Meny Stäng

Albaniens stränder – 5 vackraste stränderna

Albaniens stränder! Idag presenterar vi fem stränder i Albanien, inklusive vår egen favorit som heter Bunec Beach. Här är vår personliga lista på de fem vackraste stränderna i Albanien: Livadhi Beach, Radhima Beach, Bunec Beach, Saranda Beach och Ksamil Beach.

Hur värderar vi stränder?

Hur vi värderar stränder är förstås en personlig uppfattning. Det handlar också om vilken ålder och vilken känslomässig fas du är i när du var där. Vi kan bara utgå från oss själva och skriva personligt. När vi kom till Albanien, hade vi varit ute runt Europa kustvägen i åtta månader. Vi hade sett hundratals stränder på vägen, och vi letade efter något som stack ut lite extra. Men vad är det som påverkar hur vi uppfattar en strand? Vi tar några exempel!

  • Du hade en förälskelse på resan och då blev din strand magisk och den glömmer du aldrig, även fast ni låg på en ganska ordinär strand. “Stranden var fantastisk”
  • Du förstår inte vitsen med att vara utan en bar inom 100 meter. Din allra trognaste vän på resan? En paraplydrink som du håller upp mot havet. “Helt ok strand, hick”
  • Du vill ha storstadspuls i närheten av den fina stranden, allt från shopping och nattklubbar till turister och försäljare. “Jäkligt fin strand”
  • Du hoppas komma ner i varv från vardagsstressen, och drar dig undan till den mindre hektiska delen av stranden. “En skön strand”
  • Du är inte nöjd med alternativen som du läst om, men du tar ett ändå för du orkar inte, eller vågar inte leta upp platser i nya länder. “Vacker strand”
  • Du nöjer dig inte med vad alla säger för du har gjort din egen research innan resan, och du åker buss eller hyr bil för att ta dig till några stränder. “Magiska stränder

Veckans väder i Saranda

booked.net

Albaniens stränder

Vi listar fem stränder från norr till söder, som vi har upplevt. En av dessa, Bunec Beach, är vår absoluta favorit.

1. Radhima Beach

Radhima Beach i regionen Vlora är en riktig turistdestination med parasoller och hotell. Här hittar du restauranger med italiensk mat och du har en fantastisk vy över havet och bergen på andra sidan.

Albaniens vackraste stränder

Albanians stränder och en är Radhima beach med grus.

Helena som rakade av sig håret den här dagen trivs på beachen

Husen är lågt byggda, vilket ger ett gemytligt intryck och tar bort känslan av för mycket turism. Färjan mellan Bari i Italien och Vlore här i Albanien, gör att italienare som vill få mer ut av sina pengar på semestern, dominerar Radhima Beach.

Fem magiska stränder i Albanien

Fin utsikt från restaurangens uteservering

Skaldjursrisotto

Riktigt god italiensk skaldjursrisotto med räkor, bläckfisk och blåmusslor.

2. Livadhi Beach

Livadhi Beach ligger i Hinara, i regionen Vlora. Vi tog oss över det väldigt höga bergspasset Llogora och slingrade oss ner till Livadhi Beach som är mer influerat av grekiskt än italienskt. Här är det mer chill och en lugnare strand med trevliga tavernor längs strandpromenaden.

Livadhi Beach

Livadhi beach, Himara, som tillhör en av Albaniens stränder

Livadhi Beach

Det finns några restauranger, barer – och en fin liten strandbar!

Livet här är lugnt och än så länge är turismen relativt småskalig. Vi hoppas att de kan behålla den här känsla. framöver när Albanien växer. I närheten finns också flera andra stränder.

Stranden Himara i Albanien

Tavernorna vid stranden Himara i Albanien

Glad i Himara

Semesterglad i Himara beach

3. Bunec Beach

Bunec Beach ligger i Piqeras i södra Albanien, ca 17 km norr om Saranda och är den “magiska stranden” för oss. Helt orörd och en 2 km lång grusväg ner till stranden där bara lokalbor är. När vi kom ner till Bunec Beach sa vi bara “WOW”! Stranden är väldigt lång och det finns några små strandbarer som spelar lite musik, ett undanskymt hotell och den grönklädda bergskedjan i bakgrunden. Inga människor, inga badbollar och inga trampbåtar – välkommen till Bunec Beach Riviera.

