Laddbox hemma – varför det och hur funkar det? Om du har en laddbar bil, alltså en elbil eller en laddhybrid, är det tryggt och smidigt att kunna ladda bilen hemma med en laddbox. Vi går igenom vad man ska tänka på vid valet av box och hur man bär sig åt för att få skattereduktion vid köpet.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att skaffa en laddbar bil

Vi har nyligen gjort oss av med vår personbil och kör nu med elcyklar (när vi inte kör husbil). Om vi skulle skaffa personbil igen skulle det gärna få vara en laddbar sådan. Just nu är det flera i vår bekantskapskrets som skaffat elbil eller laddhybrid, och det verkar stämma bra med aktuell statistik.

För oss är det än så länge laddbara elcyklar som gäller …

Antalet laddbara bilar ökar rejält i Sverige

Antalet laddbara bilar har ökat rejält under det senaste decenniet. År 2013 fanns bara något tusental laddbara bilar i Sverige. Idag närmar sig det totala antalet 250 000, och laddbara bilar utgör fyra procent av personbilsflottan. Nedan kan du se siffror från Elbilsstatistik.se:

Av de laddbara bilarna i Sverige är 68 procent laddhybrider, medan 32 procent är elbilar. Idag finns drygt 2500 publika laddningsstationer i landet, där man kan ladda sin bil.

Installera laddbox hemma – varför det?

Den som har en laddbar bil kan installera en laddbox hemma, för att alltid smidigt kunna ladda bilen i hemmet. Man kan visserligen ladda bilen med ett vanligt 230 V-uttag, men eftersom hemmets elsystem inte är anpassat för den långa och höga belastningen finns det risk för överhettning, vilket kan innebära brandrisk.

Det tar också väldgt lång tid att ladda en bil på det här sättet. Om du laddar en elbil med en batteristorlek på 80 kWh i ett vanligt eluttag tar det ungefär 35 timmar att ladda bilen från 0-100 procent. Om du istället använder en laddbox med en kapacitet på 22 kW kan du ladda bilen från 0-100% på under fyra timmar.

laddbox hemma

Vilken laddbox ska man välja?

Det finns en rad olika tillverkare som producerar laddboxar, och att säga vilket märke som är ”bäst” kan vara svårt. Det finns, vad vi känner till, inga objektiva jämförelser i Sverige idag. Däremot finns det en del saker man kan tänka på, för att hitta den laddbox som passar en själv bäst. Du kan bland annat behöva tänka igenom:

  • Behöver du 1 eller 2 uttag?
  • Vill du att laddkabeln ska vara inbyggd, lång eller kort?
  • Vill du att dynamisk lastbalansering ska ingå? (Innebär att laddboxen anpassar laddstyrkan efter husets övriga strömförbrukning, så att du inte behöver oroa dig för att säkringen ska gå.)
  • Vill du att smart molntjänst ska ingå? (t.ex. för att distansstyra laddning)
  • Kan företaget ansöka om skattereduktion för grön teknik? (Kräver att bolaget är svenskregistrerat eller registrerat hos Skatteverket.)
laddbox hemma - olika modeller
Olika märken och modeller, från vänster högst upp: 1) Zappi V2 22 kW, 2) Zaptec Go 22 kW, 3) Wallbox Pulsar Plus 22 kW, 4) Garo GLB 22 kW, 5) Charge Amps Halo 11 kW och 6) Easee Home 22 kW

Så får du skattereduktion för grön teknik

När du installerar en laddbox hemma kan du som privatkund få 50 procents skattereduktion för kostnader för arbete och material, på upp till 50 000 kronor. Det fungerar ungefär som ROT och RUT där du får avdraget direkt på fakturan från leverantören. Företaget som levererar och installerar laddboxen begär sedan utbetalning från Skatteverket. 

Har du en laddbar bil – eller skulle du vilja ha?

Eftersom statistiken talar sitt tydliga språk – att elbilar och laddhybrider ökar – skulle det vara intressant att höra hur det är bland våra läsare. Har ni en laddbar bil hemma, eller har ni funderat på att skaffa en? Om ni har en, har ni i så fall skaffat en laddbox hemma?

Källor för denna artikel:

www.elbilsstatistik.se/

WIFI.se

laddsmart.se/laddbox-hemma/

laddsmart.se/basta-laddboxen/

www.skatteverket.se/privat/fastigheterochbostad/gronteknik/

Prenumerera på vårt nyhetsbrev