Meny Stäng

Veckans Gäst: Heidi Laxström, husbilsresenär med barn

Annons

Heidi Laxström bor i Österbotten i Finland tillsammans med sin man och deras tre barn, som är mellan 10 månader och 8 år gamla. För drygt fem år sedan skaffade familjen husbil och sedan dess har de hunnit resa runt i många olika länder i Europa, bland annat i Kroatien, Italien, runt omkring på Balkan samt i England och Skottland.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att familjen reser med flera barn innebär inte att de bokar plats på en camping och stannar där hela semestern. Tvärtom! Familjen Laxström tycker om att se sig om på sina resor och upplever allt från städer och stränder till nöjesparker.

Men hur får man plats en hel familj i en husbil och hur fungerar det att resa på husbilssemester med små barn? Detta har vi passat på att fråga Heidi om! Vill du läsa mer kan du följa familjens äventyr på bloggen Vackra Lilla Vardag.

Kan du berätta lite om dig själv och din familj?

Min familj består av mig, Heidi, 34 år gammal, jobbar som geolog på Geologiska forskningscentralen. Har varit hemma med Colin nu i 1 år men börjar jobba igen från augusti. Älskar att resa o fotograferar en massa. Bloggen var från början ett sätt att hålla familjen upp to date med vad vi har för oss på resorna. Men har sen dess blivit till en väldigt rolig hobby.

Resten av familjen är Jani, 42, jobbar åt familjeföretaget Ab Laxström Oy. Romeo 8 år, Kevin 6 år o Colin 10 månader. Till familjen hör också en skara djur, hunden Belle, två katter o en kanin. Så länge vi håller oss innanför landets gränser får hunden alltid följa med.

Vi bor i en mindre by på den svenskspråkig Österbottniska landsbyggden. Åka husbil det älskar hela familjen o resa det gör alla mer än gärna. Vi försöker på våra resor hitta nått åt alla, lekparker o annat åt barnen, gamla städer åt mig o strand åt Jani. En bra kombination av dessa så är alla nöjda!

Hur länge har ni haft husbil och hur kom det sig att ni skaffade husbil?

Vi har haft husbilen i 5½ år nu. Varför vi skaffade husbil var för att vi gillade konceptet med bilsemester men hatade bära in väskor till olika hotell. Så vi gissade att husbil skulle vara nått för oss. Så vi slog till utan att ens ha testat på att bo i husbil innan. Vår första resa gick till Kroatien o vi var borta en månad. Sen var vi fast. Vi hann knappt hem efter den resan innan vi redan planerade nästa sommars äventyr.

Kan du berätta lite om er husbil och hur det fungerar att bo en hel familj i den? Hur får ni plats?

Vi har en 6 personers Fiat Adria alkovbil. Dubbelsäng där bak o framtill o i mitten av bilen. Visst fungerar det att bo i husbil. Men nog blir det ju trångt, speciellt nu när vi är 5 personer o den minsta ännu bara kryper omkring o behöver ha en massa saker med sig.

Matstolen var en utmaning men Ikeas plastversion rymdes precis mellan soffan o bordet. Vi har saker precis överallt o har fått fixa med olika förvaringslösningar. Duschen är helt omgjord till förvaring o utan den stora förvaringen baktill hade vi inte klarat oss. Men vi har nog lite planer på nått större. Finns många fördelar med en större bil men också nackdelar, så får se hur det blir.

Vad är det bästa med att resa med husbil med barn?

Det absolut bästa är ju att man har allt med sig. Man behöver inte söka toalett eller matställen. Man har allt med sig färdigt! O så får man ju betydligt mera saker med sig också. Vi kan inte detta med att resa lätt. Jag vill vara förberedd på det mesta! Vilket betyder att han lilla har med sig precis allt både mat o blöjor som han behöver för hela resan.

Sen är det ju frihet att åka husbil, man kan åka precis när man själv vill, behöver inte följa nå tidtabeller o stanna var o när man vill.

Husbilen i Bonifacio på Korsika
Husbilen i Bonifacio på Korsika

Vad är det mest utmanande att resa med husbil med barn och hur har ni löst eventuella svårigheter?

Det är ju förstås alltid lite mera utmanande när man reser med barn oberoende av resesätt. Det krävs lite mera planering än om man bara har sig själv att ta vara på. Mest utmanande är nog att få dem o trivas i husbilen under långa körningar o så blir de ibland åksjuka. Speciellt om det är varmt o krokig väg.

För att de skall ha nått o göra har vi Tv o dvd, iPads o leksaker. Dock gör alla skärmar att de blir ännu mera åksjuka så iPads får de inte använda under körning mera. Tv:n klarar de av bättre. Men nog får de ju tråkigt ibland. Därför kör vi en del på natten också så att de får sova. Lugnare för oss vuxna också! 🙂

Kan du berätta om 3 fina resmål för familjer på husbilssemester?

Europa är ju fullt av nöjesparker, vattenparker o annat åt barnen. Det är bara att välja o vraka. Barnens absoluta favorit, dit vi återvänder varje år, är nog Playmobilparken i Zirndorf, Tyskland. Vi har varit där 5 år i rad nu. Ingen skillnad vart i Europa vår resa går så är Playmobilparken alltid med på rutten. Legoland både i Danmark o Tyskland är ju en annan favorit.

Kroatien förälskade vi oss i redan under den första resan o vi har varit tillbaka dit senare också. Härliga gamla städer, bra stränder, otroliga nationalparker o så mycket mera! Fina campingar som verkligen har tänkt på att vara barnvänliga. Finns enkla campingar o stora komplex med vattenparker, tåg, stora lekplatser o allt ett barn kan önska sig. Att man sen bra klarar sig på engelska är ju också ett plus.

England o Skottland har väldigt mycket intressant åt barnen. Speciellt om dom är intresserade av riddare o kungar, för slott finns det massor av. Vacker natur, fina stränder o väldigt bra campingar. Människorna är också super vänliga o campingarna barnvänliga. Thomasparken, hemmet för Thomas tåget o hans vänner, är också en väldigt rolig plats att besöka med barnen.

Kan du berätta om er senaste resa och era resplaner inför den närmaste framtiden?

Vi är just nu på en 4 veckors resa till Medelhavet med Korsika som mål. Så i sommar blir det nog inga mera resor med husbilen. Förutom att vi nog bor i husbilen vid mina föräldrars sommarställe flera veckor ännu i sommar. Nästa resa kommer att bli i vinter till Mauritius, dock inte med husbil.

Vi har ju rest runt i Europa under en månads tid nu i 5 somrar, så kanske blir det ett mellanår nästa sommar.  Men så hade vi ju tänkt denna sommar också, men när sommaren närmade sig så slog resefebern till o vips hade vi planerat en trip till Korsika. Så får se hur det går nästa år!?

Till sist en fråga vi ställer till alla vi intervjuar: Vilket är ditt drömresmål?

Drömresemål, dem finns det många av. Men med husbil hade jag gärna åkt runt både i Australien, Nya Zeeland o USA.

Utsikt över Piana, Korsika
Utsikt över Piana, Korsika

Tack Heidi Laxström för att du ville dela med dig av dina erfarenheter och tankar!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev