Meny Stäng

10 djur på min Bucket list

När vi i helgen besökte våra vänner Lennart och Beata började Lennart prata om den där fågeln som han fruktlöst försökt få syn på i så många år. Sedan gick vi förbi en kanal där en bäver bosatt sig. Vi kunde se träden som han delat på mitten, men bävern såg vi förstås inte. Jag blev inspirerad att skriva om 10 djur på min bucket list – djur som jag hoppas få se innan jag dör!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Här följer tio djur som jag aldrig sett, men hoppas på att få se vid tillfälle. Alla bilderna i inlägget kommer från Pixabay.com, och fakta om djuren har vi hämtat från svenska Wikipedia. Har du sett något av de här djuren? Vilka djur drömmer du om att få se?

1. Kapybara

I mellanstadiet skrev jag ett specialarbete om kapybaran, eller vattensvinet som den också kallas, och sedan dess har jag velat se det här djuret! Kapybaran lever i Sydamerika och är världens största gnagare. Djuren blir ca 130 cm långa och väger över 60 kilo. De äter mestadels gräs, men varierar gärna med majs och vattenmelon. Närmaste släkting är: marsvin.

Kapybara

2. Härfågel

Det är den här pippin som Lennart letat efter med sin kikare i flera år! Vi är vana att kalla den vid dess polska namn “dudek”, men på svenska heter den härfågel. Den här vackra fågeln finns på olika ställen i Europa, Asien och Nordafrika. Polen är ett av de ställen där man kan få syn på den. Efter att ha hört om den så länge är det klart att vi också vill se den …!

Härfågel

3. Näsapa

Jag har ju sett de här lirarna på bild flera gånger, men det känns som att jag behöver se dem på riktigt för att förstå att de verkligen finns! De här filurerna lever på Borneo, i grupper om 10-30 individer, antingen i harem med en hanne och flera honor eller flera hannar i ett gäng. En ovanlig grej för apor är att de gillar att simma och har setts flera kilometer ute till havs. Tyvärr är arten hotad.

näsapa

4. Tasmansk djävul

Den tasmanska djävulen är ett köttätande pungdjur som endast finns i Tasmanien. Den är stor som en mindre hund, muskulös, har ett högt skrikande läte och ett av de allra kraftigaste bettet i förhållande till storlek. Dessutom är den aggressiv och avger en kraftig stank när den blir stressad. Känns inte så sympatiskt kanske, men man blir ju lite nyfiken!

Tasmanian devil

5. Taggagam

Taggagamen är ett slags kräldjur som lever i stäpp- och ökenområden i Australien. Det här taggiga djuret, som är helt ofarligt för människor, kan bli 20 cm långt och kan leva i 20 år. Kroppens form är gjord så att vatten som hamnar någonstans automatiskt rinner fram till munnen. Inte så dumt när man bor i Australiens öken gissar jag …

Taggagam

6. Bäver

Sommaren 2010 gjorde vi en Norrlands-resa med husbilen och då deltog vi bland annat i en heldagsutflykt med bäverspaning i Grövelsjön. Vi fick paddla mycket kanot och vi fick lära oss intressanta fakta om “bävergel”, men någon bäver såg vi inte … Nu vet vi dessutom att en bäver bor i Bromma/Sundbyberg, men ännu har jag inte fått se någon. Det borde ju vara dags snart, eller hur!?

bäver

7. Enhörning

Nog för att naturen är bra fantasifull, men om man får önska lite till vill jag gärna se en enhörning. Enligt vissa sagor kan man bara se dem om man är “tillräckligt god”, så hur lätt det blir vet jag dock inte. För att uppleva olika sagoväsen får man troligtvis hålla sig till böcker, filmer och spel, som winner casino, där sagovärldar av olika slag har blivit omåttligt populära på senare år.

enhörning

8. Vombat

Vombater är växtätare som gräver bohålor i jorden i Australien. Djuren väger mellan 20 och 40 kilo och tunnlarna som de gräver kan bli 20 meter långa – ibland 3,5 meter under markytan. De vuxna djuren har inga naturliga fiender, men det händer att de blir påkörda av bilar. Liknar inget annat jag sett i djurvärlden!

wombat

9. Kasuar

Kasuaren är en marklevande fågel som finns i Nya Guinea, nordöstra Australien och några indonesiska öar. Fågeln ha koboltblått fjäderlöst skinn på huvudet och en hjälmliknande kam som består av hornliknande material. Den har också väldigt tjocka ben som den kan sparkas med om den känner sig hotad …

Kasuar

10. Tamarin

Tamariner är ett släkte inom familjen kloapor, som lever i Sydamerika. De olika arterna inom släktet ser olika ut, men många kännetecknas av det typiska skägget (eller mustaschen!) i ansiktet. Tamarinerna är allätare som gärna festar loss på en blandning av frukt, insekter, fågelägg och kött.

Tamarin

Prenumerera på vårt nyhetsbrev