Meny Stäng

Island runt med bil – 9 platser du måste se

Annons

Har du funderat på att åka Island runt med bil? På senare tid har vi sett mycket om Island i sociala medier, så det känns som att intresset för den lilla sagoön är stort. Har jag nämnt att jag (Helena) bott där under ett helt år? Att jag rest tillbaka sisådär fem gånger? Att jag åkt Island runt med bil?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Har jag kommit ihåg att berätta att jag pratar isländska, att jag undervisat i isländska på Studieförbundet Vuxenskolan, att jag själv studerat isländska på Universitetet i Uppsala och att jag varit aktiv i isländska föreningen? Dags att skriva lite om Island kanske …

Island runt med bil

Varför skriva ett inlägg om att resa Island runt med bil? Jo, för att det är ett fantastiskt sätt att uppleva den här ön! Ett alternativ är att flyga till Reykjavik och hyra bil på plats. Ett annat alternativ är att ta med bilen (eller husbilen!) hemifrån och ta med den på färjan till Seyðisfjörður på östra Island, för att köra Ringvägen runt.

Denna väg har jag åkt en gång, så just denna väg tänkte jag ta med er på! Det finns en hel del fina ställen att se längs vägen och jag kommer inte ens ihåg alla som jag besökt, men jag tar med er till några av dem jag minns starkast. Häng med!

Island karta

1. Seyðisfjörður

Det coola med Seyðisfjörður är nog inte staden i sig. Det coola är att man kommer hit med färja! När det begav sig åkte vi med det färöiska bolaget Smyril Line från Bergen i Norge till Seyðisfjörður på Island.

När jag nu kollar på Smyril Lines hemsida ser det ut om att man får åka från Hirtshals i Danmark. Resan tar 50 timmar … och jag älskar det! För att resan är så speciell? Ja kanske, eller mest för att man fattar att man reser. När man flyger blir allt så surrealistiskt. Detta är på riktigt!

Smyril Line
Foto: Smyril Line

2. Mývatn och Hverir

Mývatn är en sjö som ligger i ett aktivt vulkaniskt område i närheten av vulkanen Krafla. Sjön bildades av ett stort vulkanutbrott för 2300 år sedan och nu är platsen rik på både fåglar och fisk … och mygg. Hverir är ett stort geotermiskt område i närheten som är fullt av kokande lera och heta källor. På vissa ställen är det 80 – 100 grader på marken.

Hverir

3. Goðafoss

Goðafoss ligger strax öster om staden Akureyri och är ett 30 meter brett vattenfall, med ett 12 meter högt fall. Mäktigt! Låt dig inte luras av mina lite grådassiga inskannade bilder från ett annat decennium – detta är värt att se!

Godafoss

4. Þingvellir nationalpark

Þingvellir nationalpark, eller Tingvalla, är klassat som ett UNESCO världsarv. Platsen är historisk eftersom Alltinget träffades här, men också känt för sin geologiska skönhet. Kolla på några isländska filmer först så är du helt laddad för besöket!

Thingvellir nationalpark

5. Reykjavik

När man är på Island ska man naturligtvis inte missa att besöka den fantastiska huvudstaden Reykjavik. Detta är kanske en av Europas minsta huvudstäder, men den sjuder av liv och nytänkande. Här kan du shoppa inhemsk design, besöka stadens annorlunda arkitektoniska sevärdheter, besöka kreativa restauranger eller – varför inte? – ta en rundtur på världens kanske enda snoppmuseum.

Reykjavik

6. Blå Lagunen

Blå Lagunen, eller Bláa Lónið som stället heter på isländska, är landets största och mest kända geotermiska bad. Här kan man ligga och njuta i det naturligt varma vattnet, och även om blåser småspik i luften (så var det senast vi var där) är badet behagligt.

WIFI.se
Blå lagunen

7. Hveragerði (och Eldhestar)

Hveragerði ligger på södra Island och är ett geotermiskt aktivt område, vilket innebär att det pyser och bubblar överallt. Här ligger också ridtursarrangören Elhestar som arrangerar ridturer ut i den isländska naturen. När vi var här 2012 var det isande kallt i luften och hästarna stretade tappert i motvind och uppförsbackar. Må tro att det var skönt när vi nådde fram till de varma bäckarna!

Islandshästar

8. Västmannaöarna

Strax söder om Island ligger en liten ögrupp som heter Västmannaöarna, eller Vestmannaeyjar på isländska. En av dessa öar (Hemön/Heimaey) är bebodd av knappt 5000 invånare. Under läsåret 1992/1993 var jag en av dessa, eftersom jag gick andra året i gymnasiet på Framhaldsskólinn. Här pluggade jag danska och maskinskrivning (!), läste engelska för den amerikanske läraren Mr Sands och festade på isländsk vodka och torkat sjögräs, som snacks. Det var tider det!

Västmannaöarna

9. Jökulsárlón

Det allra vackraste ställe jag sett på Island är Jökulsárlón – en sjö fylld av isberg söder om glaciären Vatnajökull! Bilden nedan är ett inskannat halvdåligt pappersfoto från 90-talet. Prova att fota med en modern kamera. Eller sitt ner en stund och bara titta. Waow!

Jökulsarlón

Några frågor som du kanske kan ha

Behöver man fyrhjulsdrift? – Svar: Ringvägen går bra att köra med vanlig bil (jag åkte med en Hyundai Atos) men om du ska in i inlandet behöver du fyrhjulsdrift.

Hur funkar det med språket? – Svar: Islänningar är generellt bra på engelska. Äldre personer eller personer som bott i Skandinavien pratar eventuellt också danska eller skandinaviska.

Hur dyrt är det? – Svar: Förr var Island galet dyrt, och sedan föll valutan och det blev billigt. Nu är det hyfsat dyrt igen, kanske som i Sverige ungefär.

Island hamn

Har du fler frågor? Vill du att vi berättar mer om Island?

Alla våra bästa tips om Island. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev