Meny Stäng

Inspiration från Grekland – och planer för en resa

Annons

Vi har upplevt två kvällar med inspiration från Grekland. Eller rättare sagt, Peter har upplevt två kvällar med grekisk inspiration. Och nu är vi sugna på att sy ihop en resa!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Två grekiska kvällar under samma vecka

I slutet av förra veckan var vi alltså inbjudna till inte mindre än två (!) grekiska kvällar, arrangerade av Greklands turismorganisation i Skandinavien. Vi var förstås bjudna tillsammans men jag (Helena) var lite hängig, med huvudvärk och annat, så Peter fick ge sig iväg på egen hand.

Kväll 1: Inspiration, middag och fest

Den första kvällen hölls inspirerande presentationer om Grekland, och därefter bjöds en god middag, i sann grekisk anda.

När greker ordnar middag blir det gärna glad stämning, musik och sent på natten.

Och Peter verkade smittas av den glada stämningen, om man får gissa utifrån hans foton i mobilen …

Kväll 2: Konsert och middag

Dagen efter var det dags igen, och nu var det fokus på musik. Turismorganisationen hade nämligen bjudit hit kända grekiska musiker, och dessa skulle spela på Lilla Circus. Men först, ännu en inspirerande presentation om Grekland!

När det var dags för musik tog Peter plats i publiken tillsammans med två andra skribenter: Susanne från First Class Magazine och Markus från mittgrekland.se.

Chefen för Greklands turismorganisation, Pavlos Mourmas, presenterade konserten, som var en hyllning till den grekiska kompositören Thanos Mikroutsikos, som gick bort 2019.

Det var uppenbart att den här musiken är otroligt populär i Grekland, för (den mestadels grekiskättade) publiken var euforisk och sjöng exalterat med i sångerna.

Sångarna heter Manolis Mitsias, Rita Antonopoulou och Kostas Thomaides, och hade alltså flugit hit från Grekland.

Man kan säga att det var en kväll som bjöd på väldigt mycket grekiska känslor.

Efter konserten bjöds det på förtäring. Att äta middag mitt i natten är ju ganska osvenskt, men det får väl räknas som lite grekiskt det också (även om själva maten var synnerligen svensk).

Innan efterrätten hann komma in ropade någon att sista bussen skulle avgå från Djurgården, och det var dags för Peter att ta avsked av Pavlos och de andra. Bilden är aningen suddig, men det är nog bara för att festen kanske var lite dimmig vid den här tidpunkten …

Inspiration och planer för en resa till Grekland

Vad tar vi med oss av detta? Jo, i första hand att vi gång på gång upplever den grekiska kulturen som så otroligt glad, varm och gästvänlig. Samt att vi sett alldeles för lite av Grekland.

Under dessa två dagar var det främst den grekiska regionen Makedonien som marknadsfördes. Denna del av landet gränsar mot Bulgarien och Turkiet och har en lång fin kust och öar som exempelvis Thassos, liksom historiska platser och vacker natur. Och ja, vi har lite planer på att ta oss hit under kommande år!

Ön Thassos i Grekland, foto: Pixabay

Har du varit i Grekland?

Har du varit i Grekland? Har du kanske till och med besökt regionen Makedonien? Vilka är dina erfarenheter? Har du några tips?

Alla våra bästa tips om Grekland. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev