Meny Stäng

Att flytta till Portugal – Kristinas berättelse

Idag presenterar vi ett gästinlägg av Kristina från Mitt Portugal

Hejsan, jag heter Kristina och jag har flyttat till Portugal från Sverige. Vi är två men det är bara jag som flyttat, min andra hälft flyttar ner lite senare. I detta gästinlägg vill jag berätta om mina upplevelser i samband med flytten. Det är ingen dans på rosor att flytta till ett helt nytt land där man inte kan språket och det mesta är nytt. Det var en resa som inte alltid varit så lätt, men jag ångrar ingenting. Jag brukar säga att det enda jag ångrar var att jag inte flyttade tidigare.

Flytta till Portugal – Min historia

Detta är min story, detta är hur jag upplever det och någon annan kan uppleva det annorlunda. Jag startade en blogg, www.mittportugal.se, när jag flyttade ner och där berättar jag mer. Något som är bra att tänka på när du läser min story är att jag bor i centrala Algarve och mina upplevelser är därifrån. Något jag har märkt under mina år i Portugal är att det kan vara så annorlunda i någon annan del av landet.

Solen och värmen i Portugal

Sol och värme har alltid lockat, det tog tid men nu bor jag på en av de finaste platserna i världen. Här i Algarve skiner solen för det mesta. Vintern är som svensk sommar, det är varmare än jag trodde. På vintern har vi vanligtvis kring 20 grader och solen värmer året runt här, så det är underbart. Du kan ligga i solstolen året runt om du så önskar.

Sommaren är varm, 30-35 grader, ibland varmare. Många tycker det är för varmt, men det är inte så varmt som man kan tro. Atlanten svalkar och det är oftast låg luftfuktighet och därmed svalkar det i skuggan. Det går inte att jämföra med sommaren längs Medelhavskusten, det är stor skillnad. En ”frisk” värme brukar jag förklara det som.

Flytta till Portugal - strand
Fantastisk strand i Portugal

Vi hyrde lägenhet första året

Vi började med att hyra en lägenhet i ett år. Det var ett mycket bra alternativ och detta är något jag brukar rekommendera till alla som vill flytta utomlands. På så sätt kan man i lugn och ro se sej omkring och se var man kan tänka sej att trivas. För det är inte alltid man hittar sitt smultronställe direkt. Efter ett år så hittade vi en lägenhet som vi köpte och där bor vi idag.

När man köper en bostad i Portugal så är det lite annorlunda än i Sverige. Man har ingen hyra och när bostadslånet är betalt så har man endast driftskostnaderna att betala. Så med betalt boende så bor man väldigt billigt.

Det är inte helt lätt att hitta något att hyra månadsvis eller årsvis i Algarve. Men det går att hitta, med pålitliga kontakter och rekommendationer. Det finns inte hyresvärdar som i Sverige, utan du hyr direkt från ägaren. I stora drag så är det lättare att hitta boende att hyra månads eller årsvis en bit från kusten och turistorterna. I centrala och Norra Portugal är det billigast både att köpa och hyra.

Här kan du hitta användbara Portugal-länkar

Nyhetsbrev
Flytta till Portugal - vacker natur
Vacker natur i Portugal

Praktiska saker när man ska flytta till Portugal

När man ska flytta till Portugal eller ett annat nytt land så är det mycket att ordna, byråkratin är väl det som är det jobbigaste. Det tar tid, man måste hitta all info och man måste göra rätt. Du måste fixa med sjukvården, skaffa försäkringar, skriva in dej i landet. Sen måste du fixa boende, kanske köpa möbler, köpa bil om du vill ha det.

Det är mycket som ska göras i samband med flytten och den första tiden. Allt kommer på en gång, så det blir extra besvärligt då. Men håll ut, det finns ett slut på det och nästa gång något byråkratiskt ska fixas, då är det mycket enklare. I Sverige är vi numera vana att göra det mesta elektroniskt, vi har BankID och loggar in och fixar det mesta. Detta är inte så utbyggt i Portugal så det tar lite längre tid. En stor portion tålamod är bra att ha. Allt ordnar sej till sist.

Vi valde att frakta ner en del möbler och en massa kartonger i en container som vi delade med våra vänner. Just att hitta en flyttfirma till Portugal som flyttar bohag för en rimlig slant, från Sverige till Portugal var inte så lätt. Men den flyttfirman vi hittade är portugisisk och hade riktigt bra priser och allt fungerade klockrent. Jag skriver om den flyttfirman på bloggen, kontakta mej så förmedlar jag den kontakten.

Igreja de Nossa Senhora da Rocha

Fördelar och nackdelar med att flytta till Portugal

Jag börjar med det enklaste, nackdelen med att flytta till Portugal. Det är byråkratin, den är inte rolig, men det enda man kan göra är att se det från den positiva sidan. Man lär sej alltid något nytt, för när man bor i ett nytt land har man mycket nytt att lära sej.

Fördelarna är så många så det överväger nackdelarna med byråkratin med råge. Solen skiner nästan varje dag och man slipper snö och minusgrader. Men Portugal är så mycket mer än sol, värme och klimatet. Människorna är helt fantastiska, så snälla och hjälpsamma, genuint äkta människor, jag älskar portugiserna!

I Portugal stressar man inte, där tar man det lugnt, vilket är bra på många sätt. Men som svensk kan det vara frustrerande, vi svenskar är så vana vid att man håller tiderna på minuten och att allt fixas snabbt och enkelt. Men man vänjer sej, det tar lite tid men när man vant sej så känns det riktigt bra att slippa den stressen man är van vid. Och som alla vet, stress är inte bra för hälsan.

Det är billigt att bo och leva i Portugal, maten är ofta billigare, du har färska grönsaker och frukt. I minsta lilla by så finns en Mercado, där dom säljer, färsk frukt, grönsaker, kött och fisk till bra priser. Internet och TV är generellt billigare och bredband och fiber är väl utbyggt.

Ikea finns i Portugal, även Jysk, Aldi, Lidl och sen finns det en del butiker som säljer t.ex. engelska matvaror. I Algarve heter den butiken Iceland. För egen del saknar jag inte så mycket mat från Sverige, det mesta finns att köpa i Portugal.

Flytta till Portugal - Falesia
Falesia-stranden

Portugal är det säkraste landet i Europa enligt ThePortugalNews

Enligt ThePortugalNews så är Portugal det tredje säkraste landet i världen och säkraste landet i Europa, detta skrev dom 2020-06-12 här. Detta stämmer väldigt bra, här i Portugal kan du känna dej trygg, jag gör det. Utan problem kan jag gå hem ensam på kvällen/natten utan att känna mej otrygg. Men även om Portugal är ett säkert land så ska man alltid vara försiktig. Naturligtvis händer det saker i Portugal också men långt ifrån vad man är van vid i Sverige och andra europeiska länder.

På vintern när man är ute och promenerar så är det så vackert, gröna ängar med gula fina blommor och mycket andra blommor som blommar för fullt, det är så otroligt vackert. I början var jag helt hänförd, så vackra blommor och färger i december-januari. Nu har jag vant mej, men det är lika vackert. Se bilden nedan, en gigantisk bougainvillea som är så otroligt vacker.

Flytta till Portugal - bougainvillea

Har jag lärt mej portugisiska?

Hmmm, denna frågan är inte rolig att svara på, för svaret är, nja, inte så bra. Men visst, jag har lärt mej lite portugisiska och försöker prata det så fort jag har möjlighet. Även om jag är dålig på portugisiska så försöker jag. Portugiserna blir så glada när jag åtminstone försöker och de hjälper mej att uttala ordet rätt. De är så hjälpsamma och jag tror dom uppskattar att man åtminstone försöker.

För egen del så tycker jag att man ska lära sej språket i det land man bor i. Med respekt till portugiserna och även till Portugal. Sen kan det vara svårt, speciellt när man som jag bor i Algarve och i en turistort. Det är lätt att man blir lat, för de flesta kan engelska. Men jag har bestämt mej att börja plugga portugisiska på allvar, det är hög tid för det.

Det finns många olika alternativ att lära sej portugisiska online. Det jag använder och som passar mej bra är Mondly som jag har som app i telefonen men som jag även har på datorn. Detta kostar men de har ganska bra priser och ofta kampanjer då är det riktigt billigt.

För översättning så finns det många olika alternativ, det jag använder både på datorn och i mobilen är iTranslate som jag tycker är bra, det är gratis men du kan uppgradera till betalversion och slippa reklam. Det du ska uppmärksamma när du ska lära dej portugisiska online eller i översättningsprogram. Det är att det är portugisisk portugisiska och inte brasiliansk portugisiska.

Strand i Algarve

Så här trivs jag efter att ha bott några år i Portugal

Jag har nu bott i Portugal i cirka fyra år och jag trivs så fantastiskt bra, över förväntan faktiskt. Det är sällan jag åker till Sverige men det händer ibland, då stannar jag några veckor sen åker jag hem igen. Hem, var är hemma för mej? Det är både i Portugal och Sverige, jag har ju bott hela mitt liv i Sverige, så det skulle kännas konstigt att inte kalla det hem.

Efter dessa år har jag fått vänner, lärt mej hur det mesta fungerar och hittar det jag behöver. Plus att jag fått kontakter när något behövs göras. Tex. hantverkare, vilken bank som är bra, vart jag köper försäkringar, hur man köper bil i Portugal och mycket mer.

Något jag också har lärt mej är att A och O är att ha pålitliga kontakter. Som överallt lurar det sådan som vill tjäna pengar på t.ex. utlänningar som mej, dessa har jag så här långt lyckats klara mej ifrån. Detta tack vare att jag har haft bra kontakter från början. Mycket av det delar jag med mej av på Mittportugal.se, där jag endast skriver om sådant jag själv upplevt och har erfarenhet av.

Funderar du på att flytta till Portugal?

Det är en god idé om du frågar mej. Det är ett underbart land att bo och leva i, levnadskostnaderna är låga jämfört med Sverige. En del saker är dyrare men det mesta är billigare. Portugiserna är underbara människor, klimatet är riktigt skönt och har du krämpor kan klimatet vara en fördel för dej.

Mitt råd till dej som vill flytta till Portugal är att du hyr något först och ser dej omkring. Bäst är att göra detta på vinterhalvåret då det är billigare hyra när du hyr månadsvis. Hyrbil på vintern är också billigare, mindre trafik och lättare att köra runt och se sej omkring. Att köra bil i Portugal är ungefär som i Sverige, även om de kör lite ”hetsigare” i Portugal.

Det finns så mycket mer att skriva om Portugal, men detta var en del. Jag hoppas att du finner min artikel intressant och att du fått en del av den information du söker efter. Än en gång så vill jag påpeka att detta är mina upplevelser och erfarenheter, någon annan kan uppfatta det på ett helt annat sätt.

Må väl alla! Soliga hälsningar från Kristina

Olhos de Agua

Prenumerera på vårt nyhetsbrev