Meny Stäng

Vackra norra Albanien – Shkoder och Shkodersjön

Annons

Nu är vi strax beredda att lämna norra Albanien med Shkoder och Shkodersjön och åka norrut, in i Montenegro. Sammanlagt har vi spenderat ungefär tre veckor i Albanien, främst i den södra delen. Innan vi lämnar det här fina landet vill vi visa några bilder från den norra delen. De här bilderna är allihop tagna vid Shkodersjön, där vi campar på Lake Shkodra Resort.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Fina stränder och höga berg

Vi kan varmt rekommendera Albanien för resor både med och utan husbil. I Albanien möts du av vacker natur, fina stränder, höga berg, låga priser och otroligt vänliga människor.

Kanten av Shkodersjön, och bergen i bakgrunden

Shkodersjön

Här kommer några bilder från Shkodersjön i norra Albanien, som vi inte visat tidigare. Vi stod länge och tittade på fiskarna som arbetade med sina nät. Att befinna sig i Albanien är ibland att känna att man befinner sig i en annan tid.

Här använder man fortfarande kärror och åsnor och fiskar med gamla metoder. Landet utvecklas naturligtvis hela tiden, men under tiden som denna utveckling pågår är det väldigt intressant att göra ett besök här. Dessutom är naturen otroligt vacker!

Fiskarna vittjar sina nät i Shkodersjön
Fiskarna vittjar sina nät i Shkodersjön

Norra Albanien

Halva Shkodersjön eller Shkodres som den också kallas tillhör Albanien och halva tillhör Montenegro. Det är södra Europas största sjö och här fiskar man Regnbåge, röding, europeisk ål och karp.

Shkodersjön är 44 meter på sitt djupaste ställe och här fiskas det av de lokala byborna på ett traditionellt sätt, där många män drar in näten för hand från stranden. Det gamla namnet på sjön är Skutarisjön.

Bryggan ut till badplatsen vid Shkodersjön Resort i Shkoder
Bryggan ut till badplatsen vid Lake Shkodra Resort, Albanien

Norra Albanien och staden Shkoder

Människorna kallas shkodraner i norra Albanien, och Shkoder eller Shkodra ligger på södra stranden av Shkodersjön på gränsen till Montenegro. Här pratar man albanska och italienska och den stora delen är katoliker.

Shkodra är den fjärde största staden i Albanien och är en av landets äldsta städer med universitet, teatrar, museer och en stor textilproduktion. Denna nordalbanska stad är kultur- och handelscentrum sedan många år tillbaka.

Albanien, Shkoder

Floderna i Shkoder

Här finns en hel del sevärdheter samt arkeologiska och historiska minnesmärken, som till exempel ett venetianskt citadell från 1400-talet. Stenbyn och borgen Rozafa Castle som är från 350 före Kristus och ligger högst upp på en kulle där floderna Buna, Drini och Kir går ihop.

Shkodersjön

Floden Drini  börjar i Ohridsjön i Makedonien och möter sedan Floden Kir i Albanien som går ihop med floden Buna vid Rozafa Castle. Floden Buna som kommer med sitt utflöde från Shkodersjön rinner ut i Adriatiska havet i norra Albanien.

Berget Jezerca är 2694 meter högt och ligger i orörd natur vid Shkodersjön och Albaniens högsta topp heter Korab med sina 2764 meter.

Rozafa Castle i norra Albanien

Rozafa castle hette från början slottet Illyrian och bär på en sorglig historia. Det var tre bröder som försökte bygga ett slott. De murade stenar hela dagarna långa, men varje morgon de kom till slottet så hade murbruket smulats sönder över natten. De ville ha ett start slott som skulle gå i generationer men fick det inte att hålla ihop. De pratade med en vis man. som sa att en av deras fruar måste offras och muras in i slottet. De gjorde en pakt för att inte deras fruar skulle förstå vad som höll på att hända. Den frun som kom med mat till sin make följande dag skulle offras.

Den yngste broderns fru som hette Rozafa kom med mat och hon grät inför sin nyfödde son när hon fick veta vad det innebar. Hon bad om att lämna ett bröst synligt så hon kunde mata sin nyfödde son, och en arm och ett ben för att kunna gunga vaggan på natten och lugna sin son på dagen. Det vita kalkvattnet som rinner från slottets ingång är enligt legenden Rozafas bröstmjölk. Rozafa Castle!

Shkodra i Albanien
På väg in i Shkodra
Rozafa Castle i Albanien
Borgen Rozafa Castle i norra Albanien

Billigt land

1979 förstördes mycket av Shkoder i en kraftig jordbävning och staden byggdes upp igen, men det är fortfarande relativt fattigt. Det är otroligt billigt i Albanien och att äta ute kostar ungefär en tredjedel av priserna i Sverige, och det är en av Europas billigaste länder.

Turisterna kommer i första hand från Slovakien, Serbien och Italien och det finns en hel del backpackers på vägarna. Vi körde själva ett par från Makedonien till just Shkodra i norra Albanien i vår husbil.

Se mer i norra Albanien

 • Ura e Mesit (Mesbron) är en 1700-talsbro som vi missade men som vi verkligen hade velat se. Den ligger 5 km norr om Shkodra vid byn mes och är en stenbro med 13 bågar, och 100 meter lång mitt in den vackra naturen, och under rinner Kirfloden.
 • Canyon Kir och Kir Valley är platser som vi verkligen älskar. Det är höga berg med turkosa bergssjöar och kanjoner, grönklädda kullar. Vi hann inte men vi måste tillbaka för att uppleva detta.
 • Abu Bekr Moskén i Shkoder.
 • Shkodra Katedralen eller Saint Stephen som var det första skyddshelgonet och är begravd i Rozafa Castle. Regionens vackraste Katedral.
 • Drisht Castle ruiner som går ända tillbaka till 900-talet och ligger norr om Shkoder.
 • Venedig Art Mask Factory ligger i stan och här hittar du masker som säljs i Venedig i Italien.
 • Lezha slottet ligger i Lezha (Lissos) 40 km söder om Shkoder och har sitt ursprung från år 385 före Kristus.

Läs mer om Albanien

Shkodersjön
Peter och jag på campingens lilla servering i norra Albanien.
Alla våra bästa tips om Albanien. Klicka på bilden!

Fakta om Shkoder

 • Invånare? 107 000 i Shkoder (2011)
 • Valuta? Lek (ALL)
 • Prisläge? Billigt (mycket billigare än Sverige)
 • Tidsskillnad? Ingen
 • Akutnummer? Polis tfn 129, ambulans tfn 127 och räddningstjänst tfn 128.
 • El? Som Sverige
 • Vatten? Lite oklart, men det kan vara säkrast att köpa dricksvatten på flaska. Rent källvatten finns på några ställen!

Resa till Shkoder och Shkodersjön

 • Flyg: Tirana Airport ligger 100 km söder om Shkoder. Hyr bil och det tar ca en och en halvtimme att köra. Buss tar ca 3 timmar.
 • Bil: Bil från Stockholm till Shkoder tar ca 31 timmar, om man räknar ren körtid.

Mat och dryck i norra Albanien

 • Tradita Geg & Tosk serverar grillad albansk mat. Vi har inte varit där men vi har hört bra om den.
 • Läs gärna också mer om maten i Albanien.

Boende i Shkoder

 • Vi bodde på Lake Shkodra Resort när vi var här, men om vi tar flyget ner vill vi prova något finare hotell. Det är ju trots allt ett billigt land och varför inte! Vi har kollat upp några.
 • Petit Hotel Elita på Rruga Shtjefen Gjecovi, 4001 Shkoder är supermodernt och prisvärt, 650 meter till city.
 • Hostel Legjenda på Road Agron 1 har pool och utsikt på Rozafa Castle.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev