Meny Stäng

Reykjaviks sevärdheter – stadsvandring på egen hand

Annons

Reykjaviks sevärdheter, vilka är de? När vi nyligen var i Reykjavik hade vi ett hektiskt schema, och ändå bestämde vi oss för att ge oss ut på en egen liten stadsvandring en av morgnarna – innan programmet startade! Eller rättare sagt, vår kompis Christian från Matochresebloggen lyckades locka med oss … Hittade vi några intressanta sevärdheter i Reykjavik då?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att upptäcka Reykjaviks sevärdheter på egen hand

Om man vill se Reykjaviks sevärdheter på egen hand kan man hitta olika kartor på nätet att följa. Vi startade på vårt hotell, Hilton Reykjavik Nordica, och promenerade först mot statyn Solfärd vid vattnet. Sedan gick vi ungefär som kartan visar.

Om vi ska vara ärliga så var det nog mer snirkligt i verkligheten, men det ser bättre ut att visa kartan utan det där virriga sicksackandet vi gjorde emellanåt. Hur som helst så hann vi gå den här stadsvandringen på morgonen, innan vi åkte iväg på en båtutflykt till ön Viðey.

Stadsvandring på egen hand i Reykjavik

Solfärd

Vårt första mål på stadsvandringen var skulpturen Solfärd (Sólfar på isländska och Sun Voyager på engelska). Skulpturen skapades 1986 av konstnären Jón Gunnar Árnason. Riktigt läcker faktiskt där den står riktad ut mot havet!

solfärd

Konserthuset Harpa

Från Solfärd fortsatte vi till konserthuset Harpa som inhyser Islands filharmoniska orkester och Islands opera. Bygget påbörjades 2007, men den ekonomiska krisen gjorde färdigställandet av konserthuset osäkert. Efter att regeringen gått in kunde bygget slutföras och invigningskonserten hölls 2011. Här ordnas nu konserter och konferenser, och det finns restauranger och guidade visningar. Vi måste säga att det är en häftig byggnad!

konserthuset harpa

Den gamla hamnen

Lite längre bort ligger den gamla hamnen, som är ganska charmig med sina färgstarka hus. Det var härifrån vi senare tog båten till Viðey, och här ligger också flera fartyg som kan ta med en ut på valskådningstur. Peter minns också att vi åt lunch på någon av de här restaurangerna när vi var här 2012!

gamla hamnen Reykjavik
reykjavik valskådning

Lækjartorg

Lækjartorg är ett torg i centrala Reykjavik, där gatorna Bankastræti, Lækjargata och Austurstræti möts. Huset på bilden är en av regeringsbyggnaderna. Som vanligt är alla hus på Island sådär små och trevliga!

Austurvöllur

Vi promenerade vidare till ett annat torg, som heter Austurvöllur. Här gillar folk tydligen att hänga på sommaren, men en tidig råkall morgon i mars var vi ensamma med en staty över Jón Sigurðsson, som ledde Islands frihetsrörelse en gång i tiden.

Staty Reykjavik

Sjön Tjörnin

När man är i Reykjavik ska man förstås också kolla in sjön Tjörnin! Här är trevligt att promenera och här ligger också Reykjaviks rådhus, Reykjaviks frikyrka och flera museer, som till exempel konstmuseet Listasafn. I sjön finns dessutom massor av svanar.

Tjörnin
Kyrka Reykjavik

Hallgrimskirkja

Hallgrimskirkja är kanske den av Reykjaviks sevärdheter som är allra lättast att få syn på, eftersom den reser sig högt över hela staden. Kyrkan har en högsta topp på 74,5 meter, vilket gör den till den näst högsta byggnaden i hela landet. Kyrkan ser riktigt mäktig ut där den reser sig mot himlen.

Hallgrimskirkja

Vi har besökt kyrkan invändigt förut, och tyckte kanske inte att interiören var så märkvärdig, men för en liten slant kunde man ta hissen upp till tornet där man hade magnifik utsikt över staden. Kyrkan, som fått sitt namn efter den isländske prästen och psalmdiktaren Hallgrímur Pétursson, tog 41 år att färdigställa. Bygget påbörjades 1945 och avslutades 1986.

Framför kyrkan står en staty som föreställer upptäcktsresenären Leif Eriksson, som var son till Erik Röde och som sannolikt var den förste europé som landsteg i Nordamerika. Statyn är äldre än kyrkan själv och är en gåva från USA, för att fira Alltingets tusenårsjubileum 1930.

Leif Eriksson
Leif Eriksson, foto från 2012

Laugavegur

Sist men inte minst måste vi nämna Laugavegur. Den här gatan är ett måste att besöka i Reykjavik, men å andra sidan är det ingen större risk att du missar den. Laugavegur är Reykjaviks största shoppinggata, men också största nattklubbsgata. Här händer det mesta! Dessutom finns det en hel del kul street art att kolla in.

Reykjavik Street art

Mer sevärdheter i Reykjavik

Förutom de sevärdheter vi har nämnt kan det vara intressant att göra ett besök i den kupolliknande byggnaden Perlan, som också kan räknas som en av Reykjaviks sevärdheter. När jag (Helena) var där för längesedan bjöd stället på restaurang och utsikt, men nu finns det dessutom ett museum som kallas “Wonders of Iceland” med planetarium. Här är också förslag på några spännande utflykter i Reykjaviks närhet:

Reykjavik
Utsikt från Hallgrimskirkja över Reykjaviks sevärdheter, foto från 2012

Var kan man bo i Reykjavik?

Det finns förstås många hotell i Reykjavik, varav flera som ligger centralt. Under den här resan bodde vi på Hilton Reykjavik Nordica, som ligger på ungefär 15-20 minuters promenadavstånd från centrala Reykjavik. Här bodde vi riktigt bra, och vi var också nöjda med frukosten. Om rummet ser lite litet ut så beror det på att det är ett enkelrum. De som hade bokat åt oss hade råkat boka två enkelrum istället för ett dubbelrum, men när man är kär så väljer man ju att sova tillsammans ändå …!

Hur kan man resa till Reykjavik?

Det snabbaste och enklaste sättet att ta sig till Reykjavik är förstås att flyga. Jag har faktiskt tagit båten en gång också, men den går från Hirtshals i Danmark och man hamnar i Seyðisfjörður i andra änden av Island, så det gäller att ha gott om tid om man ska resa så!

Flera olika flygbolag flyger till Reykjavik, och vi flög med Icelandair. På vägen dit reste vi på vanlig ekonomibiljett, och på vägen hem åkte vi business class. Båda resorna var utmärkta, men naturligtvis var hemresan mest bekväm! Framför allt njöt vi av den härliga loungen i Keflavik, där vi åt frukost innan hemresan.

lounge reykjavik
frukost keflavik

Hemresan var också ovanligt bekväm. Vi serverades frukost nummer två (!) och kollade på filmen “Crazy Rich Asians”. Vi var hemma i ett nafs!

Icelandair
frukost icelandair
Alla våra bästa tips om Island. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev