Meny Stäng

Polismuseet i Stockholm – om polisen och samhället

Annons

Polismuseet i Stockholm berättar om polisens arbete, men också om brottsoffren och om hur vi vanliga människor ser på polisen. För tillfället visas också utställningen “Avtryckaren”, som genom fotografier berättar om både förövare och polisarbete genom historien.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Polismuseet i Stockholm

Polismuseet ligger i Museiparken på Gärdet i Stockholm, strax intill en hel rad andra museer. Vi besökte museet i våras, precis innan de stängde ner på grund av covid-19. Nu har de öppnat igen, och då känns det genast lite roligare att berätta om vårt besök.

Vi hade inte läst på så noga och förväntade oss kanske en samling av “historiska polisföremål”, som bilar och uniformer. Detta var inte alls vad som mötte oss. Först blev vi kanske lite besvikna, men snart insåg vi att museet hade en hel del intressant att berätta.

Utställningar på Polismuseet

På Polismuseet i Stockholm finns flera olika utställningar, både permanenta och tillfälliga sådana. Vi tittade bland annat på utställningen “Avtryckaren” som hade premiär i februari 2020 och visas fram till december 2021.

Avtryckaren – 150 år av polisfotografi

Den tillfälliga utställningen “Avtryckaren” handlar om människorna framför och bakom polisens kamera. Man kan reflektera över hur kameran använts i polisens arbete, och samtidigt får man en inblick i en mängd olika brott och människoöden.

På helgerna ges guidade visningar av utställningen. Vi kikade runt på egen hand, men även det var intressant. Bland annat fick vi lära oss lite mer om “Ryssligan” från 1910-talet, “Salaligan” från 1930-talet och Norrmalmstorgsdramat 1973.

Lösdrivare kunde enligt “Lösdriverilagen” sättas på tvångsarbetsanstalt och prostituerade kvinnor registrerades och fick särskilda regler att hålla sig till, som förbud att visa sig i öppna fönster eller härma medelklasskvinnornas klädedräkt.

Vid spegelstolen placerades den misstänkte för fotografering. Jag testade på Peter, det funkade rätt bra, eller hur?

Polismuseet i Stockholm
Peter på Polismuseet i Stockholm

Vi & dom – en utställning om hatbrott

Utställningen “Vi & Dom” handlar om brott som begås på grund av offrets sexuella läggning, religion eller etniska bakgrund. Detta är en utställning som berör och som känns viktig.

Om hatbrott på Polismuseet i Stockholm
Polismuseet i Stockholm

Brottsspår

I utställningen “Brottsspår” är det själva brottsplatsen som står i centrum. Här får man leva sig in i kriminalteknikerns roll och fundera över vad som kan ha hänt.

Polisen i dina ögon

Den utställning som vi nog ägnade kortast tid var “Polisen i dina ögon”. Det handlar om att bilden av polisen påverkas av nyheter, filmer och sociala medier, och om hur till exempel upplopp kan blossa upp efter en konflikt på Instagram. Kanske var vi lite trötta när vi kom hit?

Polismuseet i Stockholm

Barnutställningen Polis, polis …

Det finns en barnutställning med polisleksaker, gåtor och filmer. Det var nästan helt tomt på museet när vi var där strax innan stängning i våras, så vi fick “leka” i fred med polisbilen och polismotorcykeln.

Polismuseet i Stockholm

Polisens fordonssamling

Så, var finns alla gamla polisfordon då? Vi tänkte helt enkelt att de inte har sparats, men efteråt läste jag på museets webbsida att det finns en samling av historiska polisfordon i Tullinge söder om Stockholm. Dessa visas tydligen årligen upp på ett öppet hus samt för förbokade grupper. Då kan man se 50 olika polisfordon från år 1918 och framåt.

Se fler museer i närheten av Polismuseet

Om du har energi och ork över för fler museer, så finns det flera intressanta och trevliga ställen i närheten att välja på. Följande museer ligger precis intill. Man kan också göra, som vi gjorde, och kila in på Etnografiska och äta lunch!

Har du varit på Polismuseet i Stockholm? Hur var din upplevelse?

Fakta om Polismuseet i Stockholm

 • Adress: Museivägen 7, Stockholm
 • Läge: Ligger vid Museiparken på Gärdet, inte långt från Kaknästornet.
 • Mer info: Du hittar mer information på museets webbsida.

Öppettider

 • Ordinarie öppettider: Tisdag – fredag 12:00-17:00 samt lördag och söndag 11:00-17:00 (2020).
 • Avvikande öppettider: Några dagar om året håller Polismuseet stängt eller extra måndagsöppet. Se museets webbsida för aktuella tider.

Priser

Alla priser nedan gäller för 2020. För eventuella ändringar se Polismuseets webbsida. Observera att skol- och fritidsgrupper måste föranmäla besök.

 • Barn och ungdomar t.o.m. 19 år: Fri entré
 • Studenter: 40 kr
 • Pensionärer: 40 kr
 • Vuxen: 60 kr
 • Årskort vuxen: 200 kr

Service och praktisk info

 • För barnfamiljer: Skötrum finns vid toaletterna vid entrén. Barnvagnsplats finns. Man kan inte ta med barnvagnen in i barnutställningen.
 • Förvaring: Vid entrén finns kostnadsfria förvaringsskåp.
 • Matservering: Kaffe- och godisautomat finns, samt mikrovågsugn. Egen matsäck är tillåten, men platserna är begränsade. Det är inte tillåtet att duka till kalas. Restaurang kan du hitta på museerna strax intill.
 • Butik: Det finns en museibutik med böcker, barnböcker, leksaker med mera.

Visningar och aktiviteter

 • Visningar: Visningar som inte behöver bokas i förväg ges enligt kalendarium på museets webbsida. Utöver dessa kan visningar bokas för grupper.
 • Aktiviteter för barn: Barnutställning och på helgerna visning i barnutställningen.
 • Skolprogram: Pedagogiska program och pedagogiskt material finns för skolor.

Tillgänglighet

 • Tillgänglighet i lokal: Man kan ta sig fram i hela museet med rullstol eller rullator.
 • Utställningar: I utställningarna används lättlästa texter samt pictogram. Det finns även flera ljudillustrationer.
 • Toaletter: Tillgänglig toalett finns i entrén.

Ta sig till Polismuseet

 • Buss: Ta buss 69 från Centralen mot Blockhusudden/Kaknästornet. Kliv av vid Museiparken.
 • Bil: Det finns några avgiftsbelagda parkeringsplatser vid museet. Observera att det kan vara svårt att hitta parkering under till exempel skollov och helger. Det finns också parkeringar vid Etnografiska museet, Källhagens värdshus och vid Kaknästornet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev