Meny Stäng

Reslängtan och äventyrslust – mina första resor

Annons

Vad är det som väcker reslängtan och äventyrslust egentligen? Jag har ingen aning. Jag vet bara att jag alltid varit nyfiken på det som finns längre bort, det som jag inte riktigt känner till.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vi har mest berättat om resor som Peter och jag gjort tillsammans, från vår första gemensamma utlandsresa till Egypten 2005. Men jag har ju också rest en del innan vi träffades! Jag har precis gått igenom gamla fotoalbum och skannat in lite foton … Här kommer del 1: Mina resor fram till 20 års ålder.

Somrar i Tylösand, från 1975 …

De första “resorna” gick från vår bostad i Lund till vårt sommarställe i Tylösand. Här spenderade jag varje sommar med sol och bad, snäckmålning, brevskrivande och kompisar på besök.

Till Tylösand
Min bror, jag, mamma och pappa – på väg till Tylösand i början av sommaren 1983

Vintrar i fjällen, från 1978 …

Vår andra tradition i familjen var skidresor på vintrarna. Varje år åkte vi en vecka till svenska fjällen och jag lärde mig att stå på slalomskidor när jag var tre eller fyra år.

Hamrafjället
Jag i Hamrafjället 1982

Skidor vid Östtyska gränsen, 1985

Skidresan till Harz 1985 blev min första resa utanför Norden. Jag var nio år och tyckte att det var sååå spännande. Jag minns att vi fick knödel till middag och att mamma och pappa kompenserades med sprit när vi fick ett rum med för få sängar (vilket de inte alls var nöjda med!). Mest minns jag att vi bodde precis vid gränsen till Östtyskland och kunde se vakterna patrullera på muren med automatgevär.

Harz
Min bror och jag vid gränsen till Östtyskland 1985

Första besöket i Stockholm … och ridläger 1986-1989

Fotoalbumen ger dålig hjälp här, men jag vet att jag var i Köpenhamn flera gånger med klassen, innan jag första gången besökte Stockholm tillsammans med mina föräldrar. Vi besökte slottet, Skansen och Leksaksmuseet och när mina föräldrar, på tunnelbanan, frågade vad som varit roligast svarade jag (på bred skånska och till övriga resenärers förtjusning) “Eåka tunnelbana”.

I övrigt bestod mina “resor” under den här perioden mestadels av ridläger. När jag var 14 flyttade vi till Stockholm, och ridlägren byttes till teaterläger.

Ridläger
Jag hoppar med hästen Curir på ridläger 1987

Till England med buss, 1991

Äntligen 16 år och tillräckligt gammal för att ge sig av på resa utan föräldrarna! I varje fall om man hängde med ett språkreseföretag … Jag och min bästa kompis Johanna valde en språkresa med buss – för då skulle vi få se Paris också!

Från språkreseorten Bournemouth minns jag att vi fick “konstig” mat (som bread and butter pudding), att vi var hemskt mycket bättre på engelska än de franska språkresetjejerna i samma hus och att man ringde hem med “collect call”.

Språkresa
Min kompis Johanna och jag vid busshållplatsen i Skåne innan avfärd

Utbytesstudent på Island, 1992-1993

Jag var aldrig sugen på att resa till USA eller Storbritannien som utbytesstudent, men när jag som 17-åring fick veta att man kunde åka till Island övertalade jag snabbt mina föräldrar. Jag hamnade hos en familj på Hemön, som är en ö med 5000 invånare söder om fastlandet. Jag gick i gymnasiet (där jag bland annat pluggade danska och maskinskrivning), lärde mig isländska, åt väldigt mycket kolja och festade vilt.

Island
Jag som “vise man” i ett julspel på Island 1992

Island igen, 1993

Trots att jag bodde nästan ett år på Island hann jag inte se något mer än Hemön och Reykjavik. Jag var inte hemma så länge innan jag åkte tillbaka, men den här gången med mina föräldrar. Vi var runt både här och där och tittade på gejsrar, kratrar och vattenfall. Coolt land!

Godafoss
Goðafoss på nordöstra Island

Hos brevvän i Tyskland, 1994

Jag pluggade visserligen franska, men jag tackade ändå ja till en brevvän i Tyskland. Varför inte liksom? Under mitt besök i Bad Bramstedt utanför Hamburg fick jag se dubbade tyska filmer, gå på fest i skogen och följa med på praktik till en veterinär. Hos pojkvännens farmor fick vi supergoda friterade camembert-ostar med rårörda lingon.

Tyskland
Min brevväns pojkvän, pojkvännens farmor, min brevvän och jag 1995 (19 år)

Roskilde-festivalen, 1995

Vad kunde vara coolare än att åka på Roskilde-festivalen egentligen? Flera dagar i sträck med musik, öl, otvättad kläder och sömn på ett hårt tältgolv.

Roskilde
Med fina vänner på en fantastiskt rolig festival (jag längst till vänster)

När jag tänker tillbaka så minns jag resor och utflykter väldigt intensivt, och många av resorna var ju tillfällen att lära om världen och livet. Vill du också ge dina barn möjlighet till spännande och lärorika reseupplevelser? Läs mer här om hur man kan tjäna pengar till klassen.

Vart gick dina första resor? Vad tyckte du om att resa när du växte upp?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev