Meny Stäng

Albaniens stränder – 14 vackra stränder i Albanien

Annons

Albaniens stränder! Idag presenterar vi fem vackra stränder i Albanien, inklusive vår egen favorit Bunec Beach. Albaniens kust är otroligt vacker med kristallklart vatten och fina små öar. Det finns turistorter med liv och rörelse, och det finns också vackra stränder i Albanien där man nästan kan få vara helt ensam.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Hur avgör man vilka stränder som är de bästa?

Hur man upplever en strand är förstås personligt, och beror på tusen olika faktorer. Hur var vädret när du var där? Vilken tid på året var du där? Vem var du där tillsammans med? Vi kan bara utgå från oss själva och skriver personligt om de stränder vi har besökt. Men vad är det som påverkar hur vi uppfattar en strand? Vi tar några exempel:

Albaniens stränder

  • Du hade en förälskelse på resan och du glömmer aldrig den magiska stranden, även om den egentligen var ganska ordinär. ”Stranden var fantastisk”
  • Du förstår inte vitsen med att vara utan en bar inom 100 meter. När du hittat din bartender och din paraplydrink är du nöjd, oavsett hur stranden egentligen ser ut. ”Helt ok strand, hick”
  • Du vill ha storstadspuls i närheten och blir förtjust i stråket av shopping, nattklubbar, turister och försäljare. ”Jäkligt fin strand”
  • Du hoppas komma ner i varv från vardagsstressen, och drar dig undan till den mindre hektiska delen av stranden. Det viktigaste är att du får koppla av i några dagar. ”En skön strand”
Albaniens stränder
Bunec Beach – en av alla vackra stränder i Albanien

Albaniens stränder

När vi kom till Albaniens stränder i vår husbil hade vi rest längs Europas kust under åtta månader. Vi hade sett hundratals stränder, och började kanske söka efter det som stack ut lite extra. Här är våra tips på vackra stränder i Albanien.

1. Radhima Beach

Radhima Beach i regionen Vlora är en riktig turistdestination med parasoller och hotell. Här hittar du restauranger med italiensk mat och du har en fantastisk vy över havet och bergen på andra sidan.

5 vackraste stränderna i Albanien
Albanians stränder och en är Radhima beach med grus.
Albaniens stränder
Vackra stränder i Albanien. Helena som rakade av sig håret den här dagen, trivs på beachen.

Husen är lågt byggda, vilket ger ett gemytligt intryck och tar bort känslan av för mycket turism. Färjan mellan Bari i Italien och Vlore här i Albanien, gör att italienare som vill få mer ut av sina pengar på semestern, dominerar Radhima Beach på albanska kusten.

Fem magiska stränder i Albanien
Fin utsikt från restaurangens uteservering

2. Livadhi Beach

Livadhi Beach ligger i Himara, i regionen Vlora. Vi tog oss över det höga bergspasset Llogora och slingrade oss ner till Livadhi Beach, som är mer influerat av grekiskt än italienskt. Här är det mer chill och en lugnare strand med trevliga tavernor längs strandpromenaden.

Albaniens stränder
Livadhi beach, Himara, en av Albaniens stränder
Livadhi Beach
På stranden finns några restauranger, barer – och en fin liten strandbar!

Livet här vid Livadhi beach är lugnt och än så länge är turismen relativt småskalig. Vi hoppas att de kan behålla den här känslan framöver när Albanien växer. I närheten finns också flera andra vackra stränder.

Stranden Himara i Albanien
Tavernorna vid stranden Himara i Albanien
Glad i Himara
Semesterglad i Himara beach

3. Bunec Beach är vår favorit bland Albaniens stränder

Bunec Beach ligger i Piqeras i södra Albanien, ca 17 kilometer norr om Saranda och är den ”magiska stranden” för oss. Nästan helt orörd med en två kilometer lång grusväg ner till stranden, dit mest lokalbor verkar hitta. När vi kom ner till Bunec Beach sa vi bara ”WOW”!

Stranden är väldigt lång och det finns några små strandbarer som spelar lite musik, ett undanskymt hotell och den grönklädda bergskedjan i bakgrunden. Inga horder av människor, inga badbollar och inga trampbåtar – välkommen till Bunec Beach Riviera!

Bunec Beach
Folktomt på Bunec Beach från Albaniens vackra stränder

Här är det verkligen kristallklart vatten och på två ställen forsar det ner rent kallt bergsvatten rakt ut i Bunec Beach. Alla dessa faktorer gör att stranden med havet utanför blir magisk, och det kan inte finnas många sådana här platser kvar i Europa. Vi simmade i det 30-gradiga vattnet och helt plötsligt möttes vi av ett kallvattenstråk i sommarvärmen från det kalla bergsvattnet.

Albaniens stränder
Friskt bergsvatten forsar ut i havet i en av de bästa stränderna i Albanien
Peter tittar ut över havet vid Bunec beach i Albanien

4. Saranda Beach

Saranda Beach ligger i turistorten Saranda. Här har vi beachen och folklivet för dig som vill ha allt på en gång, med många utländska turister. Den är helt ok som strand och sträcker sig runt strandpromenaden med restauranger längst kusten. Här finns billig shopping och massor med turister från Norden med nattklubbar och diskotek. Saranda är en bra utgångspunkt även för utflykter och olika intressanta sevärdheter.

Saranda
Saranda City och beachen bland Albaniens stränder

I Saranda finns influenser från både Grekland och från Italien, med romarna som dominerade och byggde amfiteatrar här. Båttrafik från Italien går som tåg på somrarna och Grekland är deras granne. Det finns massor av hotell och lägenheter att hyra, och ska du flyga från Norden landar du kanske på Korfu och tar båten över till Albanien som tar 20 minuter. Välkommen till Saranda!

Saranda
Utsikt från en kust mot en annan
Saranda, Albanien
Saranda i Albanien, med en av Albaniens stränder

5. Ksamil Beach

Ksamil Beach ligger strax söder om Saranda, och är en av de mest populära av alla stränder i Albanien. Ksamil är ett turistparadis med små öar utanför, och du ser Korfu precis bredvid. Här finns allt för charterresenären med solparasoller, trampbåtar, försäljare, jetski och allt du kan tänka dig. Stranden i viken är långgrund, och den vita stranden med turkost vatten. Det är inte vit sand utan mer finkornigt grus.

Havet i Ksamil
Albaniens stränder i Ksamil. En drömsemester?
Albaniens stränder i Ksamil och kanske en av de vackraste
Hippt och vackert på samma gång, men helt klart med i  vackra stränder i Albanien.

Vid sidan om Ksamil sträcker sig de grönklädda bergen upp, och gör en vacker kontrast mot den vita stranden och kristallklara havet. Det finns härliga restauranger här som vi provade, och går man strandpromenaden så kommer du fram till nattklubbar och barer. Om du inte är rädd för att trängas är Ksamil väldigt fint och charmigt.

Ksamil Beach
I Ksamil är det trångt mellan parasollerna i augusti

Mer om Albanien stränder

Fler stränder: Finns det fler ställen som kan tävla om att vara Albaniens vackraste stränder? Ja, kanske det! Vi har ju inte besökt alla. Här är 9 stränder som vi inte besökt, och som också ska vara vackra. Lycka till!

6. Dhermi Beach

Vacker strand med klart vatten och storstadspuls

7. Borsh beach är längst av Albaniens stränder

7 km lång vacker strand norr om Saranda

8. Drymades

Vacker strand med kristallklart vatten och lite turister

Källa: Sean Long – flickr.com

9. Durrës beach

10 km lång sandstrand men mycket turister

Albaniens stränder
Källa: Durres waterfront-Kosta Korcari – flickr.com

10. Albaniens stränder: Vlora beach

Turiststaden med turkosa adriatiska havet utanför

Albaniens stränder
Källa: Vlorako Hondartza bat, Albania 2017/08/27-Mikael Iturria – flickr.com

11. Dhrale beach

Tillhör gröna kusten nedanför Llogara bergen och national park

Albaniens stränder

12. Jali beach

Ligger mellan Dhërmi och Livhadi på rivieran

13. Gjipe beach

Ligger söder om Dhërmi på västkusten

Albaniens stränder

14. Albaniens stränder: Shëngjin beach

60 km nordväst om Tirana ligger denna pärla

Albaniens stränder

Mer om Albanien

Vill du veta mer om Albanien så har vi massor av tips efter en månads roadtrip.

Alla våra bästa tips om Albanien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev