Meny Stäng

Festivalen Food and Fun Reykjavik – Islands gourmetvecka

Festivalen Food and Fun Reykjavik är definitivt en anledning att besöka Islands huvudstad under februari/mars. Under en vecka bjuds utländska kockar in för att servera speciellt komponerade menyer, på lokala råvaror och tillsammans med lokala restauranger. Vi testade några av menyerna under 2019 års festival, och detta var verkligen en upplevelse!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Därför arrangeras Food and Fun

Festivalen Food and Fun arrangerades nu för 18:e året i rad i Reykjavik. Bakgrunden till festivalen är den nedgång i turism man såg på Island under lågsäsong, och man ville göra Reykjavik till en het destination också under februari och mars. Idén kläcktes om att hålla en tävling mellan isländska och utländska kockar, och den första festivalen arrangerades i februari 2002.

Festivalen Food and Fun Reykjavik
Massor av god mat på festivalen Food and Fun Reykjavik

Vad är Food and Fun Reykjavik?

Festivalen har nu blivit ett årligen återkommande event, som varje år arrangeras i februari eller mars. Kockar från USA och Europa bjuds in till Island för att tillsammans med lokala restauranger skapa gourmetmenyer som serveras under en vecka. Evenemanget har blivit en internationellt känd matfestival, och varje år är det fler kockar som vill delta än vad som är möjligt.

Food and Fun Reykjavik

Food and Fun Reykjavik 2019

I år deltog ett 20-tal kockar från bland annat USA, Kanada, Storbritannien, Frankrike, Spanien och Finland. Nästan lika många restauranger var involverade, och i år introducerade man också konceptet ”Off menu”. Det här nya konceptet innebär att också pubar och andra enklare matställen under veckan serverar maträtter i samarbete med de internationella kockarna, utan att man som gäst behöver beställa en hel meny.

Den finske kocken Sasu Laukkonen, på festivalen Food and Fun Reykjavik

Restaurang Geiri Smart – i samarbete med Sasu Laukkonen

Vi åt en hel meny på restaurang Geiri Smart, som serverades i samarbete med den finske kocken Sasu Laukkonen. Sasu berättade att han spenderat tre veckor på Island inför eventet för att sondera terrängen på råvaror och förbereda rätterna.

Det vi verkligen gillade var att han tog vara på alla delar av torsken och inkluderade dem i måltiden. Vi fick till exempel smaka friterad torsktunga, som serverades tillsammans med brödet i en brödkorg. Efterrätten var också riktigt intressant, i kombination med en mörk öl. Här är menyn:

 • Isländsk tomat, jordgubbar och dulse (sjögräs)
 • Torsk del 1, filé, huvud och tunga
 • Torsk del 2, ben, kind, skinn och rom
 • Isländskt lamm, potatis, kaffe och lammhjärta
 • Omnom choklad, örtglass och kolamalt
Geiri smart drink
En lingondrink före maten på Geiri Smart, festivalen Food and Fun Reykjavik 2019
Den första fiskrätten, med namnet ”Torsk del 1”
Mört lamm som smälte i munnen
Örtglass
Glass kombinerad med mörk öl – spännande!

Restaurang Vox – i samarbete med Ryan Rodgers

Restaurang Vox ligger på hotell Hilton Reykjavik Nordica, där vi också bodde. Här provade vi en meny som serverades i samarbete med den kanadensiske kocken Ryan Rodgers. En intressant och spännande meny med isländska råvaror som havsabborre, torsk, lamm och svarta vinbär. Här är menyn:

 • Stekt kyckling, fermenterat plommon och shiso (bladmynta)
 • Rökt havsabborre, äpple, rotselleri och pepparrot
 • Konfiterad torsk, butternutpumpa och svart vitlök
 • Grillat lamm, bränd grädde och soba
 • Svarta vinbär, choklad och vildpeppar
kyckling
Inrullad kyckling att starta måltiden med – en riktig godbit!
vox havsabborre
Snyggt presenterad havsabborre
konfiterad torsk
Traditionell torsk serverad på modernt vis
Vox efterrätt
Röd efterrätt med vinbärssmak

Restaurang Meat – i samarbete med Hamilton Johnson

Restaurang Meat är också i vanliga fall kända för att servera riktigt bra grillat kött, och hade nu besök av gästkocken Hamilton Johnson. Vi provade inte hela menyn på Meat, men Peter fick chansen att testa några av rätterna (han slank in med några kontakter medan jag hängde på en bar med våra finska vänner). Peter testade tonfisken och biffen, och var lyrisk! Här är hela menyn:

 • Kryddad rå tonfisk, kålrabbi, rädisor, rågbröd och smöremulsion med anklever
 • Havskräftor, bräserad fläskkind, fänkålsmarmelad och svart tryffel
 • Tenderloin biff, karamelliserad vitkålspuré, småpotatis, konserverad kalvtunga och blåbär
 • Kaffe och ”cigaretter”, malt, choklad, espressoglass, tobakskola, rökt hasselnötspralin och choklad-kaffe-maräng
Tonfisk med tillbehör
Tenderloin som fick Peter att bli lyrisk

Fortsätta festandet i Reykjavik

Efter den första kvällen på festivalen Food and Fun Reykjavik fortsatte vi till några barer och nattklubbar. Det vi verkligen gillar med Reykjavik är att allt nattliv finns samlat runt en och samma gata, Laugavegur.

De olika ställena ligger tätt, tätt och även om staden är liten blir utelivet just här väldigt intensivt. Man kan lätt gå en barrunda, och om man vill kan man också gå ut och in på nattklubbarna som man har lust. Ingen tar nämligen inträde. Sååå bra!

Beer dog
Öl från kran på ölhallen Brewdog i Reykjavik
Alla våra bästa tips om Island. Klicka på bilden!

Fakta om Food and Fun

 • Var? Matfestivalen arrangeras på flera olika restauranger i Reykjavik. Du kan resa till Island med till exempelvis Icelandair.
 • När? Varje år i februari eller mars
 • Priser? Fasta 5 rättersmenyer kostar 8900 isländska kronor (ca 735 kronor). Färdiga vinpaket kostar ungefär lika mycket. Det går också, på off menu-ställen, att köpa enstaka maträtter (2019).
 • Läs mer? Du hittar mer info på festivalens webbsida

Denna resa var en pressresa, arrangerad av festivalen Food and Fun Reykjavik och Icelandair. På översta bilden i inlägget syns Peter samt några av våra svenska och finska bloggkollegor som var med på resan.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev