Meny Stäng

Veckans Gäst: Jonas Näslund och Helena Lindvall, äventyrare med husbil

Jonas Näslund och Helena Lindvall ligger med sina 36 och 44 år betydligt under snittåldern för husbilsresenärer, men de har redan insett tjusningen med husbil. Efter att ha fastnat för cykling under en resa i Sydamerika funderade de över hur de skulle transportera med sig cyklarna ner i södra Europa. En husbil blev lösningen!

Jonas och Helena tog tjänstledigt under ett helt år och har under detta år hunnit uppleva stora delar av Europa, där de bland annat fastnat för Polen, Slovenien, Frankrike och norra Spanien. Paret är fortfarande ute på sin spännande resa även om året börjar lida mot sitt slut. Vi har förstås passat på att ställa ett gäng nyfikna frågor! Om du vill läsa mer kan du följa resten av Jonas och Helenas resa på parets Facebook-sida.

Kan ni berätta lite om er själva? Hur lever ni när ni inte reser runt Europa med husbil?

Luleå vann 2016 SM-guld i bland annat basket. Det är en viktig start i att svara på frågan om oss och vilka vi är. Idrott och allra helst basket är en viktig del av våra liv. I husbilskretsar kan vi säga att vi är unga, Helena är 36 år och Jonas är 44 år. Vi är ett par sedan ca 3 år tillbaka och har levt som sambos i vår hyreslägenhet i Luleå under ca två års tid. Jonas har en ”vuxen” son som är 23 år och bor i Umeå.

Till vardags har vi båda anställningar inom den samhällsnyttiga sektorn/det civila samhället, Jonas arbetar åt Riksidrottsförbundet i Norrbotten och Helena har sin anställning på Rädda Barnen. Förutom ovan nämnda så är så klart vänner och familj viktiga men även närheten till naturen och ett aktivt friluftsliv.

Hur kom ni på idén att göra den resa ni gör och vad fick er att våga ge er iväg?

Att våga ge oss iväg ser egentligen ingen av oss som speciellt modigt eller svårt. Vi har inte sett några hinder eller haft rädslor inför eller under resans gång. Visst har det ibland pirrat i magen men då har det snarare handlat om att vi varit nervösa för att hamna i en trång gränd med en för stor bil bland livliga och tutande sydeuropéer.

Idén att åka ut på en långresa med husbil fanns inte före sommaren 2014. Vi var i mars det året på en äventyrsresa i Chile och Argentina, cyklade i Anderna och norra Patagonien. Cykling visade sig passa oss perfekt, sportiga mountainbikes köptes in och vi började fundera på hur vi skulle kunna frakta dessa och oss själva ut i skog och mark för häftig cykling. Men vart skulle vi sova? En husbil blev lösningen!

Jonas Näslund och Helena Lindvall slog till!

Vi kom fram till att vi ville ha ett stort garage i bilen för att transportera cyklarna, bra och långa sängar och en inte alltför stor bil. Vi åkte till Norrlands största husbilsaffär såg en liten fin rackare till husbil och slog till i princip direkt. I juni 2014 var vi husbilsägare, vaddå husbil? Vi kunde ingenting om bilar, motorer och än mindre om gasol, elförsörjning och sådant som hörde till att äga husbil.

Semestern 2014 tog vi bilen och åkte på fem veckors husbilsträningsläger i Norge och den svenska fjällvärlden. Friheten och möjligheten att komma ut/åt naturen gjorde att vi blev kära i husbilslivet. Detta samtidigt som vi båda var lite sugna på nya utmaningar jobbmässigt växte tanken fram om att studera, få lite nya inputs och kombinera det med ett husbilsäventyr. Sommaren 2015 lämnade vi Sverige för ett år på rull.

Kan ni berätta om resan ni gör? Hur har ni rest hittills och vilken väg har ni framför er?

Efter som vi bor långt norrut i ett avlångt land blev det en lång resa innan vi ens lämnade Sverige. Det tog ett par veckor att ta oss ned till bron och över till resten av Europa. På andra sidan bron låg Danmark med ön Mön som en favorit.

Sedan norra Tyskland med många dagar i Berlin, polska kusten och sedan ner genom hela Polen och in i Slovakien. En kort sväng in i Österrike för att besöka Wien och sedan Ungern och vidare in i Slovenien som vi föll pladask för. Österrike fick besök av oss igen med massor av alpäventyr innan vi rullade över i södra Tyskland och oktoberfest.

Lite vackra slott senare var vi nere i Italien för att uppleva området kring alla sjöarna – Lugano, Como, Iseo och Garda. Korsade Toscana och tog en färja till underbara Korsika med helt magisk natur. Tillbaka till Italien och söderöver med Rom, Amalfi och Neapel som pricken över i:et och så ut på Sicilien i en månad. Italien korades sedan i syd-nordlig riktning på två dagar för att sedan rulla in och nosa lite på Frankrike och konstaterade att vi skulle tillbringa många härliga dagar där senare under våren när temperaturen var mer behaglig.

Norra Spanien tog oss med storm, där Picos de Europa blev en favorit. Följde sedan den portugisiska kusten ner mot Lissabon för att sedan landa ca en månad på varma Algarvekusten. Vidare in i södra Spanien där vi växelvis följt kusten och mer inne i landet bland bergen.

Gränsen till Frankrike korsades vid medelhavet där först utkanten av Pyrenéerna visade på fantastisk natur, ett stopp i Andorra och sedan vidare bland främst bergen en bit från kusten, men även den Franska Rivieran och Monaco har besökts. Vi har sedan rullat norröver i Frankrike, gjort en avstickare in i Schweiz och Tyska Schwarzwald.

Nu är vi åter i Frankrike och har precis lämnat Champagnedistriktet för Paris. Efter Paris avslutas resan för Helena som vänder åter till Luleå då nytt jobb står för dörren. Jonas fullbordar husbilsåret genom att resa på själv till Normandie och sedan norröver genom Belgien, Holland, Danmark, Norge och svenska E4:an hem till Luleå igen.

Generellet sätt kan vi säga att friluftsintresset och klimatet har styrt mycket vart vi rest. Vi har velat undvika snö detta år och upptäcka till exempel Alperna med cykel och vandringsskor istället för skidor. I planeringsstadiet hemma satte upp en gigantisk Europakarta på väggen i vardagsrummet, googlade och stiftade platser som vi ville besöka och ungefär när.

Så en idé på resrutt har funnits där från start även om mycket har ändrats längs resans gång då tips dykt upp på bloggar, Facebook eller längs vägen. Slow travel – att upptäcka under lång tid och på djupet har varit vår melodi.

Har ni varit med om några oväntade strapatser eller svårigheter under resan? Berätta!

Några direkta svårigheter har vi nog inte varit med om, de svårigheter som dykt upp har vi kunnat hantera, dock en del mer eller mindre självvalda strapatser. Vi älskar matupplevelser och bestämde oss för att cykla från kusten på Sicilien upp till en liten mysig stad, Ragusa. Där hade vi bokat rum på hotell och middag på Michelinrestaurang.

När vi satte av på morgonen var det svartare än svartast på himlen och efter en timmes cykling rann det så mycket vatten från höjderna så att bilarna nästan gled i sidled och än värre för oss på cyklarna. Fem timmars cykling i horisontalt regn, vi var helt slut, lyckliga och nedkylda när vi till sist checkade in på vårt hotell.

Fångad av en stormvind på väg mot Ragusa
Fångad av en stormvind på väg mot Ragusa

Ett annat äventyr uppstod då vi skulle cykla upp på Österrikes högsta topp, Grossglockner, planen var att cykla 3,3 mil uppför berget med en genomsnittlig lutning på 12 procent. Efter 8 km uppförskörning körde vi dock in i väggen, inte bokstavligen men vi tog oss inte vidare, det var riktiga storm-och kastvindar som gjorde att vi inte tog oss framåt/uppåt. Proffscyklisterna satt i högar på rastplatsen och valde att vända, då de gjorde bedömningen att det helt enkelt var för farligt, då vände vi glada motionärer också.

En annan gång hamnade vi lite på sidovägar under en vandringstur över ett bergspass vilket resulterade i att vi krypandes och hängandes i kättingar fick ta oss ner längs stupande bergväggar men det gick ju bra även det. Det händer oerhört mycket under ett år men sammantaget har vi än så länge haft turen att inget riktigt obehagligt har hänt.

Kan ni berätta om några extra fina ställen eller upplevelser längs vägen

Vi har besökt och upplevt massor av pärlor till platser runt om i Europa, svårt att välja ut några, men här är några av dem som vi fastnat för extra mycket:

Korsika – Magisk ö med en natur som bjuder på härlig mix av friluftsliv, sol och bad. Här finns vandringsleder på hög höjd som korsar hela ön och även galet vackra vägavsnitt längs kusten både med cykel och med bil. Västkusten och Bonifacio på sydspetsen är två riktiga pärlor.

Slovenien – Litet land som har allt! Gröna kullar med vinodlingar, höga toppar som i Velika Planina och kring Bohinjisjön, vacker huvudstad, Europas största grottsystem och så medelhavet. Vi hade möjligheten att bo och arbeta hos en fantastisk slovensk familj i en vecka. Vi hjälpte till i deras ekologiska odlingar och verksamhet och fick på så sätt en väldigt bra introduktion till landet och människorna.

Frankrikes bergiga landsbyggd – Otroligt vackert! Främst har vi fastnat för området i utkanten av Pyrenéerna, småbyarna runt Millau och in mot Gorges du Jonte och Gorges du Tarn. För att inte tala om Gorges de Galamus. Eller den mäktigaste Gorgen av dem alla, Gorges du Verdon, strax norr om Antibes. Byarna och landsbygden är så tillgängliga och erbjuder all tänkbar service, även om det så bara är en liten by.

Leba – I denna polska kustort finns en nationalpark med gigantiska sanddyner, inkilade mellan havet och en sjö. Väl värt ett besök!

Zakopane – Ett vandringsparadis i Tatrabergen! Väldigt tillgängligt och populärt bland polackerna själva. Här kommer man snabbt upp på höga toppar och får uppleva fina alpängar och vackra sjöar på hög höjd. Ett par mil söder, om man åker in i Slovakien, finns samma oslagbara natur, men betydligt mindre folk efter lederna.

Picos de Europa – I norra Spanien, där nationalaparkens toppar ger en utsikt över havet, det är läckert. Här finns också fina sjöar och pilgrimsleden Camino de Compostela korsar området.

Ronda – En stad i bergen, ca 10 mil norr om Malaga. Byggt på klippavsatser. Bara ett måste om man är i krokarna.

Hur finansierar ni resan och hur är det möjligt att vara borta så länge som ni är?

Vi har gjort oss av med i stort sett alla kostnader på hemmaplan, sagt upp allt som går att säga upp, hyrt ut lägenheten och sålt bilen. Nu hade vi ju inte så lång tid på oss att spara ihop pengar till resan men under kort tid lyckades vi hålla ett högt sparande och tillsammans med lite grävande i ”livsbufferten/sparandet” lyckades vi få ihop budgeten.

Vår budget för ett år låg/ligger runt 300 000 kr (inklusive allt). Det är någon slags mellannivå, ingen lyx men inte någon lågbudgetvariant heller. Privat har det fungerat bra att behålla kontakt med familj och vänner. Vi har bägge två vart tjänstlediga ett år från våra arbeten.

Hur ser era planer ut när ni kommer hem? Kommer ni att fortsätta som tidigare eller har resan fått er på andra tankar?

Vi känner oss lyckligt lottade som kunnat göra den resa vi gjort, vi har och har haft ett fantastiskt äventyr. Kanske prioriteringarna förändrats något men det känns ändå väldigt roligt att återvända hem till vardagen med ny energi.

Vilket är ert drömresemål?

Vi kan konstatera att trots att vi rest snart ett år i Europa så finns massor mer att upptäcka och vi är inte på något sätt klara med Europa. Men just är det tre andra resor vi pratat om och vi vill genomföra. En upptäckarresa till British Colombia i Kanada, en vandringsresa i Himalaya och cykling bland Atlasbergen i Marocko.

Jonas Näslund och Helena Lindvall
Jonas Näslund, under en vandring i franska Alperna, foto: Helena Lindvall

Tack Jonas Näslund och Helena Lindvall, för att ni ville dela med er av era erfarenheter och tankar!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev