Meny Stäng

Att fixa vattenläckor i en husbåt

Annons

En husbåt är som ett hus. Eller som en båt kanske. Den kräver underhåll. Vi lyfte upp och renoverade hela båten sommaren 2014. Men det är förstås ändå saker som måste fixas, kontinuerligt. Nu var det dags att byta några grejor som vi inte bytte sist, och att fixa diverse vattenläckor. Toaletten läckte vatten, kökskranen läckte vatten och så hittade vi vatten … i skrovet!

Nytt i badrummet

Även om vår husbåt är ganska rymlig kan man lugnt säga att vi har ett litet badrum. En av anledningarna till att vi inte bytte toalett när vi renoverade var att den som fanns var extra liten – och det gjorde ju att vi vann några centimeter i duschutrymmet. Ja, på den nivån är det!

Nu läckte toaletten, så vi var tvungna att byta. Vi frågade i butiken om det fanns lite mindre toaletter och försäljaren sa att ”ja, det finns en barntoalett”. Alltså, nej tack! Men nu har vi en ny toalett, från Ifö. Samtidigt blev det ett nytt badrumsskåp.

Badrum husbåt
Vår nya toalett och vårt nya badrumsskåp (ja det är liiite svårt att fota i vårt badrum)

Ny kran i köket

Det var inte bara toaletten som läckte i vår husbåt, utan också kökskranen. Dags att byta alltså! Det var väldigt struligt, men nu har vi en ny kran, köpt på Bauhaus.

Byta kökskran
Såhär såg det ut när Peter bytte kökskran (tur att jag var på jobbet)
Ny kran
När jag kom hem var kökskranen på plats!

Vatten i skrovet

Både toaletten och kökskranen har alltså läckt, men den största mängden vatten upptäckte vi i … skrovet! Helt plötsligt en dag gick länspumpen igång – vad höll på att hända? Vi öppnade inspektionsluckan och där fanns lite vatten, men inte mycket. Sedan bröt vi upp golvet bortanför inspektionsluckan och hittade … 40 liter vatten!

Vi har torkat upp allt och studerat det hela under några veckor. Inget nytt vatten dyker upp, och vi har kommit fram till att det handlar om kondens som bildas när kallt och varmt möts i ett instängt utrymme. Peter har nu installerat en fläkt och vid det här laget har vi haft stängt ett tag. Det var lite nervöst när vi öppnade upp till skrovet igår kväll – men det var fortfarande helt torrt!

Skrov i husbåt
Idag öppnade vi golvet igen – fortfarande inget vatten!

Missade du förra inlägget om husbåtslivet? Läs Aprilväder i marinan – från sol till snöblandat regn

Prenumerera på vårt nyhetsbrev