Meny Stäng

Ioannina i Grekland – charmigt vid fin sjö

Annons

Ioannina ligger i nordvästra Grekland, inte långt från gränsen till Albanien. Vi körde hit idag från Igoumenitsa. Vi valde den något mindre vägen, istället för motorvägen, och blev i stort sett helt ensamma! Det var berg, berg, berg … och så vi.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Ioannina i Grekland

Ioannina är huvudstad i den grekiska provinsen Epirus. Staden har en historia som kan följas till 900-talet, och år 1204 fick den betydelse som provinsens främsta stad. Staden intogs av serberna år 1345 och av turkarna 1431. Under 1700- och 1800-talet blev staden ett känt lärosäte. År 1913 erövrades staden av grekerna.

Ioannina ligger vid sjön Limni Ioanninon Pamvotida. Vi tog oss hit med husbil, på vår väg från Igoumenitsa vid kusten, på väg vidare mot Albanien.

Vackra vägar

Naturen längs den vindlande vägen från Igoumenitsa var vacker och det enda som fanns att titta på, förutom de höga bergen, var de små religiösa ”lådorna” som stod överallt. Vi tänkte att det kanske är minnen efter människor som gått bort i bilolyckor. Någon som vet? I så fall är det många, många människor som gått åt här …

Sådana här religiösa "lådor" står överallt längs de grekiska vägarna
Sådana här religiösa ”lådor” står överallt längs de grekiska vägarna

Kyrkor, moskéer och synagoga

I Ioannina finns flera ortodoxa kyrkor, några moskéer och en synagoga. Regnet hängde i luften när vi kom och vi behövde fixa en del praktiska ärenden. Om man spenderar mer tid här kan man säkert upptäcka många intressanta byggnader

Vid sjön Limni Ioanninon Pamvotida

Hela Ioannina tycktes tomt och öde när vi kom, men till slut upptäckte vi var alla höll hus – nere vid den fina sjön! Ett oväder höll på att dra in, men vi hann ta några foton från sjön med det gröna vattnet vid de höga bergen. Här finns fina promenadvägar, båtturer, uteserveringar och en gammal fästning.

Helgdag och stängt

Ett av våra mål i Ioannina var att handla mat eftersom vårt kylskåp var helt tomt efter avstängningen på färjan. Vi såg flera mataffärer, men alla var stängda! Vi undrade varför. För att det var lördag? För att det var eftermiddag? För att det var någon speciell helgdag? Om det inte varit för ovädret och vårt tomma kylskåp hade vi kanske stannat. Nu fortsatte vi mot Albanien!

Se mer i närheten

Om du kör från Ioannina och ut till den grekiska kusten finns det fina stränder vid havet. Du kan till exempel besöka Igoumenitsa, där du också hittar färjan över till Brindisi i Italien. Du kan också ta dig upp till Albanien, där du till exempel kan besöka Ksamil och Saranda.

Alla våra bästa tips om Grekland. Klicka på bilden!

Fakta om Ioannina

 • Land: Grekland
 • Provins: Epirus
 • Läge: Vid sjön Limni Ioanninon Pamvotida i nordvästra Grekland.
 • Namn: Ioánnina. På grekiska Ιωάννινα (Giánnena eller Yiánnena) och på albanska Janina eller Janinë.
 • Invånare: Cirka 112 000 (2011)
 • Sevärdheter: Den fina sjön samt kyrkor, moskéer och synagoga.

Ioanninas historia

 • 900-talet: Stadens historia kan följas tillbaka till 900-talet.
 • 1204: Staden blev den viktigaste staden i provinsen Epirus.
 • 1345: Ioannina intogs av serberna.
 • 1431: Staden intogs av turkarna.
 • 1700- och 1800-tal: Ioannina fungerade som ett viktigt lärosäte
 • 1788: Ali Pascha av Tepelenë blev härskare över staden.
 • 1822: Härskaren Ali Pascha av Tepelenë dödades i ett kloster.
 • 1913: Ioannina erövrades av grekerna.

Resa till Ioannina

 • Färja: Du kan ta dig till Igoumenitsa med färja från Italien, och därefter fortsätta till Ioannina med bil.
 • Bil: Från kusten (Igoumenitsa) kan du ta väg 2, och därefter väg E951. Sträckan är knappt 8 mil. Räkna med en dryg timmes körsträcka. Ett annat alternativ är att ta väg E92, som går bland bergen och tar lite längre tid att köra.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev