Meny Stäng

En häger är trogen gäst i vår marina

Att änderna och svanarna hänger i marinan är kanske inte så konstigt. Men vad hägern gör här vet vi inte riktigt. Han (hon?) kommer i alla fall nästan varje dag den här årstiden och promenerar runt på bryggorna.

Vad gör hägern i marinan?

Enligt Wikipedia är hägern en relativt vanlig fågel i området från Mälardalen och söderut. Men jag har ändå liiite svårt att förstå vad han/hon gör här? Hägrar bygger gärna bo i höga träd och lever huvudsakligen av fisk. D

e står blickstilla i grunt vatten och snappar sedan snabbt upp fisk som simmar förbi. Men det är ju rätt svårt att göra här, där vattnet runt bryggorna är djupt. Jag har i och för sig inte sett hägern leta mat heller. Han/hon brukar bara landa på någon av bryggorna och spankulera runt lite …

häger stockholm
Hägern poserar snällt för min kamera

Inte speciellt blyg av sig

Hägern har en viss integritet, och man får inte gå hur nära som helst. Men ärligt talat är han/hon inte speciellt rädd heller. Häromdan när jag skulle gå hem stod fågeln mitt i vägen och hade inte vidare bråttom att akta på sig.

Först när det var två meter mellan oss började han/hon makligt att flytta sig åt sidan … Har du häger där du bor eller vet du något om hägrar? Varför tror du att vår hägervän gillar att hänga hos oss här på bryggorna?

häger brygga
Hägern aktar sig när jag kommer … men det går inte speciellt fort
hägern
Kanske ska man ta och hälsa på hos grannarna istället …?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev