Meny Stäng

Ksamil i Albanien – härlig solsemester

Solsemester i Ksamil i Albanien, varför inte? Ksamil är en turistort nära Saranda med fina stränder och kristallklart vatten. Dessutom är det oerhört prisvärt att semestra i Albanien.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Solsemester i Ksamil

Ksamil och Ksamilöarna ligger i södra Albanien, i länet Vlore, strax söder om Saranda och nära den grekiska ön Korfu. Ksamil är en populär badort i Albanien och många turister här kommer från Slovakien, Italien, Serbien och Grekland.

Grekland har satt sina spår i landet och det märks även på maten som inspireras från det grekiska och även det italienska köket. Albanien är dessutom ett av Europas billigaste länder.

Ksamil, Albanien
Härlig solsemester i Ksamil

Upplevelsen i Ksamil

Sanden på stränderna är grov, men vit och gör sig vackert mot det kristallklara grönblå havet. Husen i stan är inte direkt vackra, utan ser snarare ut som fyrkantiga lådor, ofta ofärdiga med höga metalldelar som sticker rakt upp. Ändå blir det charmigt vid kusten med strandbarer, restauranger och grönklädda kullar.

Chilla i Ksamil

Den långa strandpromenaden är vacker, och här kan man stanna på en strandbar, köpa en öl för en tia och blicka ut mot skärgården. Människorna lever på fiske och jordbruk och affärerna är små och enkla, oftast med ett begränsat utbud av varor. Men vips så kommer det att dyka upp, för Albanien är på frammarsch.

Havet i Ksamil
Albanien – solsemester vid paradisstränder

Italienska turister

Förutom albaner och greker är det främst italienare som hittar hit. Det är nära från Italien (finns direktfärjor) och prisläget är förstås betydligt lägre än i Italien. Dessutom är det inte helt ovanligt att albanerna pratar italienska. Enligt ägaren på ”vår” restaurang hittar också en del tyskar och polacker hit.

Albanien - solsemester
Solsemester i Ksamil – kan det bli bättre?

Vacker kust i Ksamil

Vi måste säga att vi tycker att kusten här är otroligt fin. Det ligger flera öar precis utanför och man ser den stora grekiska ön Korfu. Man kan förstås åka dit med båt, men det är troligtvis ännu mer turister där och dessutom dyrare. Så varför inte stanna på den här fina platsen!?

Den grekiska ön Korfu ligger strax utanför Ksamil, Albanien
Den grekiska ön Korfu ligger strax utanför
Ju närmare centrala Ksamil-Albanien man kommer desto trängre blir det mellan parasollerna
Är man på solsemester i ksamil, Albanien så får man räkna med ett hav av solparasoller

Trampbåt runt albanska kusten

Vattnet är så klart att man ser botten överallt och Albaniens öar sticker upp som intensivt gröna oaser. Det är en perfekt dag att glida runt med båt utanför Ksamil och vi ser oss om efter något att hyra, men det är lättare sagt än gjort. Alla båtar albanerna äger verkar redan vara uthyrda och de få exemplar som guppar kvar i strandkanten är trasiga. Men till slut har vi tur och får tag på en trampbåt!

Stränderna i Ksamil

Det kostar 200 lek (40 kr) per timme att hyra en trampbåt nu 2015, och ta sig runt bland några av Albaniens öar. Kusten här är mer idyllisk än på  många platser i Sydeuropa eftersom det ännu är ont om stora byggnader som förstör kustlinjen. Det finns visserligen hotell i Ksamil, men de flesta är bara två våningar höga och det är naturen, bergen och grönskan som dominerar utsikten när man tittar inåt land.

Peter med vår hyrda trampbåt utanför Ksamil, Albanien

Som andra länder i Sydeuropa

Att befinna sig i Ksamil är ungefär som att vara på semester var som helst i Sydeuropa. Att Albanien till 60 procent är muslimskt är ingenting som märks just här. Vi ser två kvinnor som badar i slöja och heltäckande färgglada dräkter, men i övrigt är det bikinis, shorts och minikjolar som gäller.

Bada i Ksamil

Det som skiljer Albanien från turistmål i Västeuropa skulle kunna vara det diskreta kaos som råder.  Vattenskotrarna kör i hög hastighet mitt bland de snorklande pojkarna, folk fiskar där andra badar, trapporna har inga räcken och överallt sticker det upp armeringsjärn från planerade byggen som aldrig blev av. Som säkerhetstänkande svensk kan man inte låta bli att tänka på alla olycksrisker som ingen har brytt sig om att eliminera.

WIFI.se
Solsemester i Ksamil, Albanien och en av alla små öar precis utanför beachen
Solsemester i Ksamil, Albanien.
Vi är inte ensamma ute på öarna – observera den charmiga trampbåten med ”solstolarna”!

Fler borde hitta hit

I övrigt känns det extremt säkert att semestra i Albanien. Människorna är avslappnade, vänliga och hjälpsamma. När vi för ett ögonblick ser oss vilset omkring vid stranden störtar en kille fram: ”I work at the restaurant. Can I help you?” Här finns inga påträngande försäljare som vi tvingades vänja oss vid i Italien. Män och kvinnor från landsbygden säljer frukt och ringformade bakverk på brickor, men man måste påkalla deras uppmärksamhet om man vill handla. Ingen trugar.

Turisterna i Ksamil

Fler borde uppleva solsemester i Ksamil tänker vi. Samtidigt är det ju skönt just nu, innan Albanien har vuxit och blivit ett lika stort turistland som sina grannar i syd och väst. Många bilar står parkerade vid stranden och vi kikar nyfiket för att se från vilka länder människor hittat hit med bil: Albanien, Makedonien, Kosovo, Italien och någon enstaka från Tyskland.

Restaurang Guvat

Vi kan rekommendera ett besök på restaurang Guvat i Ksamil. Här beställde vi in en lyxig och god skaldjursplatta. Förutom att det var gott så hade vi en fantastisk utsikt ut över Joniska havet.

Restaurang Guvat
Restaurang Guvat

Bra prisläge

En annan stor fördel när man är på solsemester i Ksamil är förstås prisläget. Eftersom det är så billigt kan vi unna oss saker som vi inte gjort en enda gång på resan förut: hyra solstolar på stranden och äta både lunch och middag på restaurang. Här kommer lite prisexempel, från en av de mest turistiga platserna i Albanien. Det är mycket möjligt att priserna är ännu bättre i de delar av landet dit inte så många turister hittat ännu.

 • Camping inkl. el och WiFi/dygn = 100 kr
 • Två solstolar med parasoll/dag = 34 kr
 • Stor stark (50 cl) = 14 kr
 • Skaldjursrisotto med bröd = 44 kr
 • Musslor med sås och bröd = 27 kr
 • 50 st fikon = 14 kr
Skaldjursplatå restaurang Guvat
Skaldjursplatå restaurang Guvat

I Ksamil med husbil

Vi befinner oss i Ksamil med husbil och står på camping Sunset, en enkel camping utanför restaurangen Sunset Bar & Restorant. Även om platsen kallas ”camping” så liknar den helt klart mer en ställplats. Det bästa med platsen är det utmärkta läget precis intill en fin liten strand.

camping-Ksamil
Campingen liknar mer en ställplats, men det finns el och WiFi

Se mer i närheten från Ksamil

Från Ksamil är det relativt nära att åka till den trevliga turistorten Saranda, som bjuder på stränder, mat och shopping. Två andra intressanta utflyktsmål är den kalla och blåskimrande källan Blue Eye samt den arkeologiska fyndplatsen Butrint.

blue eye
Alla våra bästa tips om Albanien. Klicka på bilden!

Fakta om Ksamil

 • Land: Albanien
 • Språk? Albanska (många pratar också italienska, engelska eller andra språk)
 • Invånare? 3000 i Ksamil (2011)
 • Valuta? Lek (ALL)
 • Tidsskillnad? Ingen
 • Akutnummer? Polis tfn 129, ambulans tfn 127 och räddningstjänst tfn 128.
 • El? Som Sverige
 • Vatten? Lite oklart, men det kan vara säkrast att köpa dricksvatten på flaska. Rent källvatten finns på några ställen!

Resa till Ksamil

 • Flyg: Flera bolag flyger från Stockholm till Tirana, ofta med en mellanlandning i till exempel Wien, München eller Istanbul. Från Tirana kan man fortsätta med hyrbil eller buss.
 • Bil: Körtiden från Stockholm till Ksamil är ca 35 timmar (330 mil), om man räknar ren körtid.

Mat och dryck i Ksamil

 • Restaurang Guvat mitt emot de tre små öarna i Ksamil, bjuder på god mat och fantastisk utsikt.
 • Restaurang Castle på Lagjia 3 ligger vid stranden och har fått goda betyg.

Boende i Ksamil

 • Hotell finns många att välja på, kolla till exempel på Booking.com eller på Tripadvisor.
 • Camping Sunset ligger vid restaurangen Sunset Bar & Restorant och har bra läge vid stranden.
 • Du kan också titta efter campingplatser i Albanien på camping.info

Prenumerera på vårt nyhetsbrev