Meny Stäng

Storstäder och motorvägar i Albanien

Annons

Idag har vi fått uppleva både storstäder och motorvägar i Albanien. Vi har förflyttat oss från Albaniens södra västkust och nordost till sjön Ohrid. Vi har kört igenom fyra stora albanska städer och vi har kört flera sträckor på motorväg. Resan har också tagit oss genom stora delar landsbygd och över ytterligare några berg. Detta har verkligen varit en intressant dag!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Fruktförsäljning på motorvägar i Albanien

Idag har vi för första gången provat att köra på motorvägar i Albanien. Kvaliteten på vägarna är egentligen ok, men det går ändå inte att köra som man är van vid på en motorväg. Kanske är det här konceptet med motorväg lite för nytt och opassande för albanerna?

De bryr sig inte så mycket om vad det är för slags väg. De gör som de brukar göra! Det innebär att de kör omkring med traktorer och moppar, att de passerar springande över vägen, och att det sker försäljning av meloner, äpplen, lökar och fikon längs vägkanterna …

Det är lätt kaotiskt att köra i Albanien ibland
Det är lätt kaotiskt att köra på motorvägar i Albanien ibland
Försäljare vid den albanska motorvägen
Försäljarna sitter överallt – och självklart finns det personer som vill stanna och handla!

Handla mat – inte som hemma

Vi körde inte bara på motorvägar i Albanien idag, utan också igenom fyra stora städer: Vlora, Fier, Lushnje och Elbasan. I Elbasan stannade vi för att äta lunch och handla mat. Ni kanske minns att vi ännu inte hittat någon stor mataffär? Nu hittade vi äntligen en som var lite större. Men att resa i Albanien är också att göra en tidsresa, till en tid då det inte fanns så mycket att välja på.

Affären är visserligen större, men det innebär egentligen bara att raderna av de tillgängliga livsmedlen är längre. Det finns fortfarande bara torrvaror, konserver, vin och andra drycker, några mjölkprodukter, fetaost, korv, ägg och lite fryst kött. Grönsaker får vi handla på marknaden utanför.

Nästa intressanta upplevelse: Vi går in på apoteket och ber om “Aspirina” (huvudvärkstabletter). Expediten öppnar paketet och bryter loss en tablett. “Eeeh … alltså jag tänkte typ köpa hela paketet med tio tabletter.” “Va?” Det är uppenbart att man här vanligtvis bara köper en tablett åt gången, just när man har ont i huvudet. Och jag inser (igen) att vi är väldigt rika i Sverige …

Peter provar oliver på marknaden i Elbasan
Peter provar oliver på marknaden i Elbasan…  de ljusaste var godast och fick följa med hem!

Mot sjön Ohrid

Efter Elbasan fortsatte vi österut mot sjön Ohrid, genom den ena lilla byn efter den andra. Detta om något är en tidsresa! Här möter man hästar med kärror, gamla farbröder som rider på åsnor och butiker som säljer blandningar av badringar, metallskrot och cyklar. Och så kommer vi fram till sjön. Waow! Vi återkommer snart!

Albanien och vägar
Kör försiktigt för det finns djur som gör lite som de vill
Man vet aldrig vad man möter på vägarna i Albanien
När man kör i Albanien får man vara beredd på att möta hästar, åsnor, kärror, moppar, får, getter, kor, hundar, cyklar, hölass … och allt möjligt annat
Karta över vägen vi kört i Albanien - den sista pilen visar vägen vi kört idag
Karta över vägen vi kört i Albanien – den sista pilen visar vägen vi kört idag

Läs mer

Vi har sammanlagt spenderat ungefär tre veckor i Albanien, där vi rest runt med husbil. Vi körde in i landet söderifrån, från Grekland, och fortsatte sedan norrut längs kusten. Här kan du läsa mer:

Det finns inte bara motorvägar i Albanien utan också vackra bergsvägar
Alla våra bästa tips om Albanien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev