Meny Stäng

Vad packar man för Island?

Vad packar man för Island? Det är bara några dagar tills vi åker till Island på nytt, och som vanligt känns det overkligt. Jag har varit på Island flera gånger förut, och även bott ett helt år i det här vackra landet. Här är mina bästa tips inför packningen!

Temperaturer på Island

Det behöver inte alltid vara så kallt på Island, åtminstone inte mätt i temperatur. Golfströmmen gör att vintrarna ofta till och med är mildare än i Sverige. Det kan däremot kännas väldigt kallt på Island, på grund av regnet och blåsten. Här är ungefärliga temperaturer:

  • Sommar: Genomsnittlig temperatur på 12-13°C. Ibland kan temperaturerna stiga till runt 20°C.
  • Vinter: Genomsnittlig temperatur i januari ligger på minus 1°C. Det kan bli kallare, men det är också vanligt med några få plusgrader.
På Island, en solig och fin dag i mars månad

Regn och blåst

Även om temperaturerna inte behöver vara så låga så är det ändå lätt hänt att man fryser på Island. Anledningen är förstås att det allt som oftast regnar och blåser. Var beredd på regn som kommer sidledes och på blåst som aldrig upphör! Det händer också att det blir rejäla oväder, då man helst stannar inomhus.

Island
Reykjavik en regnig septemberdag

Kläder för väder

När man reser till Island behöver man kläder för väder, och då menar vi framför allt kläder för regn och blåst. Exakt vad man behöver ta med beror förstås lite på årstid, men det är alltid smart att packa en vindtät jacka och regnkläder. Eftersom det kan blåsa kraftigt är det inte säkert att man kan använda paraply, utan det är bättre med regnjacka, och eventuellt regnbyxor.

Om du vill ta dig ut i naturen är det också bra att packa ett par rejäla vandringsskor eller vandringskängor och kanske ett par bekväma vandringsbyxor. Sedan är det förstås det där med att det känns kallare när det regnar och blåser. Ta med en lite varmare jacka än tänkt och en skön varm tröja. En stor del av året är det även bra idé att packa mössa och vantar.

Varm källa
Skönt att värma sina stelfrusna händer i en varm bäck!

Kläder för stadsliv

När man ska promenera runt i en ny stad är det alltid bra med ett par bekväma skor. Om du också planerar för stadsliv med restaurangbesök eller nattliv kan du också välja att packa några lite snyggare plagg. Många islänningar gillar att klä upp sig inför kvällen, men oftast funkar det bra att komma som man är. Välj plagg du trivs med!

Packa för Island – Annat smått och gott

Om du vill bada i Blå Lagunen eller någon annan varm källa (och det vill du förstås!) så bör du packa badkläder. För bad i Blå Lagunen behövs ingen handduk, men om du planerar att bada i naturen är handduk bra att packa med.

Planerar du att hyra bil ska du förstås komma ihåg körkort. Glöm heller inte att packa kamera (eller mobiltelefon med kamerafunktion). Island är vackert och du kommer definitivt vilja föreviga det du ser! Om du är fotokunnig och planerar att föreviga norrsken ska du också packa ned ett stativ till kameran.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev