Meny Stäng

Bäversafari utan bäver i Grövelsjön

Annons

Igår kväll var det dags för bäversafari i kanot. En guide tog med oss och ett gäng holländare till Grövelsjön. Det var lite varmare när man kom ner från fjället och vackert och stilla på sjön, så vi fick en riktigt fin kanottur. Det här är en toppengrej att göra för en hel familj, när alla kan engagera sig tillsammans och lite spänning om att få se lite coola bävrar.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Med husbil vid Idre fjäll

Nu har vi kommit till Idre fjäll. Vi står på Caravan clubs camping precis uppe vid liftarna. Det är väldigt fint här uppe, men ordentligt kallt. Man börjar ju undra om man verkligen kan semestra norrut i Sverige på sommaren utan att frysa hela tiden? Hoppas på bättre väder …

Idre fjäll

Vad är bävergäll?

Vi stannade till vid ett litet läger där vi bjöds på fika samtidigt som guiden berättade om bävern. Vi fick lära oss allt möjligt intressant, som att bävern blir ca 30 år, att den kan vara under vatten i 20 minuter och att bävergäll (en vätska från bäverns rumpa som den markerar revir med) förr såldes för att utvinna acitylsalisylsyra (det verksamma ämnet i treo och magnecyl) ur.

Bäverspaning
Paus med fika och bäverfakta

Bäversafari, men inga bävrar

Men fick vi se några bävrar? Nix pix, tyvärr dök det inte upp en enda bäver. Vi gissar att bävrarna helt enkelt hade något annat för sig den här dagen. Det är 70 procents chans att se dem enligt guiden, men vi hade otur. För vår del blev det bäversafari utan bäver.

Det var förstås lite antiklimax, men vi hade ändå en trevlig dag i naturen och på sjön med kanot. Barnen älskade den här turen och spänningen blev olidlig, haha. Barn kan konsten att leva sig in i situationen som den är.

Bäversafari

Underbara sverige

Grövelsjön ligger i Älvdalens kommun och 10 minuter från norska gränsen. Här erbjuds massor av vandringsleder, fiske, cykeluthyrning, hästridning och även golf. Det natursköna landskapet erbjuder också skidbackar på vintern.

Kanot

Prenumerera på vårt nyhetsbrev