Meny Stäng

Fotoutmaning i maj – tema mönster

Annons

Då var det dags för fotoutmaning igen! Under mars var temat fordon och under april var temat vatten. Denna månads tema är … mönster! Ett riktigt spännande och roligt, men också utmanande tema.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Fotoutmaning i maj

Det är resebloggaren Marias memoarer som håller i fotoutmaningarna och temat för maj är “mönster”. Det handlar om alla möjliga mönster man kan se runt om sig, både sådana som är naturliga och sådana som människan har skapat.

Jag upplevde det här temat som roligt, men ganska utmanande. Det svåra för mig har varit att komma på var någonstans jag kan ha sett mönster … Här är i alla fall resultatet, som jag valt att dela in i randigt, rutigt, runt, sexkantigt, blommigt och fler mönster.

Randigt

Zebran är ett randigt djur, ränderna går aldrig ur. Men det finns också mycket annat runt om oss som är randigt. Här är några randiga motiv som fastnat på min kameralins.

Bambu
Taket på Knut Hamsun-museet i Norge är gjort av bambu
Couscous med grönsaker i Marocko
Klippor Nordnorge
Randiga klippor i Nordnorge

Rutigt

Var hittar man rutiga mönster? På alla möjliga ställen tror jag. Mest förvånade var vi i Doolin i västra Irland, där klipporna spruckit upp i ett nästan perfekt rutigt mönster.

Staket i Schleswig-Holstein, Tyskland
Mattor
Rutig matta på rutigt golv i Marocko
Camping Cliffs of Moher Doolin
Rutigt landskap i västra Irland

Runt

Mönster med runda former kan man hitta på olika håll, både i naturen och i byggnadskonsten. Vi har bland annat hittat runda former i Gaudis arkitektur i Barcelona.

Ljusshow i Valencia under festivalen Las Fallas
Judiska huvudbonader i Jerusalem
Casa Batlló I Barcelona
Casa Batlló i Barcelona, arkitekur full av runda former

Sexkantigt

Man kan ju tycka att sexkantiga mönster borde vara gjorda av en människohand, men så behöver det inte vara. Stenformationerna Giant’s Causeway i Nordirland är alla sexkantiga, och helt naturliga.

Stenformationerna Giant's Causeway i Nordirland
Stenformationerna Giant’s Causeway i Nordirland 

Blommigt

Blommiga mönster ser man ju då och då, till exempel på kakel eller textilier. Här är några blommiga mönster jag hittat i arkivet.

Målning
Mönster med blommor i Marocko
Blomsterparad
Klänningar med blommiga mönster på blomsterparad i Valencia, Spanien
Sedan är ju blommorna i sig också fulla av mönster …

Fler mönster

Jag hittade många olika mönster bland våra foton, och många passar inte in bland benämningar som randigt, rutigt eller blommigt. Här kommer ett urval av andra mönster.

Marockanskt hantverk
Marockanskt hantverk
Jugendhusen i Riga
Jugendhus i Riga
Påfåglar och barn
Påfåglar i Tjeckien

Bonus: Mönsterås

Vi avslutar med en bonusbild från orten Mönsterås, som vi besökte med husbilen 2009. Bilden får vara med enbart på grund av ortens passande namn, men om man kikar noga kan man nog hitta några mönster där också.

Mönsterås centrum

Har du några speciella foton eller minnen på temat mönster?

Berätta gärna, eller gör ett eget inlägg med fototema “mönster”.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev