Meny Stäng

Veckans Gäst: Benita och Reijo Rantamäki, naturälskare med husbil

Annons

Benita och Reijo Rantamäki, eller Rantamor och Rantafar som de kallar sig på sin blogg, älskar livet med husbil. De reser framför allt bland fjällen i norra Sverige, men har också utforskat Norge och Gotland, och njuter av livet i naturen. Ofta gäller aktiviteter som fiske eller bärplockning och på bloggen kan man ta del av bilder på fantastiska måltider tillagade på det som naturen har att erbjuda.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Benita har dessutom ett stort fotointresse, vilket förstås avspeglar sig i alla fina bilder på natur och mat. Läs gärna intervjun med Benita och Reijo, där de berättar om husbilslivet och om sina favoritställen, och kika också gärna in på deras fina blogg Rantamors Äventyr och Kåserier.

Kan ni berätta lite om er själva? Var bor ni och vad gör ni när ni inte åker husbil?

Vi är två övervintrade hippien, eller nja, vi är två rätt positiva två människobarn, som flyttade från Österbotten i Finland 1974, till Timrå. Hade då ett barn med i flytten, och det blev två till i födda i Sverige, plötsligt var vi en familj med tre barn, två tjejer och en kille.

Trivdes, byggde hus och lade hela vår själ i fotbollen när barnen var små. Två lag där vi var inblandade som tränare och lagledare, vi tyckte livet var bara bäst, och kunde verkligen ha asfalterat vår trädgård, som inte fick någon kärlek alls. Men vi trivdes i livet tillsammans med våra tre barn, mycket ute i naturen och mycket fiske och tältsemestrar.

Hur länge har ni haft husbil och varför valde ni att skaffa husbil Benita och Reijo Rantamäki?

Vi hade alltid en förkärlek till husbil, men hade aldrig pengar som var öronmärkt till detta. Rantafar hade en elfirma, och 1994 byggde han om sin Mercedersbuss till en något fungerande husbil … vi var helt saliga. Bakpå bussen gjorde vi en slogan …”Hej å puss semesterbuss” och vi älskade vår husbilsbuss.

Vi köpte vår första riktiga husbil, en Dethleff -90, 2007, som hämtades hem från Stockholm och vi njöt av vår pärla otroligt. 2015 köpte vi vår nuvarande husbil Swift Kontiki -98, vilken lyx vi bara njöt, och njuter ännu av Kottebobil. Vi bara älskar bobilslivet!!!

Vad är det bästa med livet i husbil? Vad brukar ni göra när ni är ute på tur?

Alltså det bästa med husbilslivet är ju friheten, att bara kunna stanna där vi ser en fin ställplats, vi bor ytterst sällan på campingar, skall nog vara när vi är så skitiga att vi inte ens kan sova med oss själva utan att runka … förlåt … rynka på näsan. Vi bara älskar våren när vi kan köra ut bobilen, och bara ha klart planerat allt efter en trång å kall vinter.

Borgahällan, fotograferat från Avasjön i Borgafjäll
Borgahällan, fotograferat från Avasjön i Borgafjäll

Kan ni berätta om några favoritställen dit ni gärna åker med husbilen?

Vi har ju varit väldigt insnöade på Borgafjäll, men dom senaste åren har vi verkligen lagt oss för att utforska de nordiska länderna. Vi har besökt Gotland två år nu, och bara älskar Gotland. Gudars så vackert och himmelskt.

Vi har besökt Norge, åkt över från Riksgränsen och till vårt otroligt vackra grannland, vi åkte hela Nordnorges fjordar, stannade och fiskade i fjordar, vi njöt så otroligt av den resan att den ännu sitter kvar i ryggmärgen. Vi avslutade uppe i Kirkenäs. Men vi blundade för Nordkap som var både dyrt och överskattat, det fanns flera gratis alternativ vad gällde utsikten.

I år åkte vi också Norge och hade valt ut Lofoten som resmål. Men detta år åkte vi från Finland, upp i finska armen mot Kilpisjärvi, en riktigt vacker väg. Åkte sen över till Norge och den vackra Skibotn som bara var så underbart vacker. En väg att verkligen rekommendera. Lofoten ÄR vackert, men har blivit lite turistigt tyckte vi, som gillar sköna stilla naturen, lite snålt med fria ställplatser faktiskt.

Men så åkte vi Vildmarksvägen detta år, en otrolig resa faktiskt, Stikkenjokkvägen var precis öppnad, och det låg snö vid vägen som förhöjde semesterresan otroligt, och det var bara så vackert att vi dånade. Innan 10 juli fick man inte stanna och eller köra av vägen där uppe, eftersom det har förekommit så mycket stöld av fågelägg, och för att låta fåglarna häcka och freda deras ägg och ungar.

WIFI.se

Därför återkom vi senare och hade löst fiskekort och vandrade på kalfjället och fiskade i dom vackra små sjöar som finns där uppe. Och eftersom det fanns bra med snö kvar då också så var det bara att gräva ned fisken i glaciärsnön som fanns runt sjöarna. Det var bara så otroligt vackert att tårarna rann ibland när vi satt där och bara njöt.

Kan ni dela med er av några bra mattips med lokala råvaror från naturen?

Vi kan rekommendera Borgagården i Borgafjäll där vi blivit serverad god mat dom gånger vi ätit där. Annars kockar vi själva helst, grillar och matnjuter oftast av egenfångad fisk. Vårt favorittips när man lyckats landa någon läckerbit är att:

  • Lägga fisken i folie tillsammans med rikligt med smör, också inne i fisken
  • Krydda och salta, skiva på en lök och några citronskivor
  • Lägg foliepaketet på grillen i 20 minuter utan att vända det

En riktig gourmémiddag tycker vi som gillar fisk!!!

Kan ni berätta lite om ert fotointresse? Vad använder ni för fotoutrustning?

Jag gillar verkligen fotografering, ser bilder överallt, har en Nikon D7100, och några Makro gluggar till. Mitt intresse för fotografering har väl alltid funnits, och när våra barn tyckte att jag skulle fixa en blogg blev det så.

Vart gick er senaste husbilsresa och vad har ni för resplaner för den närmaste framtiden?

Vår senaste resa gick till Borgafjäll, där vi har en båt att vintra, och där vi brukar hämta en ren vid slakten på hösten. Vi åkte från Borgafjäll över Gitsfjället och över till Stalon mot Stikkenjokk, där vi hämtar renen.

Till sist en fråga vi ställer till alla vi intervjuar: Vilket är ert drömresmål?

Vi har, eftersom vi är lite nordiska av oss, en längtan tillbaka till Nordnorge, och så vill vi uppleva och besöka Åland, som vi ännu inte har upplevt alls. Nu kommer vintern snart och då smider vi nya planer till sommaren och Kotteboibil.

Benita och Reijo Rantamäki
Reijo Rantamäki har fått napp i Korpån i Borgafjäll på flugfiske som är hans stora passion

Tack Benita och Reijo Rantamäki för att ni ville dela med er av era erfarenheter och tankar!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev