Meny Stäng

Butrint – en arkeologisk fyndplats i Albanien

Butrint är en arkeologisk fyndplats i södra Albanien. Staden var bebodd i ungefär 3000 år, och de äldsta fynden är från 800 före Kristus. Här finns ruiner från helt olika tidsepoker, och när man går runt på området kan man i fantasin färdas tillbaka till många olika tider i historien.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Butrint i Albanien

Butrint ligger i den sydligaste delen av Albanien, i en brant intill Vivarisundet. Platsen har varit grekisk koloni, romersk stad och biskopsstift, och idag bor runt 650 människor här.

Ruiner från olika tidsepoker

Butrint har varit befolkat sedan urminnes tider. Åtminstone vet man att staden har varit bebodd i nästan 3000 år, och arkeologiska utgrävningar har pågått där sedan 1920-talet. Orten uppstod som en grekisk koloni, var senare en romersk stad, hade sin storhetstid under den bysantiska tiden och övergavs i slutet av medeltiden, när den stod under venetianskt styre.

Mycket har utspelat sig på den här platsen genom historien!

Den ursprungliga befolkningen hade troligen ett fort och en helgedom och idkade handel genom att sälja mat till Korfu. På 400-talet före Kristus hade staden hade staden växt och bland annat fått sin amfiteater. Rom tog kontrollen över Butrint år 167 före Kristus och staden blev en del i provinsen Illyricum. På 200-talet förstördes staden av en jordbävning, och vid uppbyggande tillkom bland annat det imponerande Triconchpalatset.

Butrint
Många vill se amfiteatern i Butrint

På 500-talet blev Butrint ett biskopsstift och nu tillkom bland annat ett dopkapell och en basilika. På 600-talet hamnade staden under slavisk kontroll och staden minskade fram till 800-talet, då det bysantiska väldet tog kontroll över området. Därefter fortsatte flera olika grupper att strida, och staden fick gång på gång nytt styre …

År 1267 tog Karl I av Anjou kontrollen, och 1386 köptes området av republiken Venedig. År 1797 lämnades Butrint över från Venedig till Napoleon I, och blev då franskt. 1799 intogs området av det osmanska riket och blev en del av imperiet fram till Albaniens självständighet 1917.

Den här kyrkan måste ha varit imponerande en gång i tiden! Från början var golvet täckt av mosaik.

Byggnaderna som finns här är alltså från helt olika tider i historien. Här finns till exempel både en antik teater och ett antikt badhus, men också en tidig kristen kyrka. Stadsmuren från 400-talet före Kristus finns också kvar. På området finns också ett museum, med statyer, föremål och en film om det arkeologiska arbetet.

Butrint Albanien
Det är spännande att fundera … hur såg livet ut här en gång i tiden?

Butrint är en populär sevärdhet i Albanien och det kommer busslaster med fransmän, polacker, estländare och alla möjliga andra. Om man vill gå runt i lugn och ro kan det vara en bra idé att komma tidigt på morgonen, kanske redan vid 08-tiden när de öppnar. Från 10-tiden och framåt kan man räkna med att det blir ganska trångt.

Butrint i Albanien var bebott i 3000 år och ligger vackert vid bergen och vattnet
Butrint i Albanien var bebott i 3000 år och ligger vackert vid bergen och vattnet

Det kostade ca 48 kr/person att besöka området när vi var här (2015) och ca 34 kr/person om man kom i grupp om minst sex personer. Det senare gjorde att vi snabbt blev “kompisar” med ett gäng holländare i kön …

Albaniens flagga, med den dubbelhövdade örnen, vajar över Butrint
Albaniens flagga, med den dubbelhövdade örnen, vajar i vinden

Intressant “bilfärja”

Precis utanför Butrint finns en intressant version av “bilfärja”. Vi har inte testat denna själva, men det känns som att den förtjänar att visas på bild!

"Bilfärja" utanför Butrin
Det gäller att vara kreativ och hitta på lösningar!

Se mer i närheten

Inte så långt från Butrint ligger de härliga semesterorterna Ksamil och Saranda, som båda är värda att besöka. Här kan man njuta av sol och bad, båtturer och middagar på restaurang. I den södra delen av Albanien kan man också besöka källan Blue Eye, som är otroligt vacker med sitt kristallklara, kalla, blåskimrande vatten.

Om du är intresserad av historia kan det också vara intressant att besöka staden Gjirokastra (Gjirokaster), som ligger knappt två timmar från Butrint med bil. Den gamla stadsdelen är ett Unesco världsarv och bär spår från den osmanska tiden.

Ksamil, Albanien
Semesterorten Ksamil i södra Albanien
Alla våra bästa tips om Albanien. Klicka på bilden!

Resa hit

  • Bil: Du kan själv köra till Butrint med bil, husbil eller hyrbil. Utanför området finns en stor parkering. Körtiden från Saranda är ca en timme.
  • Buss: Det anordnas också turer med buss. Kolla med din researrangör, hotellet eller campingen.

Guide: Öppettider och priser

  • Öppettider: Den arkeologiska platsen håller öppet året runt, från 08:00 på morgonen. Museet öppnar klockan 09:00 och stänger 16:00.
  • Priser: Ca 48 kr/person, eller 34 kr/person om man kommer i grupp (2015)
  • Tillgänglighet: Det är inga långa sträckor att gå, men underlaget kan vara ojämnt.
  • Läs mer: Du hittar mer information om Butrint på Unescos webbsida.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev