Meny Stäng

Vackra vägar runt Ohridsjön – Albanien och Nordmakedonien

Vägarna runt Ohridsjön i Nordmakedonien är fantastiskt vackra. Vi körde först längs Ohridsjön i Albanien, och har nu rullat in på den nordmakedonska sidan. Här ligger flera fina städer och byar längs sjön, och naturen är frodig och intensivt grön.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Makedonien – i namnkonflikt med Grekland

Makedonien (som senare bytt namn till Nordmakedinien) är ett relativt litet och bergigt land, med ungefär två miljoner invånare. Landet blev självständigt från Jugoslavien 1991, och är en av de delrepubliker som aldrig drabbades av krig, men som däremot blev relativt fattigt. Ända sedan landet bildades har det legat i en het namnkonflikt med Grekland.

“Makedonien” var nämligen historiskt ett mycket större område, varav den största delen ligger i nuvarande Grekland. Grekerna menar att landet Makedonien med sitt namn försöker stjäla hela regionens historia. Detta är anledningen till att landet i politiska sammanhang, tvingats att kalla sig för det långa och krångliga namnet “före detta jugoslaviska republiken Makedonien”.

Makedonien, Ohridsjön

Ohridsjön – på gränsen mellan Albanien och Nordmakedonien

Ohridsjön ligger på gränsen mellan Albanien och Nordmakedonien, och är en både gammal och djup sjö. Sjön bildades för ungefär 2-4 miljoner år sedan, vilket gör den till en av världens äldsta sjöar, tillsammans med Tanganyikasjön, Kaspiska havet och Bajkalsjön.

Ohridsjön är Europas sjunde djupaste sjö, med ett djup på 289 meter. Sjön är känd för sitt rika djurliv, med runt 200 endemiska arter (alltså arter som bara finns på ett specifikt geografiskt område).  I Ohridsjön finns också den goda öringen (Ohridska Pastramka) som bara finns här, och den hittar du bland annat på många restauranger runt Ohridsjön. Ohridsjön står sedan 1979 på Unescos världsarvslista.

Makedonien
Makedonien, Ohridsjön

Vackra vägar runt Ohridsjön

I dagarna är det säkert många som läst och hört om den krisartade flyktingsituationen vid gränsen Grekland – Nordmakedonien, samt på vägen in i Serbien. Flyktingarna kommer mestadels från Syrien och försöker ta sig in i EU via Ungern.

Vi har inte sett något av detta, utan kört en lugn och trevlig väg norrut längs Ohridsjön. Först på den albanska sidan och genom gränskontrollen in på den makedonska sidan. Det vi sett hittills av landet är vacker natur och relativt moderna hus och städer. Bergen reser sig höga runt Ohridsjön och växtligheten är tät och intensivt grön. Samhällena ser välmående ut, och runt sjön ser man den ena lilla mysiga badplatsen efter den andra.

Med husbil i Makedonien
Vägen längs Ohridsjön i Makedonien
Makedonien Ohridsjön

Platser att besöka runt Ohridsjön

Om du reser runt Ohridsjön finns det flera fina platser att besöka! På den makedonska sidan kan vi rekommendera besök i den historiska staden Ohrid, den mindre men charmiga staden Struga samt vid det intressanta museet Museum on water. På den albanska sidan har vi inte sett lika mycket, men vi har besökt en ålderdomlig by och en fin camping.

Ohrid
Alla våra bästa tips om Nordmakedonien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev