Meny Stäng

Veteranbåtar med spännande historia

Annons

I Pampas marina i Solna, där vi bor, ligger fyra riktigt vackra veteranbåtar från 1900-talets början. Jag har precis läst den fascinerande historien om en av dem, som faktiskt legat på 100 meters djup under mer än 30 år …

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Alba II har legat på 100 meters djup

Motoryachten Alba II byggdes av Hugo Schubert 1912, vid ingenjör Schuberts varv i Saltsjöbaden utanför Stockholm. Den exklusiva båten fick däck i oregeonpine och överbyggnad i mahogny och användes som visnings- och representationsbåt vid 1912 års Olympiska seglingar. 1919 förvärvade Handelsbankens dåvarande VD yachten och gav den dess nuvarande namn: Alba II.

1927 övergick Alba II i disponent Nils Westerdahls ägo. Han använde den i över 35 år, med kungar och andra celebriteter som ständiga gäster ombord. 1964 beordrade den åldrige skepparen Westerdahl sänkning av yachten på ett hemligt ställe någonstans i Östersjön. Den unika yachten försvann, ströks ur alla register och föll så småningom i glömska.

Efter nästan 30 år på havsbotten lyckades ett gäng båtentusiaster som fått Alba av Westerdahls dotter, hitta fartyget på 100 meters djup vid Kanholmsfjärden i Stockholm. Båten bärgades och efter mer än tre år och 25 000 arbetstimmar sjösattes den igen år 2000. Nu ligger den alltså i Pampas marina och om du vill läsa ännu mer om båtens historia gör du det på www.myalba.se där jag hittat den här informationen.

Alba II
Alba II är en 18,5 meter lång stålbåt med däck i oregeonpine och överbyggnad i mahogny

Ytterligare tre veteranbåtar

Förutom Alba II finns ytterligare tre veteranbåtar i Pampas marina: M/Y Atala (den översta bilden), M/Y Vitesse och M/Y Tournesol. Alla är från 1900-talets början och är fantastiskt vackra och välrenoverade båtar. Om du någon gång besöker Pampas, eller kanske Sjökrogen som ligger här, kan du kika på båtarna. På sommarhalvåret ligger de i vattnet, och oftast i hamn även om de då och då är ute på turer.

M/Y Vitesse
M/Y Vitesse byggdes 1919 på Hästholmsvarvet i Nacka
M/Y Tournesol är på väg in i hamn efter en tur
M/Y Tournesol är på väg in i hamn efter en tur

Prenumerera på vårt nyhetsbrev