Meny Stäng

Vrak – Museum of Wrecks på Djurgården i Stockholm

Vrak – Museum of Wrecks är ett relativt nytt museum på Djurgården i Stockholm, som invigdes den 23 september 2021. Detta marinarkeologiska museum har fokus på vrak som hittats på Östersjöns botten, och på deras historia.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vrak – Museum of Wrecks i Stockholm

Vrak är ett systermuseum till Vasamuseet och tillhör Statens maritima och transporthistoriska museer, tillsammans med Sjöhistoriska museet, Marinmuseet i Karlskrona och Järnvägsmuseet i Gävle.

Vrak - Museum of Wrecks
Djurgården

Vrak ligger i Båthall 2 vid Galärvarvet på Djurgården i Stockholm.

Att besöka Vrak – Museum of Wrecks

Att besöka Vrak – Museum of Wrecks är en både lärorik och underhållande upplevelse. Detta är ett modernt och snyggt museum, med begränsat antal föremål och mycket interaktivitet. Vi gillade museet eftersom man involveras både känslomässigt och intellektuellt, och eftersom man hinner ta åt sig det som visas.

Helena på Vrak - Museum of Wrecks

Filmvisning: Minnenas hav

Besöket inleds med att man går in i ett stort mörkt rum, där en suggestiv film visas på väggar och tak. Båtar glider förbi, containrar sjunker och dykare simmar ovanför en, som om man befinner sig djupt ner på havets botten. Samtidigt pratar en drömlik röst som vaggar in en i den rätta känslan. Efter filmen är man beredd att möta mysterierna på havsbotten!

Vrak - Museum of Wrecks

Utställning på Vrak: Resande Man

Den första utställningen efter filmen heter ”Resande Man” och handlar om fartyget med samma namn, det vill säga Kronans örlogsskepp som sjönk i en svår storm den 27 november 1660 utanför Landsort. Vraket har varit mytomspunnet under hundratals år, och många försök har gjorts för att hitta det.

Det var först i maj 2012 som fartyget äntligen kunde lokaliseras. Man bärgar inte vraket, och man har lyft upp relativt få föremål. Ändå är utställningen fascinerande, med svävande ”hologram” som visar föremål som hittats på botten. Man kan också lyssna på en ögonvittnesskildring från Andreas Bjugg, en av de som överlevde förlisningen. Plötsligt kommer 1600-talet riktigt nära!

Resande man

Utställning på Vrak: Det delade havet

På nästa våning finns en utställning som fått namnet ”Det delade havet”. Här berättas historien om sex olika sjunkna platser eller skepp. Det hela startar med den dränkta stenåldersplatsen Tybrind Vig och fortsätter förbi Darss (1300-tal), Solen (1627), Vrouw Maria (1771) och U479 (1944) fram till M/S Estonia, som sjönk den 28 september 1994.

Utställningen är interaktiv på flera sätt. De stela porträtten på en av väggarna får till exempel liv när man drar i de nedhängande tamparna.

Vrak - Museum of Wrecks

En berättarröst hörs i högtalarna samtidigt som en ljusshow pekar på tavlorna med pilar och ringar.

Vrak - Museum of Wrecks

Utställning på Vrak: Uppdraget

Ytterligare en intressant utställning är den som fått namnet ”Uppdraget”. Här kan man lära sig mer om marinarkeologiskt arbete eller till och med själv lösa ett marinarkeologiskt uppdrag. Vi måste säga att den här delen av museet är väldigt snygg och engagerande, och om man har ett specifikt intresse kan man stå här och läsa hur länge som helst.

WIFI.se
Peter på Vrak - Museum of Wrecks
Vrak - Museum of Wrecks

Vi fastnade bland annat i arkivet, dels för att det var intressant, men också för att det var så snyggt gjort. Man rullar arkivskåpen åt sidorna, och en inspelad arkivarie dyker upp.

Vrak - Museum of Wrecks

Arkivarien berättar spännande saker och ställer frågor. Om du svarar A får du rulla arkivskåpen åt vänster, och om du svarar B får du rulla åt höger … I nästa skåp dyker arkivarien upp på nytt och ger svar.

Vrak - Museum of Wrecks

Mer att se och göra på Djurgården

Vrak – Museum of Wrecks är ett nytillskott bland Djurgårdens museer, men redan tidigare fanns det ju otroligt många museer här. Om du gillar Vrak gillar du kanske också Vasamuseet, Sjöhistoriska museet och The Viking Museum. Alldeles i närheten hittar du också Skansen, som också har många historier att berätta.

Vasaskeppet

Har du besökt Vrak – Museum of Wrecks? Hur var din upplevelse? Berätta gärna!

Fakta om Vrak – Museum of Wrecks

 • Adress: Djurgårdsstrand 17
 • Kommun: Stockholm
 • Län: Stockholms län
 • Landskap: Uppland
 • Systermuseer: Marinmuseet i Karlskrona, Sjöhistoriska museet, Vasamuseet och järnvägsmuseet i Gävle
 • Läs mer: Du hittar mer information på museets webbplats.

Visningar och aktiviteter

 • Guidningar för grupper: Bokningsbara guidade turer på svenska eller engelska för grupper på upp till 20 personer.
 • Boka lokal: Lokalen Ytan, med utsikt mot vattnet, kan bokas för t.ex. föreningsträff eller middag.

Service och praktisk info

 • Öppettider: Museet håller öppet dagligen, med undantag av vissa helgdagar. Se museets webbplats för aktuell information.
 • Priser: Vuxna 185 kr och barn och unga 0-18 år gratis (2021)
 • Butik: Souvernirbutik finns med böcker och presenter.
 • Matservering: Vrak Café och Bar serverar kaffe, vin, soppa, smörgåsar, fika samt barnmeny.

Tillgänglighet

 • Entré: Till höger om karuselldörren finns en bred entrédörr.
 • Inomhusmiljö: Alla publika utrymmen är tillgängliga för rullstol och barnvagn. Hiss finns, med 1,10 meter bred dörröppning.
 • Toaletter: På entréplan och på övre plan finns stor toalett med dörröppning 1 meter bredd respektive 0,9 meter bredd.
 • Ledarhund: Assistanshund/ledarhund är välkommen. Hundar är inte tillåtna i övrigt.
 • Parkering: Två parkeringsplatser för personer med särskilt tillstånd finns, cirka 20 meter från huvudentrén.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev