av de tidiga turer som inte gick som planerat …

Amfibiebuss Ocean bus

Vi närmar oss Gamla stan

Vill du testa sightseeing med amfibiebuss?

Om du inte redan gjort den här turen rekommenderar vi den verkligen! Detta är ett riktigt roligt sätt att få se många platser från Stockholm. Man blir på bra humör och får ett litet äventyr, samtidigt som man får en massa ny intressant information om Sveriges huvudstad. Amfibiebussen går hela året runt, förutom när isen lägger sig och man bokar enkelt på hemsidan för att vara säker på att få en plats. Betalar gör man sedan på plats och det kostar 280 kronor per person (2018), och det är det verkligen värt. De tar självklart kort på bussen.

Sightseeing med amfibiebuss i Stockholm

Unik sightseeing med amfibiebuss genom Stockholm

Har du också åkt med den här amfibiebussen, eller kanske med någon liknande utomlands? Berätta gärna! Läs gärna också om när vi åkte amfibiebåt runt Halifax i Kanada.

Läs mer: 100 meter från där bussen stannar ligger Medeltidsmuseet under bron bredvid slottet. Det är gratis och en av de bättre museum vi har i Stockholm.