Meny Stäng

Så kan det bli att resa 2021 – 7 saker att tänka på

Annons

Hela 2020 präglades av coronapandemin och många av oss fick tänka om när det gällde resor. Nu när 2021 inletts står det klart att det kommer dröja innan någonting blir ”normalt” igen. Kanske kommer vi kunna börja resa så smått om ett tag igen, men hur blir det att resa 2021? Här är sju saker vi tror att man kanske kommer behöva ha i åtanke.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

1. Egen vaccinering

Många väntar på vaccinering för att sedan kunna ge sig ut och resa. Vaccinationen mot covid-19 skyddar mot sjukdomen, samtidigt som man minskar risken att smitta andra. I Sverige pågår just nu vaccinering av äldre på äldreboenden och innan midsommar hoppas man att hela den vuxna svenska befolkningen ska vara vaccinerad. Att själv vara vaccinerad kan vara en av de saker som påverkar om och hur man kan resa 2021.

2. ”Vaccinpass”

De ligger inte bara i ens eget intresse att vara vaccinerad. Även resmålen har ett intresse av att besökarna ska vara vaccinerade, för att inte sprida smittan i landet. Kanske kommer man i vissa länder behöva ett ”vaccinpass”, eller på något liknande sätt kunna bevisa att man är vaccinerad för att få resa in i landet.

3. UD:s reserekommendationer

Man ska förstås alltid ha koll på UD:s reserekommendationer, men nu är det kanske viktigare än någonsin. Om UD avråder från ett resmål innebär det bland annat att försäkringen kanske inte gäller som vanligt.

4. Läget på resmålet

2021 är året då man måste ha mer koll än vanligt när man ska resa. Även om läget skulle börja bli bättre i Sverige, så är det ju inte säkert att situationen är densamma på resmålet. I Afrika har man till exempel inte samma tillgång till vaccin som i Europa.

Ett annat land kan alltså befinna sig i en annan fas, och vad innebär det för exempelvis öppethållande av hotell och restauranger? De olika ambassaderna ger värdefull information om regler och läge i varja land via sajten Sweden Abroad. Eftersom läget kan ändras från vecka till vecka kommer man behöva hålla sig informerad.

5. Coronaregler på resmålet

Vilka coronaregler gäller på resmålet? Finns det utegångsförbud vissa tider på dygnet? Behöver man använda munskydd, och i så fall i vilka situationer? Man vill förstås inte göra sig skyldig till överträdelser eller få böter …

6. Munskydds-strategi

Om det finns regler om munskydd på resmålet måste man förstås följa reglerna. Det vi märkte när vi reste i Polen och Tjeckien i september, där det var krav på munskydd inomhus, var att det i början var svårt att komma ihåg munskyddet. Efter att tag hittade vi sätt att lägga rena munskydd i fickorna, så att vi alltid hade nya till hands.

Om munskyddet ska fungera som tänkt måste man också tänka på att det är rent när man sätter på det, att man har på det över både näsa och mun, samt att man inte rör vid det … Framför allt får man inte glömma att man fortfarande ska försöka hålla avstånd, så fort det är möjligt.

6. Ekonomi för oförutsedda händelser

När man reser är det alltid bra att ha ekonomi för oförutsedda händelser, och kanske inte minst nu när det är lite ”svajigt” i världen och resebranschen. Det finns många olika oväntade situationer man kan hamna i. Som vanligt kan förstås bilen gå sönder, men i dessa tider är det dessutom större risk än någonsin att verksamheter går i konkurs eller att transporter ställs in.

Det bästa är förstås att ha en buffert för oförutsedda händelser, men om man inte har det finns möjligheten att ta ett snabblån. För att se villkor hos olika långivare kan du använda en tjänst som jämför villkoren. Du hittar en sådan tjänst på https://loanscouter.com/se/snabblan/.

7. Avbokningsregler

Läget kan förändras, och vad händer om landet plötsligt stänger ner eller viruset muterar på något otrevligt sätt? Om man bokar paketresa, flyg eller hotell är det viktigt att ha koll på vilka avbokningsregler som gäller.

Vad tror du om resandet 2021?

Hur tänker du kring resor och resande 2021? Hur tror du att det kommer att bli, och vad tror du att man kommer behöva tänka på?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev