Meny Stäng

Julafton med fantastiskt hemlagat julbord

Annons

På julafton var vi bjudna till Peters brorsdotter Dessi och hennes man Lasse, som bor på Blidö i Stockholms skärgård, på ett fantastiskt hemlagat julbord. Dessi är väldigt intresserad av matlagning och otroligt duktig på att ordna lyxiga festmiddagar för många.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Om du följt vår blogg ett tag kanske du minns nyårsmiddagen vi bjöds på förra året eller bröllopet i somras, då Dessi själv komponerade och till stor del lagade bröllopsmiddagen. Vi såg naturligtvis fram emot julbordet hemma hos Dessi, och ändå överträffade det alla förväntningar …

En fantastisk kock

Dessi är bara 27 år och jobbar inte alls med mat, men på fritiden komponerar hon måltider som kan mäta sig med mästerkockars. Förutom att hon planerar och lagar allt själv lyckas hon både ha full koll på alla kastruller och konversera avslappnat med alla gäster.

Hennes man Lasse var dessutom tvungen att sticka iväg några timmar under matlagningen eftersom han extraknäckte som jultomte för bygdens barn … Vi är både grymt imponerade och väldigt glada över att få vara gäster!

Dessi

Hemlagat julbord

Förutom att vi bjöds på ett fantastiskt hemlagat julbord fick vi sitta ner vid ett vackert juldukat bord. Den första rätten vi började med var en saffranssoppa med halstrad lax och röd rom. Alltså … sååå gott!

Juldukning
Härligt röd juldukning
Grymt god saffranssoppa
Grymt god saffranssoppa

Kalla rätter

Jag kan omöjligen rabbla upp alla rätter på julbordet, men vi bjöds bland annat på sill med flera olika egna inläggningar (skärgårdssill, senapssill, lingonsill och havtornssill med mera), gravad lax av olika sorter, varmrökt regnbåge, varmrökt makrill, ägg med majonnäs och räkor, svart och röd kaviar, serranoskinka, vildsvinskorv, tryffelkorv, rökt älgkött, lammkorv från Blidö, leverpastej och julskinka med olika sorters senap.

Julbord kallskuret
Serranoskinka, tryffelkorv, vildsvinskorv,  rökt älgkött och lite annat …
Julbord skinka
Riktigt god julskinka, senap, rödbetssallad, äppelmos och Janssons frestelse …

Varma rätter

Bland de varma rätterna hittade vi Janssons frestelse (med kaviar), hemlagade köttbullar, prinskorv, revbensspjäll, baconlindade dadlar, inbakad glöggkokt rödkål, granbarrsstekt oxfilé och brysselkål. Till detta kunde man bland annat få rödbetssallad och grönkålssallad med äpple.

Granbarrsstekt oxfilé
Här ska oxfilén stekas tillsammans med granbarr
Dadlar
Baconlindade dadlar och inbakad glöggkokt rödkål

Efterrätter

Jag är inte så bra på det här med efterrätter, så jag kan nog inte redogöra för alla fantastiska grejor, men gott var det! Först fanns ett bord med flera olika ostar, hemlagade marmelader, vindruvor och färska fikon.

Sedan kom små glas med krämiga efterrätter (lingon-pannacotta och nånting med pepparkakssmak) och olika sorters hemlagat julgodis: knäck, bräck, kola … Kanske bästa julbordet någonsin! Stort TACK till Dessi, Lasse, Micke, Nilla och alla andra för en fantastiskt fin julafton!

Små och goda efterrätter på julbordet
Små och goda efterrätter på julbordet

Prenumerera på vårt nyhetsbrev