Meny Stäng

Att besikta och måla om en husbåt – så här gick det

Hur är det att besikta och måla om en husbåt? Vi har alldeles nyligen tagit upp vår husbåt på land för att besikta den, och för att i viss utsträckning måla. Vi berättar om våra erfarenheter!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att lyfta en husbåt

I förra veckan lyfte vi vår husbåt. Anledningen var främst att vi var tvungna att låta inspektera skrovet. Egentligen trodde vi inte att något skulle vara fel, men det ändå gått tio år sedan senast, och därför krävde marinan en koll. Lite skönt för oss också förstås!

Att besikta en husbåt

Vi hade bokat in en besiktningsman. Med på plats var också vår vän Lennart, som är kemist och expert på färg. Han har tidigare hjälpt oss med att ta fram och välja färger för husbåten, vilket har varit fantastiskt bra.

Besiktningsmannen mätte lagret färg utanpå båten, och ville därefter kika ner i våra inspektionsluckor. Bra att han var så noggrann! Efteråt kunde han bland annat konstatera att skicket på ytskyddet är bra samt att kölsvinet är fyllt med betong, utan antydan på vittring eller korrosion. Väldigt skönt att få veta!

Att måla om en husbåt

När husbåten stod på land passade vi på att måla om vissa delar. Den ljusgrå färgen på själva “huset” är, fascinerande nog, fortfarande i mycket bra skick, så detta brydde vi oss inte om att måla. Vi passade däremot på att måla några av fodren på de fönster som vetter ut mot sjösidan, det vill säga de foder som vi inte kommer åt när båten ligger vid bryggan.

Vi passade också på att måla om allt det svarta, som var slitet. Den här gången valde vi blank färg istället för matt färg. Lennart hjälpte oss också att välja en bra tvåkomponentsfärg, som vi använde på olika ställen på skrovet, där det kunde vara bra med lite förbättring. Här kan du se några bilder från målningen, och resultatet.

Att ha husbåten på land

Vi har haft husbåten på land under cirka fyra dagar. Så annorlunda att se den så här, i sin “fulla storlek”!

Under tiden har vi kunnat gå in i den, med hjälp av en hög stege. Men vi har inte kunnat bo där eftersom el, vatten och avlopp har varit urkopplat.

Så, var har vi bott då? Jo, i husbilen på parkeringen! Väldigt praktisk att ha en husbil ibland måste vi säga!

Att lägga ner husbåten i vatten igen

Till slut var vi klara, och då var det dags att lyfta ner husbåten i vattnet igen. Pampas kom med sin blå båtlyft och rullade iväg båten mot vattnet.

Att sänka ner den gick smidigt, och tog inte speciellt lång tid.

Att bogsera husbåten till sin plats

Vi har ingen motor i husbåten, så den måste bogseras till sin plats vid bryggan. Vi gick dit för att ta emot … Oj, så tomt det såg ut när vår båt inte var på plats!

Men där kom den åkandes! Pampas Marina bogserade vår husbåt, med hjälp av två mindre båtar.

Att angöra husbåten vid bryggan

Vi tog emot vid bryggan och hjälpte till att angöra. Pampas fick hjälpa oss att få dit landgången, och sedan återstod bara fix med tampar och fendrar. Och så skulle rörmokaren komma igen förstås, för att montera in vatten och avlopp.

Nu är husbåten på plats igen, och vi har flyttat in! Ett äventyr var det, och nu känns det bra att allt är gjort, samt att vi har betydligt bättre koll på skrovet!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev