Meny Stäng

Några reflektioner från Island

Annons

Idag bjuder vi på några reflektioner från Island. Vi har i stort sett rapporterat klart från vår Islandsresa och vi passar på att dela med oss av några saker vi la märke till under resan. Samtidigt passar vi på att visa några av de foton som vi ännu inte hunnit visa.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

1. Isländskan har fantastiska ord

Du som följer den här bloggen vet kanske att jag (Helena) pratar isländska någorlunda, eftersom jag var utbytesstudent på Hemön som 17-åring. På ett sätt (uttalsmässigt!) sitter det isländska språket i ryggmärgen, men samtidigt märker jag att jag har ett begränsat ordförråd. Om jag bara fick spendera lite mer tid på Island skulle det förstås ramla på. Orden är ju så underbara! Här är några favoritord som jag påmindes om under resan:

  • Farfuglaheimili – vandrarhem (eg. “flyttfågelhem”)
  • Strax – genast
  • Lögregla – polis (eg. “lagregel”)
  • Leigubíll – taxi (eg. “legobil”, ungefär som “legosoldat”)
  • Bandaríkin – USA (eg. “bandrikena” ungefär?)
  • Svartfjallaland – Montenegro (eg. “Svartbergsland”)
Island

2. Islänningarna kör jeepar

På Island kör man gärna stora bilar med fyrhjulsdrift. Det finns förstås en anledning. Om man vill ge sig ut i naturen, utanför de stora lederna, då behöver man fyrhjulsdrift. Kanske kör alla dessa jeepar ut i naturen emellanåt. Kanske cirklar de oftast i Reykjavik. Det är svårt att veta, men stora är de!

Reykjavik

En del av jeeparna vi såg var större än andra. Några av dem var svarta och såg ut som enorma militärfordon. Andra var vita. Vi frågade och fick veta att de flesta av dessa används för guidade turer ut i den vilda naturen med turistgrupper.

Jeep

3. Islänningarna är pirater?

Alltså, denna punkten får du nog ta med en nypa salt. Men en islänning vi träffade sa just så “We are pirates”. Hon syftade på att de första islänningarna flydde den norska kungen för att de ville styra sig själva, och menade att de nu valt bort EU av ungefär samma anledning. Hon förklarade vidare för oss att man har mindre byråkrati på Island, och att man inte måste skriva papper på allt. För övrigt träffade vi en islänning som är aktiv i Piratpartiet. Så, islänningar är pirater … eller?

Lunnefåglar

4. Det finns inte McDonads på Island

Visste du att det inte finns McDonalds på Island? Man kan bli frestad att tro att de ståndaktigt stått emot den gigantiska snabbmatsjätten, men enligt vad vi fick höra så gick McDonalds i konkurs under den ekonomiska krisen. Det finns dock gott om andra snabbmatskedjor!

Reykjavik Island

5. Landskapet passar för film

Landskapet är magiskt, och det är inte konstigt att man har spelat in flera filmer här. Några av de filmer och TV-serier som (delvis) spelats in här är Bröderna Lejonhjärta, Interstellar, Batman Begins, Tomb Rider, Prometheus, två olika James Bond-filmer samt Game of Thrones.

Det är fantastiskt att resa genom ett landskap som växlar mellan glaciärer, lavafält, berg, öppna vidder, raviner, vattenfall och gejsrar. Om du missat så kolla gärna in våra inlägg om Islands natur:

Har du också rest på Island? Vilka reflektioner gjorde du?

Isländskt landskap
Island
Alla våra bästa tips om Island. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev