Meny Stäng

Fotoutmaning i mars – färdmedel

Annons

Idag blir det fotoutmaning här på FREEDOMtravel. Fotoutmaningen är ett sätt att utmana oss själva – men om någon vill haka på så är det roligt! Fotoutmaningen i mars har tema ”färdmedel”.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Fotoutmaning

Det är bloggaren Marias Memoarer som dragit igång fotoutmaningen, och hon har i sin tur hämtat inspiration från Lonely Planets instagramkonto.

Hur många olika färdmedel har du lyckats fånga på bild?

Utmaningen handlar om färdmedel som man fotat under resor, eller kanske hemma? Det exakta antalet beror förstås på hur man väljer att räkna, men det kanske är mindre viktigt. Det vikigaste är nog att leta i gömmorna och hitta spännande och roliga foton på färdmedel. Här är våra bidrag. Vi har valt att dela in dem i fyra kategorier

  1. På vägen
  2. På spåret
  3. I luften
  4. I vattnet

1. På vägen

Vi börjar på vägen, och då måste vi förstås börja med husbilar. Vi har fotat så många olika husbilar, stora och små, nya och gamla, klassiska och kreativa. Här är ett pyttelitet urval, med vår FREEDOM på största bilden.

Vanliga bilar ser man förstås jämt, men det är inte så jätteofta som vi fotar dem. Kameran åker kanske främst fram när vi ser lite annorlunda bilar. Allra mest intressanta bilar har vi sett på Malta!

Bussar ser vi förstås också ofta, men det är inte så ofta de kommer med på bild. Amfibiebussen i Stockholm är ju däremot så speciell att den också fått ett eget inlägg:

Moppar och motorcyklar ser man ju ofta, och i vissa länder kan de vara tungt lastade. Motorcyklarna på stora bilden är från ”Mälaren runt”, fotat vid starten utanför vår marina.

I Asien kan man också se moppar med sidovagnar, tuktuks och – om man befinner sig i Filippinerna – jeepneys. Dessa fordon används som en slags buss, och är en förlängd Willys Jeep, ett militärfordon som amerikanerna lämnade efter sig i landet vid andra världskrigets slut. Jeepney produceras i dag helt på Filippinerna. 

Naturligtvis blir det lite cykelfoton i samlingen också! Våra elcyklar känner du kanske igen om du följer bloggen. Den stora bilden är från en tur med cykeltaxi i Beijing för många år sedan.

2. På spåret

Då var det dags för fördmedel som går på spår. Det som vi kanske åker oftast – tunnelbana och pendeltåg – har vi minst foton på. Tåg finns det däremot en hel del i arkiven.

Vi hittar också lite blandade bilder på spårvagnar.

3. i luften

Då var det dags för färdmedel i luften! Vi börjar med några olika sorters flygplan.

Helikopter och luftballong ser man ju då och då. När den där lilla ”gyrokoptern” kom flygande över vår husbåt visste vi inte ens vad det var, men som tur är så finns det alltid någon läsare som kan berätta.

Vi måste också ta med några våghalsiga ”färdmedel”. Linabana är kanske inte så våghalsigt egentligen, men eftersom jag (Helena) tycker att linbanor är läskiga så räknas den ändå dit. Att jag gjorde hängflygning var ju lite överraskande, eller hur!?

4. I vattnet

Tills slut blir det foton på färdmedel i vattnet. Vi börjar med diverse gummibåtar och kanoter.

Vi fortsätter sedan med lite diverse motordrivna båtar. Faktum är att jag tror att jag har tusentals foton på båtar. Detta är ett litet, litet urval.

Att segla kan vara en upplevelse och dessa foton påminner oss om det. För något år sedan seglade vi med skolfartyget Gratia och i somras seglade vi i Polen och Tyskland med en Bavaria C50. En fantastisk upplevelse!

Vi måste förstås också ta med några foton på kryssningsfartyg och färjor. Det blir en liten blandning.

Finns det några fler färdmedel?

Det enda vi inte tagit med nu, det är väl djur, som förstås också kan användas som färdmedel. Vi avslutar det här inlägget med några foton på djur som ibland används för att förflytta sig.

Vilka färdmedel har du fått med på bild?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev