Meny Stäng

Gratias historia – från lyxyacht till skolfartyg

Som du kanske vet så var vi ute och seglade med fartyget Gratia i helgen. Men vad är det här för skepp egentligen? Vi måste faktiskt berätta lite om Gratias fascinerande historia!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Sagan börjar År 1900 i Isle of Wight

Gratias historia börjar i Isle of Wight år 1900. På den tiden hette fartyget Bertha, men redan 16 år senare köptes hon av en fransman, döptes om till Aziade och flyttades till den franska västkusten. Fartyget bytte ägare ytterligare några gånger och 1936 fick den ett återigen nytt namn – Blue Shadow.

Segelbåt
Fartyget Gratia har varit med ett tag!

Lyxyacht med badkar

År 1938 tog en man med namnet Einar Hansen över fartyget, som han döpte till Cinderella. Einar ville få lite ordning på sin oregerlige son och tänkte att det skulle hjälpa (?) att fixa en lyxyacht åt honom. Han lät måla skeppet vitt och inredde det med badkar och flygel.

Badkaret och flygeln är borta - men skeppet är kvar!
Badkaret och flygeln är borta – men skeppet är kvar!

Fartyget blir skolskepp

När Einar Hansen 1964 ville sälja skeppet kom han på att Stiftelsen Svenska Kryssarklubbens seglarskola skulle vara en bra ägare. Det visade sig att de inte hade några pengar, och då bestämde sig Einar för att ge bort fartyget. Tyvärr var seglarskolan fortfarande tvungna att tacka nej – hur skulle de ha råd att bygga om så att båten passade för skolverksamhet?

Ytterligare ett bud: Einar Hansen gav bort fartyget tillsammans med en check för att bygga om. Seglarskolan tog tacksamt emot och döpte fartyget till “Gratia”, det vill säga “tacksamhet”.

Segelbåt Gratia
Gratia seglar idag som skolskepp

Skolskepp med många sängar

Här kommer ett Nikon 360-KeyMission foto från mässen, där man äter och där besättningen sover. Dator: Tryck på den lilla fyrkanten längst ner till höger för att få helskärm och använd musen för att röra dig runt i fotot. Telefon: Tryck på fotot och för telefonen runt dig åt alla håll.

Ganska länge förvarade man grönsaker i det beryktade badkaret, men med tiden har det bytts ut till mer funktionella utrymmen. I mässen finns nu 18 elevsängar och ett matbord. Det finns också ett litet, litet kök (byssa), där det uppenbarligen går att laga mat till 25 personer, och två toaletter.

Toalett Gratia
När man förstått hur den funkar så funkar den utmärkt!

Gratia av idag

Gratia är knappt 30 meter lång och riggad med åtta segel: storsegel, storsegeltopp, fock, klyvare, jagare, mesan, mesantopp och mesanstagsegel (röde baron). Fartyget tar 18 elever och sju befäl.

Stiftelsen Svenska kryssarklubbens seglarskola
Många saker att lära sig ombord
Lära sig segla
Väldigt lätt att lära sig hur allting hänger ihop? NOT, inte direkt! Men roligt!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev