Meny Stäng

Livet ombord på segelfartyget Gratia

Annons

Igår spenderade vi en hel dag ombord på segelfartyget Gratia, som tillhör Stiftelsen Svenska Kryssarklubbens Seglarskola. Det blev många timmar ute i den friska havsluften. Vi hissade och bärgade segel, slog knopar, kryssade, pumpade vatten med länspumparna, softade på däck och hade trevligt tillsammans med besättningen över god mat i mässen. Så hur är livet ombord på ett segelfartyg från år 1900 egentligen?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Morgonrutiner vid Utö

Vi sjutiden igår morse vaknade vi i våra bingar. Det ser kanske lite trångt ut, men efter en lång dag till sjöss lovar jag att man ändå sover gott! Morgonen började med grötfrukost, lite morgontoalett och städning av fartyget. Sedan var det bara att hissa flagg och ge oss iväg!

Gratia sovplatser
Trångt eller inte – här sover man gott efter en dag till havs
Utö
Flaggan är hissad och vi styr ut från Utö

Arbetsuppgifter ombord

Det finns alltid arbetsuppgifter ombord på ett segelfartyg som Gratia. Segel ska hissas och bärgas, man ska kryssa mellan öar, man ska pumpa läns (träbåtar läcker alltid och ska göra det har vi fått lära oss), och när ingenting är akut finns det alltid några rep som ska “kvajlas” (snurras ihop och hängas upp, om jag fattat ordet rätt  …).

Hela tiden ropas saker om gaffelsegel, pikfall, klo och klyvare. Man fattar förstås inte hälften, men instruktörerna lyckas ändå sätta oss i arbete. När man inte förstår hur nånting hänger ihop heter det alltid att man måste titta uppåt – för där finns svaren!

Varför kan grisar inte segla? För att de har för hårda nackar och inte kan titta uppåt.

Segling Gratia
Ibland får man hugga i!
Dags att pumpa läns!
Kartläsning segelbåt
Det är bra att ha koll på var man är!
Musning
Peter ägnar sig åt musning
Spaning på däck
Vad finns föröver?
Segel Gratia
Dags att ta ner seglen
Gratia
Ibland finns det även chans att koppla av lite!

Kväll i Träskö-Storö

På kvällen la vi till vid en klippa på Träskö-Storö. Fantastiskt fint att kunna stanna såhär mitt i skärgården! Efter en lång dag till sjöss satt det fint med en god måltid (supergod köttgryta, rött vin och senare lite ost och kex) och en massa prat och skratt i mässen. Idag, söndag, är det dags för vår sista seglingsdag!

Gratia segelfartyg
Vi har lagt till i Träskö Storö

Denna segling genomfördes i samarbete med Stiftelsen Svenska Kryssarklubbens seglarskola. Texterna, bilderna och åsikterna är som vanligt våra egna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev