Meny Stäng

Vågar man resa i Albanien?

Annons

Nu när är på resa i Albanien får vi väldigt mycket frågor. Många är nyfikna på landet och undrar hur det är att resa här. Är det säkert? Är det fattigt? Pratar människorna engelska? Vi har försökt samla ihop en massa frågor – både sådana som vi fått och sådana som vi tänker att man kan ha – och gör ett försök att besvara dem här. Hur är det att resa i Albanien egentligen? Vågar man om man inte är sådär jätteäventyrlig …?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Hur är vägarna?

Vägarna är generellt av ganska god kvalitet. Det finns dock undantag och på vissa ställen kan man råka ut för stora hål, bucklor, att brunnslock saknas och så vidare. Vissa vägar går brant längs bergen eller trångt igenom små byar. Mest utmanande är ofta inte vägarna i sig utan det som kan dyka upp på vägarna: kor, getter, hundar och bilar som gör vansinniga omkörningar.

Det finns motorvägar på vissa sträckor, och vi har kört på några av dem. Här gäller ungefär samma sak som på andra vägar. Det vill säga att vägarna i sig är av bra kvalitet, men att man trots att det är en motorväg kan få möta vad som helst: traktorer, åsnor, människor som korsar vägen, fruktförsäljare och så vidare. Vi har också råkat ut för att en nybyggt motorväg slutat tvärt, för att övergå i grusväg. Var inte orolig för att köra här – men var uppmärksam!

Är det svårt att få tag på bensin?

Tvärtom, vi tror aldrig att vi sett så många bensinmackar! Drivmedel är dessutom relativt billigt. Vi har betalat ca 11 kr/litern. Förutom bensinmackar ser man biltvättar precis överallt. Lavazho (biltvätt) var faktiskt det första ordet vi lärde oss på albanska!

En lavazho (biltvätt) finns i varje hörn...
En lavazho (biltvätt) finns i varje hörn …

Finns det campingar och ställplatser?

Ja, det gör det, men de är lite ojämnt fördelade över landet och av olika standard. I turistområdena finns ganska gott om campingar, medan det i andra delar av landet kan vara mer glest. Ett fåtal campingar håller hög västerländsk standard. Många andra är väldigt enkla och uppstår när t.ex. en restaurangägare sätter upp skylten ”Camping” utanför sin restaurang.

På nästan alla campingar finns tillgång till toalett och vatten. El och gratis WiFi finns också för det mesta. I vissa fall får man tömma husbilstoaletten i en vanlig toalett och organiserad gråvattentömning är ovanligt. Nya campingar verkar ploppa upp hela tiden och de vi besöker renoveras och fixas.

Kan man fricampa?

Ja, det kan man. Albanerna är ett vänligt folk och det finns gott om naturområden där man kan stå utan att störa någon. Som alltid bör man iaktta viss försiktighet, men vi har inte upplevt att det skulle vara värre här än någon annanstans. Kanske snarare tvärtom …

Är det kriminellt?

Vi uppfattar Albanien som ett mycket fredligt och ofarligt land att resa i, men självklart förekommer brottslighet i alla länder. Svenska Ambassaden i Tirana skriver ”Olika slag av egendomsbrott, rån och inbrott förekommer men Albanien är generellt inte ett osäkert land att bo och resa i. Man bör dock vara medveten om att förekomsten av handeldvapen är stor.” Det där sista låter nästan dramatiskt, men vi lovar att man inte ser några vapen när man reser här …!

Finns det några andra risker?

Ja, trafiken! Människor i Albanien kör lite som de vill och det är vanligt med riskfyllda omkörningar och onödigt höga hastigheter. Det är lite som att köra i Italien där alla är otåliga och vill komma först. Eftersom djur och människor rör sig på vägarna finns det också många extra riskmoment. Enligt Svenska Ambassaden i Tirana ska man dessutom tänka på att sjukvården och akutsjukvården håller skiftande kvalitet.

Man måste vara uppmärksam på vägarna
Man måste vara uppmärksam på vägarna eftersom man aldrig vet vad man möter

Ska man tänka på något speciellt när man reser hit?

Albanien ingår inte i EU. Se till att ha en reseförsäkring och, om du reser med bil – ta med det gröna försäkringskortet!

Är det fattigt?

Ja, Albanien är fattigt. Enligt Wikipedia är halva befolkningen lantbrukare och omkring 17 procent av befolkningen lever på mindre än 16 kr/dag. Arbetslösheten är omkring 14 procent och korruptionen är utbredd. När man reser märker man att standarden är betydligt lägre än i Sverige och man ser många halvfärdiga hus – folk bor i den understa våningen även om de övre våningarna inte är färdigbyggda. Man ser också en del raserade eller övergivna hus.

WIFI.se

Vi har inte sett några tiggare, men däremot har vi kört förbi ett läger som såg mycket miserabelt ut. Människorna som bodde där var mörkhyade och tillhör alltså någon annan folkgrupp antar vi? På turistorterna märker man av en nybyggaranda som känns positiv – alla bygger ut och expanderar.

Hur är människorna?

Alla vi möter är otroligt trevliga och tillmötesgående. Människorna känns vanliga, enkla, öppna och har lätt för att börja prata.

Behöver man tänka på att det är ett muslimskt land?

Ca 60 procent av befolkningen uppger att de är muslimer. Den övriga delen är i första hand kristna eller ateister. Vi har hittills bara rest i den sydvästra delen av Albanien, men här ser vi inget som påminner oss om att landet är muslimskt. Människorna på turistorterna går klädda i bikini och minikjolar och männen dricker raki (sprit).

Går det bra att prata engelska?

Vi har hittills bara rest i den sydvästra delen av Albanien, vilket kanske är den mest turistiga delen. Här går det utmärkt att prata engelska. Nästan alla kan mer eller mindre engelska och vissa pratar obehindrat.

Om vi ska jämföra så klarar vi oss mycket bättre på engelska här än vad vi gjort i Spanien, Frankrike och Italien! Många albaner pratar också italienska. Vi har hört att det kan vara svårare med engelskan i de norra delarna av landet, där det inte finns lika mycket turister. Vi har också hört att det alltid brukar lösa sig i alla fall!

Hur är servicen?

Albanerna är otroligt vänliga och service-minded. Så fort vi hoppar ut ur husbilen på en camping eller ställplats kommer någon emot oss och tar i hand, presenterar sig med namn och frågar hur de kan hjälpa till. När vi köpte en back öl i en Market bar de ut den hela vägen till bilen åt oss. På restaurangerna är de uppmärksamma och hjälpsamma (även om vi vid ett tillfälle var med om att personalen hade för mycket att göra och inte hann med).

Finns det andra turister?

Albanien har försiktigt börjat blomma upp som ett turistland och på vissa orter i den sydvästra delen finns det riktigt mycket turister, till exempel i Ksamil och Saranda (dit Apollo har charter från Sverige). Vid stränderna norr om Saranda finns det också turister, men det är betydligt tunnare. Turisterna kommer framför allt från Italien och länder som Makedonien, Montenegro och Rumänien. Husbilsturisterna är i första hand från Italien, men man möter också husbilar från Tyskland och Polen.

I Ksamil är det trångt mellan parasollerna i augusti
I Ksamil är det trångt mellan parasollerna i augusti

Hur är maten?

Maten är en blandning av turkiskt, grekiskt och italienskt. På turistorterna får man i första hand tag på grillat kött, fisk, pommes frites, grekisk sallad, pasta och pizza. Stora mataffärer finns bara i de större städerna och hittills har vi bara hittat små Markets.

I dessa finns torrvaror, konserver, vin och andra drycker, lite mjölkprodukter, frukt och grönsaker, lite färskt bröd, fetaost på lösvikt, ägg, korv och lite fryst kött. Färsk fisk och kött kan man handla i köttaffären/fiskaffären.

Hur billigt är det egentligen?

Det är väldigt billigt. Camping eller övernattning på ställplats med el och WiFi kostar 100-150 kr/dygnet under högsäsong. En stor stark (50 cl) kostar 7-14 kr. En pizza eller pasta kostar 30-50 kr.

Vilken valuta använder man?

Albanien har en egen valuta som heter lek. På de flesta ställen går det också bra att betala med euro. Vår upplevelse är ändå att det är enklare att ha lek eftersom man slipper räkna om. Priserna anges vanligtvis i lek, och vi har blivit varnade för att de ibland kan anges med en extra nolla. Detta är inte ett sätt att lura turister, utan innebär att man anger priset i den gamla valutan. Vi har inte upplevt detta som ett problem, men om det verkar oklart kan man fråga om priset är ”old lek or new lek?”.

Finns det WiFi?

WiFi finns på de flesta campingar och ofta också på caféer, restauranger och barer. Ibland är det helt fritt (ingen kod) och ibland får man fråga efter koden. Vi har hittills inte en enda gång varit med om att WiFi kostar pengar. Hur det funkar? Ibland funkar det riktigt bra och ibland sämre.

Varför ska man resa i Albanien?

För att naturen är svindlande vacker och dramatisk, för att stränderna är vackra men inte alltför proppfulla, för att havet är turkosblått, för att man får så mycket för pengarna, för att människorna är så vänliga … helt enkelt eftersom man blir glad av att resa i Albanien!

Den albanska kusten är lång och vacker
Det är vackert att resa i Albanien – inte minst längs kusten
Alla våra bästa tips om Albanien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev