Meny Stäng

12 intressanta fakta om Salzburg i Österrike

Annons
I samarbete med Österrikes turistbyrå

Har du koll på dessa 12 intressanta fakta om Salzburg? Vi besökte den här vackra staden med husbilen förra sommaren och blev väldigt förtjusta. Salzburg bjuder på allt från kultur och historia till dramatiskt vacker natur. Vi har inte ens hunnit visa alla våra foton ännu. Vi bjuder på några nya foton tillsammans med lite spännande fakta om Salzburg.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Intressanta fakta om Salzburg

Salzburg är fyllt av vackra hus och mäktiga historiska byggnader. Runt staden reser sig höga berg och genom staden rinner en grönskimrande flod. Här har vi samlat ihop lite intressanta fakta om Salzburg. Kanske något som du inte visste?

1. Salzburg betyder ”saltslottet”

Salzburg ligger i ett saltrikt område och stadens namn betyder ordagrant ”saltslottet”. På 700-talet transporterades salt här på Salzachfloden.

fakta om salzburg i österrike

2. En stad med gamla anor

Romarna kom till Salzburg år 15 före Kristus, och då var området redan bebott av kelter. Spåren av människor i området går för övrigt tillbaka till neolitisk tid, det vill säga yngre stenåldern.

fakta om salzburg

3. Ett kloster från 600-talet som fortfarande är i drift

I Salzburg finns ett av de äldsta klostren i den tysktalande delen av världen, och som är det allra äldsta som fortfarande är i drift. Klostret Sankt Peter grundades redan år 695. Här finns för övrigt en unik och väldigt vacker kyrkogård, där Mozarts syster ligger begraven, och katakomber som är väl värda ett besök.

St Peter kloster

4. Ett av Europas största medeltida slott

Det imponerande slottet Hohensalzburg, eller Festung Hohensalzburg som det heter, är den största fullt bevarade borgen i Centraleuropa. Slottet uppfördes år 1077 av ärkebiskop Gebhard och är en av Salzburgs mest populära sevärdheter. Man kan ta sig upp till slottet med hjälp av bergbana, eller genom att promenera, och på toppen har man fantastisk utsikt över hela staden.

fakta om Salzburg

5. En gång en självstyrande stat

Lite intressant fakta om Salzburg är att staden länge var en självstyrande stat, efter att det blev självständigt från Bayern i slutet på 1300-talet. Först år 1816 blev staden en del av Österrike.

Österrike

6. Unescos världsarvslista

Den gamla staden i Salzburg, alstadt, blev 1996 upptagen på Unescos världsarvslista. Förutom den fantastiska arkitekturen är det stadens betydelse för musik och kultur som bidragit till den ärofyllda listningen.

Fakta om Salzburg

7. Mozarts födelseplats

Wolfgang Amadeus Mozart föddes i Salzburg den 27 januari 1756. Det här underbarnet skrev sitt första musikstycke för klaver som 3-åring och började spela violin som 6-åring. På plats i Salzburg kan du besöka hemmet där han växte upp, på Getreidegasse 9.

Mozarts födelsehus Salzburg

8. Inspelningsplats för Sound of Music

Familjen Trapp, som är huvudpersoner i musikalen Sound of Music, kom från just Salzburg. Dessutom spelades filmen in här, och för den som är ett Sound of Music-fan finns många inspelningsplatser att besöka, antingen på egen hand eller på en guidad tur.

Sound of Music-museet

9. Europas äldsta restaurang

Restaurangen Stiftskeller St. Peter anses vara den äldsta ännu fungerande restaurangen i Europa. Krogen nämns i dokument från år 803 och Mozart var stamkund här. Andra som ibland påstås ha ätit här är Karl den Store och Christopher Columbus. Och Peter från FREEDOMtravel förstås!

WIFI.se
Stiftskeller St Peter i Salzburg

10. Traditionella smidesjärnskyltar på Getreidegasse

Getreidegasse är en trevlig shoppinggata med vackra hus och massor av butiker, som säljer allt från mode till Mozartkulor. Det man framför allt lägger märke till här är att alla butiksskyltar är väldigt vackra och utformade på traditionellt sätt i smidesjärn, till och med skylten över McDonalds.

Fakta om Salzburg i Österrike

11. Trädgård med dvärgar

Vid Mirabell Gardens i Salzburg finns en trädgård med dvärgar uthuggna i marmor. Dvärgträdgården byggdes på 1700-talet och många av dvärgarna är karikatyrer av riktiga personer. Flera har dock försvunnit under åren, och av de 28 ursprungliga dvärgarna finns bara 15 kvar. Mirabell Gardens är för övrigt också värt att besöka för de vackra trädgårdarna och för slottet med den speciella trappan ”the Angel Staircase”.

12. Världens största isgrotta

En knapp timme söder om staden Salzburg, i förbundslandet Salzburg, ligger världens största isgrotta. Eisriesenwelt är en labyrint med en total längd på över 42 kilometer, och vissa av salarna är så stora att de skulle rymma en jumbojet. Allting är täckt av is, och på vissa ställen är isen 25 meter tjock. Som turist ser man bara en liten del av grottan, och ändå går man 134 meter uppför långa slingrande trappor.

Fakta om Salzburg

Mer tips och fakta om Salzburg

Salzburg bjuder på väldigt mycket att se och göra! Några av våra bästa upplevelser från förra sommaren inkluderar en promenad i området längs Mönchs berg, ett besök på bryggeriet Augustiner Bräu, en Mozart ”Candle Light Dinner” och en tur med linbanan till toppen av Untersberg.  Läs gärna vårt inlägg från i somras:

Om du vill ha ännu mer restips, och kunna ställa frågor till andra personer som reser i Österrike, kan vi också tipsa om att gå med i Facebook-gruppen “Semester i Österrike”.

Fakta om Salzburg i Österrike

Var kan man bo i Salzburg?

Vi vill avsluta med att tipsa om den superfina Camping Panorama i Salzburg, där vi bodde tre nätter i somras. Här stod vi fantastiskt fint med husbilen, på hög höjd med utsikt över Salzburg och bergen. Att ta sig in till stan med buss var superenkelt, och bussen låg bara en kort promenad bort. Om du inte reser med husbil eller husvagn hittar du olika hotell och andra boendeformer på Salzburg.info.

Österrike berg
Utsikt från Camping Panorama

Har du varit i Salzburg i Österrike? Har du några fler tips, eller några intressanta fakta om Salzburg att berätta om?

Alla våra bästa tips om Österrike. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev