Meny Stäng

Butrint – en arkeologisk fyndplats i Albanien

Butrint är en arkeologisk fyndplats i södra Albanien. Staden var bebodd i ungefär 3000 år, och de äldsta fynden är från 800 före Kristus. Här finns ruiner från helt olika tidsepoker, och när man går runt på området kan man i fantasin färdas tillbaka till många olika tider i historien.

Ruiner från olika tidsepoker

Butrint har varit befolkat sedan urminnes tider. Åtminstone vet man att staden har varit bebodd i nästan 3000 år, och arkeologiska utgrävningar har pågått där sedan 1920-talet. Orten uppstod som en grekisk koloni, var senare en romersk stad, hade sin storhetstid under den bysantiska tiden och övergavs i slutet av medeltiden, när den stod under venetianskt styre.

Byggnaderna som finns här är alltså från helt olika tider i historien. Här finns till exempel både en antik teater och ett antikt badhus, men också en tidig kristen kyrka. stadsmuren från 400-talet före Kristus finns också kvar.

Butrint

Amfiteatern i Butrint

Butrint Albanien

Hur såg livet ut här en gång i tiden?

Butrint – en POPULÄR SEVÄRDHET

Butrint är en populär sevärdhet i Albanien och det kommer busslaster med fransmän, polacker, estländare och alla möjliga andra. Det kostar ca 48 kr/person att besöka området och ca 34 kr/person om man kommer i grupp om minst sex personer (kan avslöja att vi snabbt blev kompisar med fyra holländare i kön …). Du hittar hit med egen bil eller med arrangerade bussturer från olika delar av landet. Vi började dagen med detta besök och sedan har det hunnit hända sååå mycket mer. Vi återkommer!

Butrint i Albanien var bebott i 3000 år och ligger vackert vid bergen och vattnet

Butrint i Albanien var bebott i 3000 år och ligger vackert vid bergen och vattnet

Albaniens flagga, med den dubbelhövdade örnen, vajar över Butrint

Albaniens flagga, med den dubbelhövdade örnen

Intressant “bilfärja”

Precis utanför Butrint finns en intressant version av “bilfärja”. Vi har inte testat denna själva, men det känns som att den förtjänar att visas på bild!

"Bilfärja" utanför Butrin

Det gäller att hitta på lösningar!