Meny Stäng

Julbord på Vaxholms kastell – med en trevlig båtresa

Annons

I tisdags blev det julbord på Vaxholms kastell med jobbet för mig (Helena). Julbordet serverades i de stämningsfulla valven i kastellet, och vi bjöds på massor av goda rätter. Framför allt blev det en trevlig utflykt med båt, till och från Vaxholm.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Båttur till och från Vaxholm

Jobbet hade bokat in en ”eftermiddagssittning”, vilket innebar att vi startade med en båttur med Cinderella från Strandvägen i Stockholm vid 13-tiden. Vi serverades glögg och pepparkakor ombord på båten, och arbetsplatsen hade arrangerat ett quiz.

Ett väldigt trevligt sätt att starta julbordet på! Väl framme möttes vi av juliga utsmyckningar, små hemtrevliga eldar och en liten ”välkomstkommitté” som serverade varm äppelmust utanför ingången. Stämningsfullt och trevligt!

Båt till julbord
Vi går iland vid Vaxholms kastell

Vad är Vaxholms kastell?

Vaxholms kastell eller Vaxholms fästning är en gammal befästning på ön Vaxholmen, i sundet mellan staden Vaxholm och Rindö i Stockholms skärgård. Den ursprungliga fästningen byggdes i början på 1500-talet och har hjälpt till att skydda Stockholm två gånger: 1612 då danskarna anföll och 1719 när ryssarna gav sig in i Stockholms skärgård.

Den nuvarande fästningen byggdes 1863, men utvecklingen av vapen gick så fort på den här tiden, att man snart insåg snart att fästningen inte skulle tåla ett angrepp med modernt artilleri. Redan 1877 flyttades försvaret från Vaxholm till Oxdjupssundet där Oscar-Fredriksborg hade byggts.

Kastellet fortsatte att användas för utbildning och administration för Kustartilleriet fram till 2005 då den militära verksamheten flyttade till Berga i Haninge. Idag används kastellet för konferenser, konserter, event, fester och middagar.

Vaxholms kastell
Vaxholms kastell, foto: Pixabay

Julbord på Vaxholms kastell

Julbordet stod uppdukat i mysiga valv inne i kastellet när vi kom. Det fanns många sorters sill på julbordet, och det gillar jag. Gin- och tonicsill var en nyhet för i år, och den var riktigt god. Även löjromssillen blev en favorit, liksom löjromsägget som för övrigt var perfekt kokt, lätt löskokt och lite krämigt. Gubbröran var däremot lite tam i smaken tyckte vi.

Sill
Sill i långa rader …
Silltallrik
Min silltallrik med löjromssill, gin- och tonicsill, inlagd sill, löjromsägg och gubbröra

Förutom många sorters sill fanns det minst lika många olika varianter av lax samt gott om kallskuret kött, olika patéer och korv. Det fanns också varma rätter såsom köttbullar, rödkål och Janssons frestelse, och en liten avdelning med vegetariska rätter. Den som ville kunde också beställa in till exempel lutfisk eller grisfötter!

Lax
Många varianter av lax på julbordet i Vaxholm

Efterrätter och sötsaker

Man orkar ju inte så mycket efterrätt efter ett riktigt julbord, men lite sött efter maten är förstås gott! På bordet med sötsaker hittade vi ost och marmelad, ris á la malta, inlagda päron och massor av små kakor och gotter … Efter sötsakerna hann vi med en kort promenad innan båten hämtade upp oss för färd tillbaka till stan vid 16:30.

Julgodis
Julbord på Vaxholms kastell och julgotter i långa banor

Bra att veta

Julbord på Vaxholms kastell passar för familjer, kompisgäng och företag. Om man vill kan man kombinera julbordet med en inledande aktivitet på kastellet, som till exempel ”fångarna på kastellet”. Under båtturen från Strandvägen bjuds man på glögg och pepparkakor.

julgotter

Har du ätit något julbord på restaurang i år, eller har du planerat att göra det?

WIFI.se

Fakta om julbord på Vaxholms kastell

  • Ta dig hit: Till julbordet kan man boka båt från Strandvägen i Stockholm eller från Vaxholm. Andra sätt att ta sig till kastellet är att ta bil eller buss till Vaxholms hamn, och därifrån ta taxibåt.
  • Priser: Årets julbord kostar 395-495 kronor för eftermiddagssittning och 495-695 kronor för middagssittning. (2018)
  • Vegetariskt: Det finns vegetariska alternativ. På julbordet fanns bland annat rotfruktsgratäng, grönkål, brysselkålssallad, vegetariska köttbullar och vegetarisk korv.
  • Läs mer: Du kan läsa mer på kastellets webbsida.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev