Meny Stäng

Hästridning på resan

I samarbete med bonuskod-se.com

Hur upplever man bäst ett nytt resmål? Det finns förstås massor av bra sätt, men ett sätt som vi verkligen gillar är att uppleva olika platser från hästryggen. Det är faktiskt något jag skulle vilja göra mycket, mycket oftare! Idag tänkte vi berätta om några spännande ridturer vi gjort på olika resor – bland annat i Mongoliet, på Nya Zeeland och på Island.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Hästridning i Mongoliet

En av de första gångerna vi red tillsammans var på stäppen i Mongoliet 2006. Vi skulle bo i jurta (mongoliskt tält) en natt och på dagen undrade vår guide om vi kanske ville prova att rida de mongoliska hästarna? Det ville vi förstås och en mongol (som inte pratade engelska) tog med oss på en liten tur.

Jag har ridit i många år under min uppväxt och känner mig väldigt säker på hästryggen, men mongolen ville ändå ta tyglarna över hästens hals och hålla i den (jag var ju kvinna och lite hjälplös, gubevars). Peter, som inte hade så mycket ridvana då?

Äh, han var ju man! Mongolen skickade över tyglarna till honom direkt och red upp bredvid för att bjuda på en cigg. Att Peter ropade till mig ”Var sitter stoppknappen och hur svänger man?”, det förstod han ju inte …

Hästridning på resan
Peter är ju man så han klarar sig bra på en mongolisk häst …

Hästridning på Nya Zeeland

Ett halvår senare, alltså vintern 2006-2007, var det dags för hästridning igen! Den här gången fick vi rida i den helt fantastiska naturen på Nordön på Nya Zeeland. Dessutom fick vi (äntligen!) rida på stora hästar. Ponnyer, islandshästar och mongoliska små saker i all ära, men jag gillar verkligen att rida på riktiga stora hästar.

Hästridning på resan
Den här hästen ser väl ut att passa Peter lite bättre i storlek!?
Hästridning på Nya Zeeland
Robin och jag (Helena) på varsin nyzeeländsk häst

Hästridning på Island

Sedan dröjde det nog ända till 2012 innan vi gav oss ut på ridtur på en utlandsresa igen – denna gång blev det en ridtur på Island. Om det är någonstans man ska uppleva naturen från hästryggen så är det ju på Island! Hästarna tog med oss ut i en natur fylld av heta bubblande källor och pysande geotermisk aktivitet. Hit kan man inte ens komma med bil, så häst är det absolut bästa sättet!

Islandshästar
Nu blev det en mindre häst igen
Heta källor
Det ryker från de heta källorna

Hästridning i Sverige

Men kan man inte ge sig ut på ridtur i Sverige då? Jo, det är klart att man kan! När vi gjorde vår ”Norrlands-tour” med husbilen tillsammans med två tonårskillar (yngste sonen Billie och hans kusin) sommaren 2010 gjorde vi en ridtur i Idre. Det gick utmärkt även om hästarna var Western-dresserade och väldigt gärna ville gå baklänges i tid och otid (och vid ett tillfälle så mycket att både Billie och hans häst drattade ner i ett dike …)

Gillar du hästar och har du gjort en ridtur på resan någon gång? Berätta gärna! Eller föredrar du kanske att stå på läkaren eller att spela på hästar, som till exempel hos bet365? Själva ska vi förmodligen ut och rida till våren igen. När vi var på Peters brorsdotter Dessis bröllop i somras ”vann” jag en av de 12 månadslotterna, vilket betyder att man ska göra en viss aktivitet en viss månad tillsammans med brudparet. Jag drog ”april” och det stod ”hästridning” på lappen …!

Hästridning Idre
Peter på hästryggen igen – i Idre

Prenumerera på vårt nyhetsbrev