Bunec Beach

Folktomt på Albaniens vackraste strand Bunec Beach

Albaniens kust

Albaniens stränder! Bunec Beach!Nästan ensamma på Albaniens kust.

Havet är verkligen kristallklart och på två ställen forsar det ner rent kallt bergsvatten rakt ut i Bunec Beach. Alla dessa faktorer gör att stranden med havet utanför blir magisk, och det kan inte finnas många platser av det här kvar i Europa. Vi simmade i det 30-gradiga vattnet (Lapharda-strömmen) och helt plötsligt möttes vi av ett kallvattenstråk i sommarvärmen från det kalla bergsvattnet. WOW! Vilken upplevelse!

Albanien Bunec beach

Friskt bergsvatten forsar ut i havet

Peter tittar ut över havet vid Bunec beach i Albanien

4. Saranda Beach

Saranda Beach ligger i charterstaden Saranda som är den största turiststaden i Albanien. Här har vi beachen och folklivet för dig som vill ha allt på en gång. Den är helt ok som strand och sträcker sig runt strandpromenaden med restauranger längst kusten. Här finns billig shopping och massor med turister från Norden med nattklubbar och diskotek. Saranda är en bra utgångspunkt även för utflykter och sevärdheter som vi har skrivit om.

Saranda Albanien

Saranda City och beachen

Saranda, Albanien

Mitt i Saranda… en ko! Man vet aldrig!

I Saranda finns influenser från både Grekland och från italienarna, med romarna som dominerade och byggde amfiteatrar här. Båttrafik från Italien går som tåg på somrarna och Grekland är deras granne. Det finns massor av hotell och lägenheter att hyra, och ska du flyga från Norden landar du kanske på Korfu och tar båten över till Albanien som tar 20 minuter. Korfu ligger så nära att du nästan kan ta på ön. Välkommen till Saranda!

Saranda, Albanien

Saranda i Albanien, med en av Albaniens stränder

Saranda, Albanien

Saranda, Albanien

5. Ksamil Beach

Ksamil Beach ligger strax söder om Saranda. Ksamil är ett turistparadis med små öar utanför, och du ser Korfu precis bredvid. Här finns allt för charterresenären med solparasoller, trampbåtar, försäljarna, jetski och allt du kan tänka dig. Stranden i viken är långgrund, och den vita stranden mot det klara turkosa vattnet är som taget ur en film. Det är vackert men väldigt turistigt.

Havet i Ksamil

Albaniens stränder i Ksamil. En drömsemester?

Albaniens stränder i Ksamil och kanske en av de vackraste

Hippt och vackert på samma gång.

Vid sidan om Ksamil sträcker sig de grönklädda bergen upp, och gör en vacker kontrast mot den vita stranden och kristallklara havet. Det finns härliga restauranger här som vi provade, och går man strandpromenaden så kommer du fram till nattklubbar och barer. Om du inte är rädd för att trängas är Ksamil väldigt fint och charmigt.

Ksamil Beach

I Ksamil är det trångt mellan parasollerna i augusti

Ksamil. Albaniens kust

Den grekiska ön Korfu ligger strax utanför Ksamil

Några extra av albaniens stränder

Finns det fler ställen som kan tävla om att vara Alnaniens vackraste stränder? Ja, kanske det! Vi har ju inte besökt alla. Här är tre stränder som vi inte besökt, och som också ska vara vackra:

  • Dhermi Beach. Vacker strand med klart vatten och storstadspuls.
  • Borsh Beach. Som många pratar om som väldigt vacker och lugn.
  • Drymades. Vacker med klart vatten och väldigt lite turister.

väder ksamil

Albanien

Albanien

Vill du veta mer om Albanien så har vi massor av tips efter en månads roadtrip. Läs gärna våra restips om Albanien.

Maten i Albanien

Peter & Helena på Freedomtravel.se som fick uppleva Albaniens stränder.