Meny Stäng

Stockholms Spelmuseum – Pong, Pac-man, Pokémon

Annons

Stockholms Spelmuseum är ett litet museum i en källarlokal, som berättar om TV-spelens historia. Här kan man se och prova allt från tidiga arkadspel, som Pac-Man, till dagens moderna storspel.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Stockholms spelmuseum

Stockholms Spelmuseum ligger på Markvardsgatan, strax intill gymnasieskolan Norra Real i Vasastan. Vi tog oss hit med våra elcyklar, men det är förstås också enkelt att ta sig hit med buss eller tunnelbana. Väl framme hittar man en liten skylt där det står ”Spelmuseum” och som leder ner i en källare …

Stockholms spelmuseum

TV-spelens historia

Stockholms Spelmuseum är något så udda som ett museum som berättar om TV-spelens historia. Man kan läsa att de första experimenten med elektroniska spel på bildskärm genomfördes redan på 1940-talet.

I början på 1970-talet grundades företaget Atari, och 1972 lanserade de spelet ”Pong”, som ställdes ut på en pub i Kalifornien. När besökarna samlades runt maskinen förstod man att detta var en hit.

Snart lanserades många olika spel, som alla påminde om varandra, med en enkel pixel som hoppade runt på skärmen. Men var Pong först? Nej, det visade sig efter ett tag att även Pong var en kopia …

TV-spel

TV-spelsnostalgi på Stockholms Spelmuseum

Om man någon gång har spelat TV-spel är det lätt att bli nostalgisk när man kikar runt i museet. Har du till exempel spelat spel på Commodore 64, från 1982? Eller har du minnen från Amiga 500 eller tidiga varianter av Nintendo, Xbox eller Playstation? Minns du spel som The Legend of Zelda, Super Mario, Pokémon eller Tetris? Då blir du definitivt nostalgisk när du kikar runt i Stockholms Spelmuseum.

Commodore 64 på Stockholms spelmuseum

Nintendo Wii och Nintendo Wii Sports var speciella när de kom, med sina rörliga handkontroller. Jag (Helena) testade faktiskt det aktiverande TV-spelet Nintendo Wii i gruppbostäder för personer med LSS-insats för ganska många år sedan, och skrev en rapport om det. Tanken var att spelet både skulle uppmuntra till fysisk aktivitet och social samvaro, och det blev ett positivt resultat på flera sätt.

Nintendo Wii

Peter hittade också en spelkonsoll från Sony som han kände väl igen. Både han och sönerna hade de här ett tag, och framför allt sönerna spelade flitigt under våra olika resor.

Stockholms spelmuseum

Super Mario

Vi lärde oss också lite mer om TV-spelsfiguren Mario, som skapades av Shigeru Miyamoto. På den tiden när Mario skapades var de tekniska begränsningarna ganska stora, och det var till stor del dessa begränsningar som styrde hur utseendet blev.

Mario på Stockholms spelmuseum
Shigeru Miamoto

Spela på Stockholms spelmuseum

Stockholms Spelmuseum är inte speciellt stort, och det går ganska snabbt att titta runt på utställningen. Om man gillar att spela nostalgiska spel kan man däremot roa sig lite längre. Det finns ett gäng olika spel att testa, och för mindre barn finns också ett pysselrum.

Peter spelar

Framtiden

Längst in in lokalerna finns en liten utställning som handlar om framtiden. Här pratas om augmented reality, och om hur gränserna mellan mänskligt och artificiellt suddas ut.

WIFI.se
Framtiden på Stockholms spelmuseum

Att besöka Stockholms Spelmuseum

Vi tog oss igenom Stockholms Spelmuseum ganska snabbt. Det var kul att kika runt men för oss, som bara är måttligt roade av spel, var det på gränsen att den korta rundturen var värd pengarna. För den som är road av TV-spel, eller som kanske vill ta med TV-spelsroade barn eller barnbarn, kan detta förstås vara helt rätt ställe.

Har du varit på museet, och vad tyckte du? Har du kanske minnen av några av de här TV-spelen?

Fakta om Stockholms spelmuseum

  • Adress: Markvardsgatan 2, 113 53 Stockholm
  • Hitta hit: Tunnelbana till station Rådmansgatan (uppgång Handelshögskolan), tunnelbana till station Tekniska högskolan (uppgång Odengatan) eller buss (nr 2, 4, 6, 50, 67 eller 72) till hållplats Roslagsgatan.
  • Mer info: Du hittar mer information på museets webbsida.

Öppettider och priser

  • Öppettider: Torsdag-fredag kl. 12–17 och lördag-söndag kl. 10–15 (2020)
  • Inträde: 80 kronor samt gratis för barn 0-5 år (2020)
  • Betalning: Endast kortbetalning acceteras, inga kontanter hanteras.

Service och regler

  • Mat: Det finns ingen matservering eller café. Medhavd mat eller dryck är ej tillåten.
  • Väskor: Större väskor är inte tillåtna i lokalerna, och kan lämnas i garderoben bakom kassan.
  • Husdjur: Husdjur är inte tillåtna i lokalerna.
  • Butik: Det finns en liten museishop med spelrelaterade prylar.
  • Pysselrum: Litet pysselrum för barn.

Tillgänglighet

  • Lokal: Stockholms Spelmuseum ligger i en källarlokal en trappa ned, utan hiss, ramp eller ledstång.
  • Toalett: Tillgänglighetsanpassad toalett finns.
  • Ledsagare: Ledsagare med ledsagarintyg går in gratis.

Visningar och event

  • Guidade visningar: Visningar på 30-40 minuter för grupper om högst 30 personer. Bokas via webbsidan.
  • Svensexa/barnkalas: Privata grupper om max 15 personer kan boka museet mellan kl. 15:15 och 16:45 på lördagar och söndagar.
  • Företagsevent: Stockholms spelmuseum kan hyras för olika aktiviteter, som till exempel, bokrelease, avdelningsmingel eller AW. Guidad visning eller trekamp kan inkluderas. Kontakta museet för info.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev