Meny Stäng

Utbytesstudent på Island 1992

Annons

Jag fick en förfrågan om att berätta lite mer om mitt år som utbytesstudent på Island 1992, så nu ska jag göra det! För drygt tjugo år sedan spenderade jag ett helt år som utbytesstudent på Island. Jag var 17 år då och bodde i familj på Hemön, söder om det isländska fastlandet. Jag gick i det lokala gymnasiet och deltog i livet på ön. Här kommer min berättelse!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att lära sig språket

Jag gick i gymnasiet och fick välja vilka ämnen jag skulle delta i. Bland annat läste jag danska. Någon kurs i isländska för nybörjare fanns inte på ön, så det fick jag lära mig genom att lyssna och öva. I början var det väldigt svårt, men plötsligt en dag var det som att jag förstod vad alla runt om pratade om … en fascinerande upplevelse!

Västmannaöarna
Utsikt från Västmannaöarna

Hemön

På Hemön bor bara runt 5000 invånare och för att komma till Reykjavik måste man flyga eller åka färja. Jag gjorde en skolresa till Reykjavik under året, men i övrigt var man ”fast” på ön. Jag gick med i en teaterförening och fick en del vänner. Jag umgicks mest med islänningar, men lärde också känna de två andra utbytesstudenterna på ön: en kille från Australien och en från Honduras. Båda hade valt att åka till ”Europa”. .. och så hamnat här av alla ställen!

Utbytesstudent på Island
Jag som ”vise man” i ett julspel på Island 1992

Vargavinter

Vintern 1992 var en vargavinter på Island, och det snöade så mycket att bilarna på gatorna försvann under snömassorna. Utbytesstudenten från Honduras bestämde sig för att inte ens gå ut … Vi andra trotsade förstås snön, men en dag blåste det så mycket att alla eleverna på gymnasiet blev hämtade i bandvagnar … Ett intressant år förstås, men längesen nu. Det ska bli otroligt spännande att åka tillbaka till Island på fredag!

Island
Brinnande himmel över Keflaviks flygplats

Läs mer om Island

Efter mitt år som utbytesstudent på Island har jag varit tillbaka till landet flera gånger. Läs gärna mer om Island:

Alla våra bästa tips om Island. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev